Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 21

Dėl naujos medžių ligos Lietuvoje gali išnykti kaštonai

Mokslininkai perspėja – Lietuvos kaštonus puola ne tik mikrodrugys – kaštoninė keršakandė, bet atsirado ir nauja, nepagydoma medžių liga, kuria užsikrėtusius kaštonus reikia nupjauti, kad ji neišplistų. Nesiėmus priemonių, šių medžių Lietuvoje apskritai gali nebelikti.
Rudenėjantys kaštonai
Rudenėjantys kaštonai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 Medis Kaštonas

Šį šiltą rugsėjį ne vieno žvilgsnį patraukia per anksti nurudavę kaštonų lapai. Tai ne sausros, o mažo, prieš 15 metų iš užsienio į Lietuvą atkeliavusio drugelio – kaštoninės keršakandės – darbas. Mokslininkai sako, kad nuo šio drugio kaštonai nenudžiūva, tačiau medžius reikia tinkamai prižiūrėti: sugrėbti, išvežti ir kompostuoti nukritusius lapus, kad drugio lervutės neperžiemotų. Sostinės savivaldybės darbuotojai teigia, šį darbą jau ne pirmus metus gerai atliekantys, tačiau to esą per maža.

„Viena iš priemonių [apsaugoti kaštonus] yra vadinamosios feromoninės gaudyklės, t. y. priemonė, kuri skleidžia atitinkamą tų vabzdžių feromoną, vabzdžiai ja susidomi ir įskrenda į savotišką inkilėlį. Bet savivaldybė tokių nėra įrengusi, tą planuojame daryti kitais metais. Tam neturėjom pirkimų, neturėjom pinigų“, – skundėsi Vilniaus savivaldybės Želdynų poskyrio vedėja Giedrė Čeponytė.

Trūksta pinigų ir specialiam preparatui dimelinui, kurį įšvirkštus į medį, drugiai jo nebepuola. Šio vaisto ampulė kainuoja apie 20 eurų. Pasak specialistės, vienam kaštonui prižiūrėti per sezoną reikia maždaug 80 eurų. Kiek kaštonų yra mieste, nėra suskaičiuota, todėl ir reikalinga suma nežinoma.

Mokslininkai pastebi, kad kaštoninė keršakandė – tik pusė bėdos. Esą kaštonams Lietuvoje gresia didesnė nelaimė – bakterinė liga gvinardija, kuria susirgus lapai ruduoja, o medis nudžiūva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius