-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Landsbergis: dėl nepakankamo amunicijos kiekio Ukraina priversta atsitraukinėti

Dėl amunicijos trūkumo Ukraina gali būti priversta atsitraukti, Europa gali susidurti su grėsmėmis, kurios testuos NATO striprybę, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Taip jis kalbėjo po Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų taryboje, kurioje vyko diskusijos apie Rusijos agresiją prieš Ukrainą bei padėtį Artimuosiuose Rytuose ir Sahelio regione.

„Dėl nepakankamo amunicijos kiekio Ukraina priversta atsitraukinėti. Galiausiai ir Europa gali susidurti su grėsmėmis, testuosiančiomis NATO stiprybę. Tokio požiūrio negalima vadinti pesimistiniu – tai jau realybė”, – URM prenešime cituojamas G.Landsbergis.

Pastarosiomis savaitėmis Ukrainos gynybines pajėgas vargina amunicijos ir personalo trūkumas.

Rusai vėl pradėjo puolimą Ukrainos rytinėje ir pietinėje dalyse bei privertė ukrainiečių pajėgas skubiai pasitraukti iš Avdijivkos miesto rytinėje Donecko srityje, taip užsitikrindami pirmą didelį laimėjimą nuo Bachmuto užėmimo 2023-ųjų gegužę.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Avdijivkos užėmimą likus kelioms dienoms iki vasario 24-osios, kai sukanka dveji metai nuo Rusijos invazijos pradžios, pavadino svarbia savo karių pergale.

ES Užsienio reikalų taryboje pasisakė ir Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno našlė Julija Navalnaja. 47 metų A.Navalnas mirė penktadienį vienoje Arkties pataisos kolonijoje, kur atlikinėjo 19 metų įkalinimo bausmę pagal kaltinimus, kuriuos nepriklausomos teisių gynimo grupės ir Vakarų šalys pasmerkė kaip kerštą už opoziciją Kremliui.

Pasak G.Landsbergio, reikia kuo greičiau priimti 13-ąjį sankcijų paketą ir tuojau pat pradėti rengti naują paketą, per stiprias sektorines sankcijas nusitaikant į sankcijų apeidinėjimo užkardymą ir Rusijos karo mašinos pajėgumų tolesnį ribojimą.

Taryboje diskutuota apie situaciją Artimųjų Rytų regione, būtinybę siekti „Hamas“ įkaitų paleidimo, aptarta humanitarinė padėtis Gazos ruože ir, kartu su Jungtinių Tautų specialiąja koordinatore Sigrid Kaag, kalbėta apie praktines galimybes paspartinti humanitarinės pagalbos teikimą.

Taryboje taip pat duotas startas ES operacijai ASPIDES, skirtai saugoti laivybos laisvę nuo husių išpuolių Raudonojoje jūroje, pristatyta ES specialiojo atstovo Artimųjų Rytų taikos procesui Sveno Koopmanso informacija apie diskusijas su tarptautiniais partneriais siekiant parengti visapusišką taikos planą.

Šiame susitikime taip patvirtintos Tarybos išvados dėl Baltarusijos.

Užsienio reikalų tarybą sudaro visų ES valstybių narių užsienio reikalų ministrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius