-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 23

Dėl įtarimų tvirkinus paauglį Panevėžyje nuo pareigų nušalintas dvasininkas

Kunigų lytinių nusikaltimų bylas tirianti Šventojo Sosto Tikėjimo mokymo kongregacija nuo visų pareigų nušalino ir kunigiškas teises apribojo daugiau nei penkis dešimtmečius Panevėžio vyskupijoje pastoracinį darbą dirbusiam 80-mečiam monsinjorui Juozapui Antanavičiui, teigia vietos žiniasklaida.
Kunigas
Kunigas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ilgą laiką Panevėžio Kristaus Karaliaus katedroje klebonavęs, o pastaruosius 7 metus Upytės Šv. Karolio Baromėjaus bažnyčioje dirbęs dvasininkas atsidūrė seksualinio skandalo epicentre, pranešė Panevėžio dienraštis „Sekundė“.

J.Apanavičius kaltinamas prieš du dešimtmečius lytiškai nuskriaudęs paauglį. Dabar Panevėžyje gyvenantis vyras apie tai pranešė Panevėžio vyskupijai ir Šventojo Sosto atstovams. Jis iš monsinjoro pareikalavo 6 mln. litų moralinės žalos atlyginimo arba netoli miesto centro esančio jo namo.

Panevėžio vyskupo Jono Kaunecko teigimu, tyrimas dėl gauto skundo užtruko ilgiau nei metus.
„Tyrimo medžiagą perdavėme Šventajam Sostui, iš ten gavome atsakymą, kad geriau, jog J.Antanavičius nuo kunigiškų pareigų nusišalintų. Dėl atsargumo stengiamasi padaryti, kad neiškiltų kokie dalykai, nežiūrint, ar yra rimtų įrodymų“, – sakė Panevėžio vyskupas.

Jis pripažino nemanantis, kad J.Antanavičiui mestas kaltinimas sunkiu nusikaltimu gali būti iš piršto laužtas kažkieno kerštas dvasininkui. J.Kaunecko teigimu, Panevėžio vyskupijoje tai pirmasis atvejis, kai dėl dvasininko lytinio nusikaltimo teko kreiptis į Vatikaną.

Dėl J.Antanavičiaus netradicinės seksualinės orientacijos ir dvasininkui neleistinų santykių skundas buvo pasiekęs ir prieš aštuonerius metus Panevėžyje dirbusį vyskupą Joną Preikšą.

Jau porą mėnesių nuo ganytojiško darbo nušalintas J.Antanavičius apie iškilusį skandalą kalba nenoriai. Dvasininkas jam mestus kaltinimus vadina kliedesiais, atėmusiais iš jo sveikatą.

„Visada žmogus turi dvi medalio puses, ir jei antrojoje ką nors suranda, kas nors išlenda, taip ir atsitinka. Jei dabar tokie seksualiniai skandalai nebūtų madingi, niekas manęs nebūtų nušalinęs. Ir vyskupas, ir nuncijus nori apsidrausti, nes Vatikanas pyksta, jei bažnyčia tokiais atvejais nieko nedaro“, – teigė dvasininkas.

Per 56–erius ganytojiško darbo metus J.Antanavičius nuo kunigo pareigų dėl traukos prie vyrų nušalinamas jau antrą kartą.

Pirmąkart iš dvasininkų luomo jis buvo priverstas trauktis 1963–iaisiais, tačiau aštuonis mėnesius išdirbęs fabrike J.Antanavičius vėl grįžo į bažnyčią.

Dvasininkas tikina, kad anuomet jam mesti kaltinimai homoseksualiais santykiais tebuvo KGB susidorojimas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius