-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 02

Dėl nepalankių skolinimosi sąlygų studentai neskuba registruotis valstybės remiamai paskolai gauti

Artėjantis pirmadienis – paskutinė diena, kada studentai, norintys gauti valstybės ar valstybės remiamas paskolas, gali registruotis Valstybinio mokslo ir studijų (VMS) fondo internetinėje svetainėje, tačiau dėl nepalankių skolinimosi sąlygų šiuo metu jų nėra užsiregistravusių tiek, kiek leistų valstybės finansavimas.
Vilniaus Universiteto Kauno Humanitarinio Fakulteto studentai rengė akciją, kuria buvo siekiama atkreipti visuomenės bei akademinės bendruomenės dėmesį į planuojamą Vilniaus Universiteto Kauno Humanitarinio Fakulteto reorganizavimą ir likvidavimą
Studentams teko patirti daugybę išbandymų. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip BNS teigė VMS fondo Paskolų skyriaus specialistė Eglė Drungilaitė, „pernai studentai žinojo, kad ne visi gaus paskolą, nes buvo pinigų limitas, būdavo skiriama daug mažiau pinigų. Šiais metais valstybė garantuoja 100 mln. litų. Todėl pinigų kaip ir užtenka, tačiau sąlygos nėra tokios geros ir už 100 mln. litų sumą šiuo metu studentų tikrai nėra užsiregistravusių.“

Įsigaliojus 2009 metų gegužės mėnesį priimtam naujam Mokslo ir studijų įstatymui, patvirtinta nauja valstybės paskolų ir valstybės remiamų paskolų studentams teikimo, administravimo ir grąžinimo tvarka.

Studentas gali pretenduoti į trijų rūšių valstybės remiamas paskolas – paskolą studijų kainai sumokėti, paskolą gyvenimo išlaidoms bei paskolą dalinėms studijoms pagal tarptautines sutartis.

Taip pat galima registruotis valstybės paskolai gauti, kuri siekia 520 litų ir yra skirta studijų įmokai sumokėti.

Studentai, internetu pateikę paraišką VMS fondui, atsakymą, ar gavo valstybės remiamą paskolą, sužinos spalio 19 dieną. Iki šios dienos aukštosios mokyklos VMS fondui turi patvirtinti studentų duomenis, ar visi studentai turi teisę gauti paskolas.

Pirmoji paskolos dalis bus pervedama per tris dienas nuo sutarties pasirašymo, o likusioji priklausomai nuo paskolos rūšies.

Įtraukti į sąrašą studentai iki lapkričio 13 dienos turės kreiptis į vieną iš 5 komercinių bankų ir jame užpildyti paraišką.

„Pirmoji paskolos dalis bus pervedama per tris dienas nuo sutarties pasirašymo, o likusioji priklausomai nuo paskolos rūšies. Studentai, imantys paskolą studijų kainai sumokėti, likusią dalį pinigų gaus iki kovo 15 dienos, o jei imama paskola gyvenimo išlaidoms dengti, bankas su studentu pasirašo sutartį ir konkrečią kiekvieno mėnesio dieną iki liepos 1 dienos perveda sumą dalimis,“ – sakė VMS fondo paskolų skyriaus specialistė.

Pasak E.Drungilaitės, „pernai sąlygos studentams buvo palankesnės, nes nuo šių metų palūkanas studentai turi pradėti grąžinti dar studijuodami. Jeigu sąlygos būtų buvusios tokios pačios kaip pernai, mes manome, kad tikrai daugiau studentų registruotųsi šioms paskoloms.“

Pagal praėjusiais metais galiojusią tvarką studentas neturėdavo mokėti palūkanų studijų metu ir dvejus metus po jų baigimo.

„Nebuvo paskolos visai studijų kainai sumokėti, studentai skolindavosi 520 litų arba imdavo paskolą gyvenimo išlaidoms. Pernai pastaroji paskola būdavo išmokama iš karto ir iš jos dauguma studentų mokėdavo už mokslą. Ją studentai taip pat turėdavo pradėti grąžinti per dvejus metus nuo studijų baigimo, tik buvo numatytas 15 metų terminas“, – pasakojo E.Drungilaitė.

Dėl laiku nestartavusios paskolų sistemos studentai dalį įmokos už semestrą turėjo sumokėti iš savo kišenės.

Kaip BNS teigė Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) prezidentė Indrė Vareikytė, „dėl laiku nestartavusios paskolų sistemos studentai dalį įmokos už semestrą turėjo sumokėti iš savo kišenės, nes universitetai geranoriškai sutiko palaukti iki spalio 1 dienos. Nors jau spalio 2 diena, sistema dar neveikia, kol kas negavome jokių signalų iš studentų, kad jie yra universitetų spaudžiami sumokėti likusią sumą pinigų“.

I.Vareikytės teigimu, studentai turėjo sumokėti apie 500 litų.

Šiais metais paskolą gavę studentai palūkanas mokės kiekvieną mėnesį, pradedant nuo paskolos suteikimo dienos. Praėjus metams po studijų baigimo, paskolą reikės grąžinti per 15 metų.

Trijuose iš 5 komercinių bankų studentams teks sumokėti ir administravimo mokestį, siekiantį nuo 50 iki 200 litų.

Valstybės garantija reiškia, kad paskolos gavėjui pagal sutarties sąlygas nustatytą laikotarpį nesumokėjus paskolos įmokos kredito įstaigos reikalavimu šią įmoką apmoka Fondas ir teismo tvarka ją išieško iš paskolos gavėjo, rašoma VMS fondo internetinėje svetainėje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius