Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 23

Dėl KT teisėjų išvykos prisiekti negalėjęs J.Pinskus stebisi „betvarke“

Seimo nario pažymėjimą antradienį gavęs „darbietis“ Jonas Pinskus betvarke vadino situaciją, kai dėl Konstitucinio Teismo (KT) teisėjų išvykos antradienį negalės duoti Seimo nario priesaikos.
J.Pinskus
J.Pinskus / „Scanpix“ nuotr.

„Pirmas įspūdis – betvarkė. Net keista. Juo labiau kad šiuo metu Seime svarstomi tokios svarbos projektai“, – antradienį sakė J.Pinskus.

J.Pinskaus priesaika Seime numatyta po kelių savaičių – liepos 7 dieną. Iki to laiko Seimas, kurį pagal Konstituciją sudaro 141 Seimo narys, bus ne visos sudėties.

„Esame nuliūdę, kad KT yra nepasiruošęs vykdyti savo funkcijų, KT yra labai svarbi institucija, kuri priima ne tik Seimo narių priesaikas, bet vykdo ir kitas labai svarbias funkcijas. Ir jei šiuo atveju gal ir nekilo ypatingų pasekmių, tai nežinome, kas gali kitu atveju. Deja, KT nepasiruošęs valdyti tokių situacijų“, – sakė Darbo frakcijos Seime seniūnas Vytautas Gapšys.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas įteikdamas parlamentaro pažymėjimą pranešė, kad jis dar neaktyvuotas ir turės būti grąžintas perprogramuoti po Seimo nario priesaikos, kad būtų galima balsuoti.

J.Pinskaus priesaika buvo planuota antradienio popietę. „Darbietis“ turi užimti į Europos Parlamentą išrinkto Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho vietą Seime.

Tačiau paaiškėjo, kad Seimo nario priesaikos ceremonijos neįmanoma surengti, nes nėra kam jos priimti.  Pagal Seimo statutą Seimo nario priesaiką priima Konstitucinio Teismo pirmininkas, o jei jo nėra arba jei jis laikinai negali eiti šių pareigų, – laikinai einantis jo pareigas Konstitucinio Teismo teisėjas.

Tačiau, kaip BNS informavo KT atstovė spaudai Ramunė Sakalauskaitė, antradienį visi devyni KT teisėjai išvyksta į konferenciją Varšuvoje.  „Tai trylikta dvišalė Lietuvos Konstitucinio Teismo ir Lenkijos Konstitucinio Tribunolo konferencija. Ji planuota iš anksto“, – sakė R.Sakalauskaitė.  Tuo pačiu ji pabrėžė, kad KT nebuvo pranešta apie numatomą naujo Seimo nario priesaiką. „Apie planuojamą priesaiką išgirdome pirmadienį per radiją“, – teigė atstovė spaudai. 

Beje, grįžę iš Lenkijos, nuo birželio 29 d. visi KT teisėjai išeina atostogų. Jos suplanuotos iki rugpjūčio pradžios. Beje, liepą prisiekti turi išrinktoji prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pasak R.Sakalauskaitės, šią priesaiką KT pirmininkas Kęstutis Lapinskas priims atostogaudamas.

Šiuo metu Seime yra 140 parlamentarų vietoj 141. Nuo birželio 16 d. Seimo nario mandato atsisakė „darbietis" V.Uspaskichas, nes yra išrinktas į Europos Parlamentą.  Nuo birželio 29 d. bus laisva dar viena Seimo nario vieta. Taip pat į Europos Parlamentą dirbti išvyks daugiamandatėje rinkimų apygardoje išrinkta socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė. Jos vietą turėtų užimti Aušrinė Marija Pavilionienė.

Anot Seimo posėdžių sekretoriato vadovės Violetos Gureckienės, liepos 7 dieną numatyta ir J.Pinskaus bei Aušrinės Marijos Pavilionienės priesaika Seime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius