-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 19

Dėl konteinerių pasipiktinę Senamiesčio gyventojai: XXI a. turėjome popierinį skelbimą pamatyti – gal jį vėjas nupūtė?

Nedidelėje Vilniaus Lapų gatvėje verda aistros dėl įrengtos atliekų surinkimo aikštelės. Gyventojai tvirtina nieko nežinoję apie tokį vietos parinkimą ir vadina savivaldybės atstovus melagiais, nesutikdami, kad vietoje, kur niekas nebevaikšto, pastatyta informacinė lentelė yra tinkamas būdas informuoti visuomenę apie konteinerių įrengimą ten. Savivaldybė savo ruožtu jokio nusižengimo neįžvelgia.
Konteineriai
Konteineriai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lapų gatvės ramybę šią savaitę sudrumstė sunkiasvorė technika, nuo pirmadienio pradėjusi darbus įrengiant komunalinių atliekų surinkimo aikštelę.

Vietos gyventojams tokie darbai sukėlė nepasitenkinimą.

Stebisi vieta

„Šiandien rytą atvažiuoja sunkiasvorė technika, kasa ilgiausią ir giliausią duobę Vilniaus senamiestyje Lapų g. – net vibruoja XIX a. pastato sienos.

Požeminius šiukšlių konteinerius Vilniaus miesto savivaldybė, vadovaujama mero Remigijus Šimašius, nusprendė įrengti tiesiai po langais, ant šlaito, kad niekas negalėtų žiemą užlipti ir sumesti šiukšlių. O jeigu iškastas šlaitas po lietaus pajudės, žemės užpils pažeminto pirmojo aukšto gyventojų langus, kiemelį ir bus dar viena liūdna Gedimino kalno istorija. Be to, darbai pradėti nepristačius projekto namo gyventojams, o taip daryti, dideli dėdės ir tetos, negalima! Jie, tie melagiai, taisykles žino, bet laiko mus kvailiais“, – dar pirmadienį feisbuke rašė čia gyvenanti žinoma žurnalistė, knygų autorė ir „Mažosios leidyklos“ direktorė Inga Liutkevičienė.

I.Liutkevičienės nuotr./Darbai Lapų gatvėje
I.Liutkevičienės nuotr./Darbai Lapų gatvėje

Puolę aiškintis, kaip nutiko, kad vienoje vietoje planuota atliekų surinkimo aikštelė vis dėlto įrengiama visiškai kitoje, gyventojai sako pirmiausia susidūrę su tuo, jog gauti informacijos nebuvo lengva.

Esą Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (VAATC) siuntė į Vilniaus savivaldybę, ši teigė, kad viską sprendė projektuotojai.

Po ilgoko aiškinimosi Vilniaus miesto savivaldybėje I.Liutkevičienė teigia sužinojusi esą darbų vykdytoja UAB „Ecoservice“ raštu patikino, kad visos procedūros atliktos tinkamai ir savivaldybei pateikti to įrodymai.

„Nepamatėme popieriuko, patys kalti“

„Įrodymai“, kad viskas su namo gyventojais suderinta, neva matosi toje popierinėje pisulkoje, kuri buvo pakabinta kažkurią (ne šią, gal 2019 m.) vasarą ir turėjo kabėti 10 dienų, kad mes visi ją pamatytume. Nepamatėme popieriuko, kuriame net nerašoma, kurioje konkrečiai vietoje konteineriai bus, patys kalti.

Bet įdomiausia – kai be mūsų žinios parinkta vieta buvo aptverta šių metų kovo 26 d., mus turinčioje informuoti toje stebuklingoje lentelėje skelbiama: „Rangovas UAB „Kramas statyba“ – tai visai ne „Ecoservice“, kuriuos taip išgyrė valdininkė. Skaitome toliau: „Darbų pradžia 2019.09. Darbų pabaiga 2020.06“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Konteineriai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Konteineriai

Tai kuo tikėti – valdininke ar informaciniu stendu, kurio popierinio (gal vėjas nunešė) nepamatę, tapome nubausti būti be balso ir nuomonės teisės? Be to, jeigu šis lauke esantis pranešimas lemia viską, tai kodėl skiriasi data ir rangovas, kas tada čia vyksta, Vilniaus miesto savivaldybe?“, – piktinosi Lapų gatvės gyventoja I.Liutkevičienė.

Gyventojai žada net apklausą pasidaryti, ar kas nors iš kaimynų minėtą skelbimą matė. Tačiau labiausiai stebina, kad tai buvęs vienintelis informavimo būdas – niekas nepasivargino nei į pašto dėžutes, nei el.paštu šios informacijos pateikti.

„Mes nustebome, kad popierinis skelbimas XXI technologijų amžiuje nulėmė viską – mes jį turėjome pamatyti, nors buvo atostogų metas, stovėjo stovas vietoje, pro kurią nevaikštome, jį galėjo nupūsti vėjas, dešimt dienų popieriui per daug. Be to, gi ne stalinizmo laikai, kad popieriaus nepamatėme, tai jau viskas, nieko pakeisti nebegalima“, – kalbėjo I.Liutkevičienė.

Savivaldybė pažeidimų nerado

Tačiau Vilniaus savivaldybė vis dėlto stoja ne į gyventojų, o projektuotojų ir statytojų pusę.

Savivaldybės Energetikos skyriaus komentare 15min teigiama, kad gyventojai buvo informuoti taip, kaip to reikalaujama teisės aktuose.

„Vilniaus miesto savivaldybės administracija, kartu su UAB „VAATC“, 2018 m. vasario 22 d. sudarė sutartį su tiekėjų grupe – UAB „Ecoservice“ ir UAB „Kramas statyba“, atstovaujama UAB „Ecoservice“. Pagal sutartį tiekėjas rengia supaprastintus statybos projektus, atlieka visuomenės informavimo procedūras, kai statomi visuomenei svarbūs statiniai, derina projektus nustatyta tvarka bei įrengia komunalinių atliekų surinkimo konteinerių aikšteles.

Šios aikštelės yra priskiriamos prie visuomenei svarbių statinių, todėl jas įrengiant tiekėjas privalo atlikti visuomenės informavimo procedūras.

Vadovaujantis statybos techninio reglamento STR 1.04.04:2017 „Statinio projektavimas, projekto ekspertizė“ 4 priedu, šios aikštelės yra priskiriamos prie visuomenei svarbių statinių, todėl jas įrengiant tiekėjas privalo atlikti visuomenės informavimo procedūras, kaip to reikalauja statybos techninio reglamento nuostatos“, – teigia Vilniaus savivaldybės Energetikos skyriaus specialistai.

Savivaldybė pripažįsta, kad kovo pabaigoje tiekėjui aptvėrus planuojamos įrengti komunalinių atliekų surinkimo aikštelės vietą sulaukta gyventojų kreipimosi pirmiausia į VAATC, o tada ir į savivaldybę su prašymu paaiškinti, kodėl pakeista aikštelės vieta bei kodėl gyventojai apie tai neinformuoti.

Tačiau esą tiekėjas balandžio 12 dieną raštu nurodė, jog visi darbai atliekami vadovaujantis teisės aktų ir Sutarties nuostatų reikalavimais, viešinimo procedūros irgi atliktos pagal STR reikalavimus, kartu pateikti tai įrodantys dokumentai – stendas su informacija apie planuojamą statyti statinį su informacija viešojo surinkimo datą, 2020 metų liepos 31 dieną įvykusio viešojo susirinkimo protokolas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Konteineriai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Konteineriai

„Svarbu paminėti, jog tiek Statybos įstatyme, tiek STR 1.04.04:2017 nustatytos procedūros ir šių procedūrų terminai yra svarbūs užtikrinant visų statybos procese dalyvaujančių, suinteresuotų asmenų teisėtų interesų užtikrinimą bei statybos proceso procedūrų eiliškumą.

Šiuo atveju, iš to, kas nurodyta aukščiau, suinteresuotiems komunalinių atliekų surinkimo aikštelės įrengimu asmenims buvo sudaryta galimybė susipažinti su planuojamais vykdyti statybos darbais, parinkta aikštelės vieta, dalyvauti 2020 m. liepos 31 d. vykusiame viešajame susirinkime ir jo metu išsakyti savo argumentus ir pasiūlymus dėl aikštelės įrengimo.

Deja, suinteresuoti asmenys viešajame svarstyme nedalyvavo ir nepasinaudojo teise laiku išsakyti savo poziciją dėl šiuo metu jau vykdomų statybos darbų.

Deja, suinteresuoti asmenys viešajame svarstyme nesudalyvavo ir nepasinaudojo teise laiku išsakyti savo poziciją dėl šiuo metu jau vykdomų statybos darbų“, – teigiama savivaldybės komentare.

Kas parinko vietą ir informavo?

„Ecoservice“ atstovė Dovilė Vaickė 15min teigė, kad „Ecoservice“ atliekų surinkimo aikštelės Lapų gatvėje įrengimo projektą įgyvendina kaip vienas iš rangovų:

„Kaip ir numatyta statybos techniniame reglamente, aikštelės vietoje 2020 m. liepos mėnesį įrengtas laikinas informacinis stendas, kuriame nurodyta projekto viešojo svarstymo vieta ir data. Gyventojams susipažinti su projektiniais pasiūlymais informacija skelbiama ir savivaldybės internetiniame puslapyje.“

Tačiau štai dėl visuomenės informavimo kyla klausimų – bendrovės atstovė sako, kad tai organizavo savivaldybė.

Vietą aikštelei parinko Vilniaus savivaldybė, kuri ir organizavo viešąjį svarstymą.

„Vietą aikštelei parinko Vilniaus miesto savivaldybė, kuri ir organizavo viešąjį svarstymą. Iki viešojo svarstymo ir jo metu gyventojai galėjo teikti pasiūlymus ir pastabas, į kurias stengiamasi atsižvelgti.

Negavus pasiūlymų projekto sprendimams pritarta, o „Ecoservice“ aikštelę įrenginėja vadovaudamasi Statybos techniniu reglamentu, suderintu projektu bei gautu statybos leidimu. Aikštelės įrengimo darbai pradėti 2021 m. kovo pabaigoje ir planuojami užbaigti iki balandžio pabaigos“, – teigiama D.Vaickės komentare.

Kiek vėliau „Ecoservice“ patikslino: „Ecoservice“ atliko visuomenės informavimo procedūras pagal nustatytas tvarkas ir terminus – aikštelės vietoje 2020 m. liepos mėnesį įrengėme laikiną informacinį stendą, kuriame buvo nurodyta projekto viešojo svarstymo vieta ir data. Viešąjį svarstymą, t.y. viešąjį susirinkimą, organizavo statytojas, suderinęs susirinkimo datą ir laiką su savivaldybe.“

Lapų gatvės gyventojai – ne vieninteliai nepatenkinti komunalinių atliekų surinkimo aikštelei parinkta vieta jų gatvėje.

Besipriešinančių, jų manymu, netinkamoje vietoje įrengiamiems konteineriams buvo daugelyje sostinės rajonų, tačiau dažniausiai viskas baigdavosi tuo, kad gyventojams tekdavo susitaikyti su aikštele toje vietoje, kur buvo nuspręsta ją įrengti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius