-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 03

Dėl naujos maitinimo tvarkos kilo sumaištis

Pasikeitus moksleivių maitinimo reikalavimams, pirmosiomis mokslo metų dienomis dar ne visose uostamiesčio mokyklose garuoja karšti pietūs. Be to, atsirado vyresnių klasių moksleivių, kurie prieš naująją tvarką ruošiasi protestuoti peticija.
Valgykla
Uostamiesčio mokyklos bando prisitaikyti prie naujų maitinimo tvarkos reikalavimų, šiuo metu ruošiami ir derinami valgiaraščiai. / 15min.lt nuotr.
Temos: 2 Mokykla Klaipėda

Pagal naujus reikalavimus mokyklose nebeleidžiama prekiauti ir saldainiais, šokoladais, kava, bulvių traškučiais, gazuotais gėrimais, taip pat sugriežtinti reikalavimai dėl maisto priedų, draudžiamas ir maistas, pagamintas iš genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ar į kurio sudėtį įeina GMO.

Siauresnis pasirinkimas

Nuo naujųjų mokslo metų pietų metu turi būti patiekiami pasirinkti 1–3 karšti tos pačios maisto produktų kategorijos karšti patiekalai. Tą pačią dieną patiekalai turi būti pagaminti tik iš tos pačios maisto produktų kategorijos: arba mėsos, arba žuvies ir panašiai. „Kitaip tariant, dabar vaikas nebegalės kiekvieną dieną valgyti vien tik karbonadus ar blynelius.

Jaunuolis turi valgyti įvairų maistą. Anksčiau moksleiviai galėdavo pasirinkti patiekalą iš visų kategorijų. Naujosios maitinimo tvarkos tikslas yra, kad vaikai gautų sveikesnį maistą“, – komentavo Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė.

Karštligiškai derina valgiaraščius

Pirmosiomis naujųjų mokslo metų savaitėmis tiek mokymo, tiek sveikatos įstaigų atstovams tenka derinti naujus valgiaraščius. „Maitinti savo auklėtinius pradėsime nuo rugsėjo 6-osios. Kol kas valgyklos vedėja ruošia valgiaraščius. Viską reikės suderinti su Visuomenės sveikatos centru. Tam tikrų problemų gali iškilti dėl to, kad vieni moksleiviai labiau mėgsta miltinius patiekalus, kiti – mėsiškus, o dabar pasirinkimas bus kitoks“, – teigė Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorius Stasys Ruiba.

Pasak A.Šlepetienės, šiomis dienomis Visuomenės sveikatos centras yra užverstas valgiaraščių derinimo popieriais. Patiekalų derinimas vėliausiai turi baigtis rugsėjo 10-ąją. „Iš pačių mokyklų atstovų sulaukiame priekaištų, daug kas nori, kad per dieną būtų galima pasirinkti patiekalų iš visų produktų grupių“, – pripžino A.Šlepetienė.

Protestuoja dėl kavos ir šokolado

Klaipėdos „Aukuro“ gimnazijos direktorė Lygija Virkšienė  patvirtino, kad nauja tvarka sukėlė daug keblumų. Kol kas tebėra derinamas ne tik valgiaraštis, bet ir maisto produktų užsakymas iš tiekėjų ir panašios detalės.

„Ketvirtadienį buvo žuvies diena. Buvo galima užsisakyti patiekalų tik iš žuvies. Bet kai kurie moksleiviai jai alergiški arba išvis žuvies nemėgsta. Pagal naująją tvarką nebėra jokios alternatyvos“, – situaciją komentavo gimnazijos direktorė.

Anot jos, dvyliktokai ypač nepatenkinti, kad mokyklose uždrausta kava ar šokoladas. Esą jie vyresni nei pradinukai ir jų organizmas reikalauja kavos ar šokolado. Kaip teigė, L.Virkšienė, jų gimnazijos moksleivių taryba nori parengti peticiją prieš naująją maitinimo tvarką.

Kainų nekoreguos

Anot Klaipėdos savivaldybės Socialines paramos skyriaus vyriausiosios specialistės Aušros Misevičienės, socialiai remtinų mokinių maitinimas dėl naujosios tvarkos nenukentės. Savivaldybės yra patvirtinta, kad remtiniems vaikams pusryčiams skiriama 2,20–2,60 Lt, o pietums – 4,20–4,60 Lt. „Mes ir taip esame nustatę gana aukštas kainas. Pradėjus mokinius maitinti pagal naująją tvarką, kainų nenumatoma koreguoti“, – tvirtino pašnekovė.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius