Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 28 /12:21

Dėl „MG Baltic“ paramos STT liudijusiam Laurynui Kasčiūnui gresia partijos sankcijos

Konservatorius Laurynas Kasčiūnas kartoja, kad tuomet, kai susitikinėjo su buvusiu „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu ir gavo koncerno paramą su juo susijusiai įstaigai, jis nebuvo Seimo nariu, o tai esąs esminis skirtumas tarp jo ir rimtesnių problemų dėl tokios paramos turinčių liberalų. Tuo metu Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) į viešumą iškilusiais faktais, akivaizdu, nesidžiaugia – partijos Priežiūros komitetas pradėjo tyrimą dėl žalos partijos reputacijai padarymo.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Mes tyrimą pradėjome dėl žalos partijos reputacijai galimo padarymo, sankcijos už tokį elgesį yra galimos“, – trečiadienį 15min sakė TS-LKD Priežiūros komiteto pirmininkas Valdas Benkunskas, pabrėžęs, kad galimos sankcijos turėtų paaiškėti per posėdį.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ trečiadienį paskelbė, kad tiriant politinės korupcijos bylą, kurioje figūruoja Liberalų sąjūdis ir buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis, buvo apklaustas ne vienas konservatorių.

Anot „Lietuvos ryto“, pareigūnai įtarė, kad tuomet dar Seimo nariu nebuvęs L.Kasčiūnas už 5 tūkst. eurų paramą „Valstybingumo ir tradicijų studijų centrui“ gavo užduotį įtikinti ilgametę Biudžeto ir finansų komiteto narę Ireną Degutienę balsuoti už liberalo Šarūno Gustainio pataisą dėl vartojimo kreditų. Ji dienraščiui patvirtino, kad konservatorius netiesiogiai prašė paramos Š.Gustainio teiktai pataisai. I.Degutienė neslėpė tada konservatorių įspėjusi, kad būtų atsargus: „Sakiau jam, kad susideda ne su tais.“

„Tik pasiteiravau dėl galimos pozicijos“

15min trečiadienį paklaustas, koks skirtumas tarp jo ir liberalų, taip pat už paramą su jais susijusioms viešosioms įstaigoms ir fondams, galbūt veikusių „MG Baltic“ labui, L.Kasčiūnas sakė, kad didžiausias skirtumas, kad, politiko žodžiais, jis galimai nepiktnaudžiavo Seimo nario pareigomis, kas yra inkriminuojama bent vienam iš Liberalų sąjūdžio atstovų.

Tuo metu aš nebuvau nei Seimo nariu, nei politinio pasitikėjimo tarnautoju, nei valstybės tarnautoju. Čia esminis skirtumas.

„Esminis dalykas – tuo metu aš nebuvau nei Seimo nariu, nei politinio pasitikėjimo tarnautoju, nei valstybės tarnautoju. Čia esminis skirtumas. Aš gi nieko neregistravau, nebalsavau. Tik pasiteiravau dėl galimos pozicijos – štai ir viskas“, – tikino Seimo narys.

Jam priminus, kad tuo metu jis priklausė Konservatorių partijai, o būnant politinės jėgos atstovu nėra gerai tartis dėl verslininkų paramos, klausti dėl jiems naudingų dalykų, parlamentaras pabrėžė, kad jis buvo politologas, vadovavo Rytų Europos studijų centrui, su bendražygiais buvo įkūręs „Valstybingumo ir tradicijų studijų centrą“, kuris leido žurnalą „Tribūna“.

15min koliažas/Irena Degutienė ir Laurynas Kasčiūnas
15min koliažas/Irena Degutienė ir Laurynas Kasčiūnas

„Natūralu, kad pagal visą valstybės politikų apibrėžimą, kuris yra įtvirtintas įstatyme, aš politiku tikrai nebuvau. Politiku norint būti reikia turėti pareigas pagal mūsų įstatymus (...) Šiuo atveju, manau, yra esminis skirtumas tarp politikų veiksmų tokiu atveju ir tarp to, kai tu nesi valstybės politikas“, – pabrėžė jis.

L.Kasčiūnas pabrėžė, kad jo statusas byloje tebuvo liudytojas ir specialiojo liudytojo statuso jam teisėsauga niekada nebuvo suteikusi.

„Tai dar vienas iš labai svarbių dalykų – aš buvau paprastas liudytojas, atsakiau į visus klausimus, visas abejones paneigiau ir viskas. Tokiu ir likau“, – sakė jis.

Paklaustas, ar iš bendravimo su R.Kurlianskiu jam nepasirodė, kad jis tikisi ir kitų paslaugų, L.Kasčiūnas teigė, kad verslininkas nieko neprašė: „Ne, jokiu būdu. Tai būtent tik ta akimirka, apie kurią mes čia šiandien ir skaitome.“

Pasiteiravus, ar I.Degutienė, kuri turėjo eiti liudyti į STT dėl L.Kasčiūno, nereiškė priekaištų dėl to, kad buvo įtraukta į šią istoriją, Seimo narys teigė, kad toks gyvenimas – pasitaiko tokių atvejų, kurie nėra patys maloniausi.

„Na, ką darysi. Gauni smūgį, atsistoji ir eini. Tai nėra maloni situacija“, – kalbėjo jis.

Registrų centro duomenimis, asociaciją „Valstybingumo ir tradicijos studijų centras“ 2012 metais įsteigė Deivydas Brijūnas, Donatas Puslys, Vytautas Keršanskas, Vilius Petkauskas, Vytautas Sinica, Jaunius Petraitis, L.Kasčiūnas, o tuo laikotarpiu, kai asociacija gavo „MG Baltic“ paramą, jai vadovavo Linas Kojala.

„Lietuvos rytui“ L.Kasčiūnas teigė, kad prašymą dėl paramos parašė ne jis, o asociacijos vadovas L.Kojala.

Situaciją vertins konservatorių Priežiūros komitetas

Trečiadienį konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, komentuodamas informaciją apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) apklaustus frakcijos narius, atkreipė dėmesį, jog visi apklausti asmenys turi liudytojo statusą, o teisėsauga priekaištų jiems nėra išsakiusi.

„Aš ir, tikiu, visi kiti apklausose dalyvavę politikai, pateikėme visą informaciją ir visas detales, kurios mums buvo žinomos, nuoširdžiai atsakėme į visus tyrėjų užduotus klausimus. Šiandien paviešinti epizodai ir liudijimų nuotrupos nenusako visos liudijimo STT esmės, todėl tikiuosi, kad bylai pasiekus teismą pamatysime visą vaizdą, o ne tik iš konteksto ištrauktas detales ir akivaizdžiai melagingus teiginius bei interpretacijas, – pranešime spaudai cituojamas G. Landsbergis. – Šiandien matome tokias citatas, jog neva mano buvo aiškinama, esą, R. Kurlianskiui buvo pristatyta partijos rinkimų programa ir prašyta koncerno valdomos žiniasklaidos palankumo, tai yra netiesa, nes niekada jokios paramos ar palankumo neprašiau.“

Dėl tolesnių veiksmų ir partijos situacijos įvertinimo G. Landsbergis teigia jau kalbėjęsis su TS-LKD priežiūros komiteto pirmininku: „Buvau informuotas, kad partijos priežiūros komitetas savo iniciatyva ketina rinktis artimiausiu metu ir įvertinti visą žiniasklaidoje aprašytą situaciją.“

Kai kurie TS-LKD frakcijos nariai kaip liudytojai buvo apklausti STT tiriant Liberalų sąjūdžio ir „MG Baltic“ koncerno politinės korupcijos bylą. Iš viso buvo apklausta daugiau nei pusantro šimto asmenų, apie trečdalis jų – politikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius