-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 09

Dėl įmantrių langų užstrigo Respublikinės Klaipėdos ligoninės statybos

Respublikinei Klaipėdos ligoninei atgimimą garantuoti turėjusios naujojo korpuso statybos medikams tapo galvos skausmu. Pieš ketverius metus prasidėję darbai jau kurį laiką nejuda iš vietos. Rangovams pasipusčius padus, statybvietėje – jokių postūmių, nors korpuso atidarymas planuotas dar praėjusią vasarą.
Statybvietė šalia Respublikinės Klaipėdos ligoninės
Statybvietė šalia Respublikinės Klaipėdos ligoninės / L. Sėlenienės nuotr.

Naujajame Respublikinės Klaipėdos ligoninės korpuse planuota įrengti priėmimo skyrių, skubios pagalbos, diagnostikos ir terapijos skyrius, operacinę, radiologijos padalinį ir laboratoriją. Tam, kad ligoninė įgautų naują veidą, Turto bankas pardavė kelis valstybei priklausančius sklypus, o gautus pinigus skyrė Respublikinės Klaipėdos ligoninės medikų seniai puoselėtiems planams įgyvendinti. Tačiau plačius medikų užmojus sugriovė darbų įkarštyje rankas nuleidę rangovai. Bendrovė UAB „Mitnija“ susizgribo, kad nesugebės įgyvendinti sudėtingo  įmonės „COWI Lietuva“ projekto. 

„Rangovai teisinosi, kad neįmanoma įgyvendinti projektuotojų sumanymo. Esą pastatui užapvalintais kampais numatyti karščiui ypač atsparūs langai. Tokių – sertifikuotų Lietuvoje – niekas negamina. Rangovai aiškino, kad langų tektų ieškoti užsienyje, o taip žymiai išaugtų statybų kaštai“, – apie užstrigusių statybų priežastis pasakojo Turto banko Projektų valdymo skyriaus viršininkas Marius Umbražiūnas.

Paklausti, kodėl savo pajėgų neįvertino prieš dalyvaudami konkurse, rangovai Turto bankui teisinosi dideliu darbo krūviu ir dažnais konkursais, kuriuose spėja peržvelgti tik esminius reikalavimus. Toks statybų bendrovės neapdairumas ir ją, ir Turto banką dabar įvėlė į teisminius ginčus. Turto banko atstovai per teismą bando atgauti statybų dokumentus, be kurių negali iš naujo skelbti konkurso tolesniems ligoninės statybų darbams.

Kol abi pusės vaidijasi, ligoninės medikai kantriai laukia, kada jų pašonėje baigsis ir juos, ir pacientus varginančios statybos.

„Užstrigus darbams teko stabdyti naujos įrangos įsigijimo procedūras – tiesiog neturėtumėm, kur jos padėti. Laboratorija, reanimacija ir kiti skyriai dirba susigrūdę. Sudėtinga ir greitosios medikams. Atvežtas pacientas pats dažnai laiptais turi užpėdinti į priimamąjį“, – nuogąstavo statybų pabaigos nesulaukiantis ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Zigmas Juzumas.

Taip turėtų atrodyti atnaujinta Respublikinė Klaipėdos ligoninė
Taip turėtų atrodyti atnaujinta Respublikinė Klaipėdos ligoninė

Naują konkursą skelbti  besiruošiančio Valstybės turto banko atstovai  tikisi, kad tęsti kontūrus įgavusios ligoninės priestato statybas imsis labiau kvalifikuota bendrovė. Planuojama, kad šiemet pavyks uždengti pastato stogą ir sutvarkyti fasadą. O kada pavyks visiškai užbaigti statinį, nedrįstama spėlioti. Aišku vien tai, kad dėl užstrigusių statybų ligoninės atnaujinimui nebepakaks planuotų daugiau nei 5 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius