-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 07

Dėl meningokokinės infekcijos kurorto medikai dirbs savaitgalį

Šį savaitgalį Palangoje dirbs abu miesto pirminės asmens sveikatos priežiūros centrai bei Šventosios ambulatorija, o greitosios medicinos pagalba dirbs vasaros režimu, tai yra budės ne du, o trys ekipažai. Taip apsisprendė atsakingi specialistai, susirinkę į pasitarimą dėl galimų meningokokinės infekcijos atvejų kurorte.
Greitoji pagalba.
Greitoji pagalba. / 15min.lt nuotr.

Šis sprendimas – reakcija į ketvirtadienį daugeliui išgąstį sukėlusią žinią apie vieno Senosios gimnazijos mokinio susirgimą – jam diagnozuota meningokokinė infekcija.

Ugdymo įstaiga, kurioje mokosi susirgęs mokinys, tą pačią dieną buvo uždaryta bei imtasi reikiamų priemonių – patalpos valomos drėgnuoju būdu bei vėdinamos. Pamokos Senojoje gimnazijoje nevyko ir penktadienį.

Kitų Palangos mokyklų vadovai paprašyti taip pat pasirūpinti, jog patalpos būtų gerai išvėdintos bei kruopščiai išvalytos drėgnuoju būdu. Medikai rekomenduoja visiems gyventojams paisyti asmens higienos – dažnai plauti rankas, kosint ar čiaudint prisidengti vienkartine nosinaite, dažniau vėdinti namus bei darbo patalpas.

Palangos Savivaldybė dar vakar skyrė beveik 1 tūkst. litų reikiamiems antibiotikams įsigyti. Vaistai perduoti pirminės asmens sveikatos priežiūros centrams, jų yra ir vaistinėse. Visiems asmenims, artimai kontaktavusiems su susirgusiuoju gimnazistu, profilaktiškai skirta chemoprofilaktika – gydymas antibiotikais.

Plinta lašeliniu būdu

Visuomenės sveikatos centro specialistai konstatavo, jog meningokokinė infekcija Klaipėdos apskrityje per paskutiniuosius penkerius metus kasmet nustatoma 3 – 8 pacientams. Palangos savivaldybėje per šį laikotarpį iki šiol nebuvo registruotas nė vienas minėtos infekcijos atvejis.

Specialistų teigimu, meningokokas yra labai neatsparus – jis greitai žūva nuo išdžiūvimo, šalčio ir aukštesnės temperatūros, todėl infekcija neplinta per aplinkos daiktus. Ligonis, pradėjus gydymą antibakteriniais preparatais, po 24 val. tampa nebepavojingas aplinkiniams – neplatina sukėlėjo.

Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, tačiau galima užsikrėsti ir artimai bendraujant (bučiuojantis, kosint, čiaudint, kai šalia yra ligonis ar sukėlėjo nešiotojas), įtakos plisti turi prastos, ankštos, blogai vėdinamos patalpos, riziką susirgti didina ir sergamumas kitomis ūminėmis ar lėtinėmis infekcijomis. Dažniausiai infekcija pasireiškia labai lengvos formos gleivinių pažeidimu. 10–15 proc. gyventojų yra meningokokinės infekcijos sukėlėjo nešiotojai ir tik mažiau nei 1 proc. asmenų, kurių nosiaryklėje randami meningokokai, išsivysto sunkios invazinės meningokokinės infekcijos formos (meningitas, sepsis).

Inkubacinis periodas (nuo užsikrėtimo iki ligos pradžios) yra 3 – 5 dienos, rečiau – iki 10 dienų.
Ligos pradžia yra ūmi: pakyla temperatūra, atsiranda stiprūs galvos skausmai, pykinimas, vėmimas, sąmonės sutrikimas, traukuliai, odos bėrimai.

Siekiant apsaugoti nuo užsikrėtimo ir nutraukti infekcijos plitimą, meningokokinės infekcijos židiniuose, artimą sąlytį su sergančiuoju turėjusiems asmenims (šeimos nariams, gyvenantiems ir miegantiems toje pačioje patalpoje, klasės ir suolo draugams, artimai bendraujantiems vaikams) rekomenduojama chemoprofilaktika – gydymas antibiotikais ir reikia stebėti sveikatą iki 10 dienų po paskutinio kontakto su ligoniu. Pasireiškus bet kokiems užkrečiamosios ligos simptomams rekomenduojama kreiptis į gydytoją.

Šį savaitgalį Palangoje dirbs visi pirminės asmens sveikatos priežiūros centrai. Pasibaigus jų darbo laikui, esant būtinybei, kreiptis į ligoninę. 

Poliklinikų darbo laikas

VšĮ Palangos pirminės asmens sveikatos priežiūros centras
Vytauto g. 92, registratūros tel. (8 460) 53 837.
Šeštadienį 10 val. – 12 val. ir 15 val. – 17 val.
 Sekmadienį 10 val. – 12 val. ir 15 val.  – 17 val. 

Šventosios ambulatorija, tel. (8 460) 45 118
Šeštadienį 10 val. – 12 val.
Sekmadienį 10 val. – 12 val. 

IĮ S. Kulikauskienės bendrosios praktikos  gydytojo centras

Medvalakio g. 6, tel. (8 460) 31 600.
Šeštadienį 8 val. – 12 val.
Sekmadienį 8 val. – 12 val.  
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius