-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 04 11

Dėl Markauskų ūkininkavimo pažeidžiant įstatymus konservatoriai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą

Reaguodami į informaciją apie tai, kad žemės ūkio ministro Broniaus Markausko mama Sofija Markauskienė naudojasi jai nepriklausančiais sklypais pažeisdama įstatymus, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis ir narys Andrius Kubilius trečiadienį praneša besikreipiantys į Generalinę prokuratūrą, prašydamas įvertinti šią informaciją ir spręsti dėl išsamaus tyrimo inicijavimo.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

B.Markausko motina S.Markauskienė, kaip anksčiau skelbė 15min, 5–6 metus keliais sklypais Klaipėdos rajone naudojasi be savininkų leidimo. Vienas žemės savininkų teigė pats mokantis žemės mokestį ir nėra suteikęs leidimo ministro šeimai ūkininkauti jo žemėje. 15min žiniomis, B.Markausko motina už šiuos sklypus iš Nacionalinės mokėjimų agentūros gauna išmokas.

Šią savaitę TS-LKD frakcija kvietė ministrą į posėdį, reikšdama siekį išsiaiškinti viešumoje iškilusius klausimus, taip pat ir dėl B.Markausko šeimos dirbamos žemės, tačiau ministras neatvyko. Trečiadienį ministras pranešė išeinantis dviejų dienų atostogų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronius Markauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Bronius Markauskas

„Šiandienė situacija kelia susirūpinimą ne tik dėl B.Markausko elgesio, bet ir dėl galimų sisteminių pažeidimų, susijusių su žemės deklaravimu ir ES parama. Ketinome ministrą pasikviesti į frakciją ir paklausti apie aktualiausius pastarojo laiko šeimos reikalus akis į akį, tačiau ministras nerado laiko šią savaitę su mumis susitikti. Todėl šiandien kreipiamės į Generalinę prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo ir toliau reikalausime ministro atsakyti į klausimus ne tik apie jo šeimos reikalus, bet ir apie galimai paplitusias svetimos žemės deklaravimo praktikas“, – pranešime cituojamas G.Landsbergis.

Ūkininkai, pildydami paraiškas ES išmokoms gauti, nuo praėjusiųjų metų gali pasirinkti vieną iš trijų disponavimo žeme pagrindų: nuosavybę, nuomą arba panaudą. B.Markausko mama S.Markauskienė, kaip rašo 15min, pasirinko panaudą. Tačiau sklypų savininkai teigia, kad nėra jokių dokumentų ir net žodinio leidimo, taigi ir panaudos sutarties.

„Vertinant tai, jog B.Markausko mama, galbūt su ministro žinia, vykdė galimai nusikalstamą veiklą, prašau ginti viešąjį interesą ir spręsti, ar pradėti tyrimą dėl dokumentų klastojimo (BK 300 straipsnis), svetimo turto pasisavinimo (BK 183 straipsnis), taip pat galimo neteisėto ES lėšų pasisavinimo“, – rašoma kreipimesi.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Kubilius, Gabrielius Landsbergis ir Rasa Juknevičienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Kubilius, Gabrielius Landsbergis ir Rasa Juknevičienė

„Iki šiol paviešinti faktai, susiję su ministro B.Markausko ir jo artimiausios aplinkos galimai neteisėta veikla, kelia rimtų abejonių dėl skaidrumo užtikrinimo ne tik paties ministro, bet ir jo vadovaujamos Žemės ūkio ministerijos veikloje. Ligšiolinis Vyriausybės požiūris į viešumon iškilusią skandalingą informaciją buvo pernelyg atlaidus, nors ministras privalėtų prisiimti ne tik teisinę, bet ir politinę atsakomybę“, – teigia A.Kubilius.

B.Markauskas antradienį pranešė, kad jo šeima praėjusį savaitgalį nutarė parduoti karvių ūkį Klaipėdos rajono Trušelių kaime ir taip išvengti interesų konflikto.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis trečiadienį tvirtino, kad ministras pateko į konfliktinę situaciją reputacijos požiūriu. Tačiau valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Seime veikiausiai palaikytų savo deleguotą ministrą B.Markauską.

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį Seime žurnalistams pakartojo nematąs pagrindo žemės ūkio ministrui trauktis. Tačiau, anot jo, B.Markauskas „turi susitvarkyti“.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė šią savaitę pareiškė, jog piktnaudžiavimo šešėliai, krintantys ant B.Markausko, kompromituoja ne tik jį, bet ir visą Vyriausybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius