Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 18

Dėl homofobijos kritikuojami įstatymų projektai bus tikrinami pagal tarptautinių dokumentų nuostatas

Seimo pirmininkė Irena Degutienė žada, kad bus tikrinami kritikų homofobiškais vadinami įstatymų projektai dėl jų atitikimo tarptautiniams dokumentams.
Homoseksualai
Homoseksualai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai parlamento vadovė nurodė laiške Europos Tarybos žmogaus teisių komisarui Thomasui Hammarbergui, kuris išreiškė nerimą dėl kai kurių Lietuvos parlamentarų siūlymų bausti už homoseksualių santykių „agitavimą“. Bausmes siūloma įtvirtinti Baudžiamajame kodekse (BK) ir Administracinių teisės pažeidimų kodekse (ATPK).

„Be jokios abejonės, pataisų nuostatos turės būti patikrintos, ar atitinka tarptautinius žmogaus teisių reikalavimus, numatytus Europos Tarybos ir Jungtinių Tautų dokumentuose“, – I.Degutienė rašo laiške, kuris paskelbtas komisaro interneto svetainėje.

Komentuodama parlamentarų siūlymus, Seimo vadovė atkreipė dėmesį į Konstitucijos nuostatą, kad „pareigas eidami Seimo nariai vadovaujasi Lietuvos Konstitucija, valstybės interesais, savo sąžine ir negali būti varžomi jokių mandatų“.

I.Degutienės teigimu, minėtos BK ir ATPK pataisos šiuo metu svarstomos Seimo komitetuose, jos vertinamos vyriausybiniu ir nevyriausybiniu lygmenimis, o galutinis sprendimas turėtų būti priimtas 2010 metų pavasario sesijoje.

Septyni parlamentarai pernai pateikė siūlymą į Baudžiamąjį kodeksą įtraukti nuostatą, kad „agituojantis už homoseksualius santykius viešose vietose“ asmuo būtų baudžiamas viešaisiais darbais, bauda arba areštu. Grupė parlamentarų taip pat siūlo papildyti Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, kad „homoseksualių santykių propagavimas ar propagavimo finansavimas viešose vietose užtraukia baudą nuo 1000 iki 5000 litų“.

T.Hammarbergo nuomone, minėtos nuostatos galėtų riboti viešas demonstracijas, kalbas, renginius, informacijos apie seksualines mažumas skleidimą. Anot komisaro, tokios normos pažeistų Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją.

Didelės tarptautinės reakcijos buvo sulaukęs ir Lietuvos Seimo priimtas Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo informacijos poveikio įstatymas, tačiau jis 2009-ųjų pabaigoje buvo pakeistas išbraukus homofobiškomis vadintas nuostatas. Naujoje redakcijoje neliko normos, ribojusios informaciją, kuria „propaguojanti homoseksualūs, biseksualūs bei poligaminiai santykiai“, o vietoj jos numatyta, kad nepilnamečiams draudžiama skleisti informaciją, kuria skatinami lytiniai santykiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius