-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 26 /14:30

Dėl kelių blokados nuteisti Lietuvos ūkininkai laimėjo bylą Strasbūro teisme

Strasbūre įsikūrusio teismo sprendimu, penkiems ūkininkams Lietuva turės skirti po 2 tūkst. eurų (6,9 tūkst. litų) neturtinės žalos atlyginimo.
Traktorius
Traktorius / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

„Valdžios pareigūnai turėjo būti tolerantiški sutrikdymams per protestus, kad užtikrintų susirinkimų laisvę“, – antradienį paskelbė teismas.

Ūkininkai, reikalavę didesnės piniginės paramos žemės ūkiui, 2003 metų gegužę blokavo kai kuriuos kelius, vedančius į pasienį su Latvija ir Lenkija, bei automagistralę Kaunas-Klaipėda ties įvažiavimu į uostamiestį. Kelių blokadą žemdirbiai nutraukė tik gavę Vyriausybės pažadą skirti pieno perdirbėjams 56 mln. litų papildomų lėšų.

2004 metų rugsėjo mėnesį Kauno teismas už riaušių organizavimą ar dalyvavimą jose 60 parų areštu, atidedant bausmę vieneriems metams, nuteisė tuometinį Pieno gamintojų asociacijos tarybos pirmininką Bronių Markauską, ūkininkus iš Marijampolės apskrities Virginijų Mykolaitį, Kęstutį Miliauską ir Artūrą Piliotą bei Utenos rajono ūkininką Arūną Kudrevičių.

Strasbūro teismo vertinimu, tokia bausmė buvo neproporcinga, nes demonstracija vyko be smurto, tuo pat metu vykstant žemdirbių deryboms su Vyriausybe. 

Strasbūro teismo vertinimu, tokia bausmė buvo neproporcinga, nes demonstracija vyko be smurto, tuo pat metu vykstant žemdirbių deryboms su Vyriausybe. Teismas taip pat atsižvelgė į tai, kad ūkininkai praleisdavo keleivinius automobilius ir pavojingus krovinius gabenančias transporto priemones.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas B.Markauskas teigė, kad teistumas jam galėjo pakenkti dalyvaujant rinkimuose į Seimą ir Europos Parlamentą.

„Dalyvaujant politikoje, ir Europos Parlamento rinkimuose, ir Seimo rinkimuose, ir rajono tarybos rinkimuose, teko rašyti, kad teistas – ta moralinė žala pakankamai didelė“, – BNS trečiadienį sakė B.Markauskas.

„Mūsų vertinimas paprastas – kad taip ir turėjo būti, jei ne Lietuvoje, tai Strasbūre. Jau visos moralinės kančios išvargtos yra, jau viskas tolimoj praeityje, bet nors tiek gerai, kad nors ir pakankamai vėlai, šiaip ar taip mūsų kažkokia tiesa yra“, – teigė jis.

Kauno teismo bausmė, kuri buvo patvirtinta apeliacinėje ir kasacinėje instancijoje, Strasbūro teismo vertinimu, nepagrįstai apriboja Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijoje įtvirtintą teisę laisvai rengti taikius susirinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius