2017 07 08

Dėl nesiliaujančio lietaus Lietuvoje bitės miršta iš bado

Beveik kasdien Lietuvoje pliaupiantis lietus kelia daug vargų bitininkams: bitės neša mažai medaus, o kai kur netgi miršta iš bado, praneša TV3 „Žinios“.
Bitės ir korys
Bitės ir korys / Vida Press nuotr.

Ketvirtį amžiaus bitininkaujantis marijampolietis Justinas Lekeckas TV3 „Žinioms“ sakė, kad bitės šią vasarą labai piktos dėl šalčio ir lietaus. Net ir pripratusį prie įgėlimų vyrą bitės skaudžiai sugėlė.

„Šita vasara keista. Ir ypač pavasaris buvo keistas, kada balandžio mėnesį pradėjo žydėti medingi augalai, pirmiausia blindės, karklai, pienės. Atšilo, sakėm, kad šiemet bus daugiau medaus negu praeitais metais. Bet po savaitės atšalo viskas, ir lietūs prasidėjo“, – kalbėjo J.Lekeckas.

Bitininko teigimu, būtent šiuo metu įprastai vyksta didysis medonešis: bitės dūzgia po žydinčius augalus ir neša žiedadulkes į avilius. Tačiau šiemet bičių darbas kol kas vyksta vangiai. Žiedadulkes išplauna lietus, tad bitėms nėra ko nešti. Be to, bitėms dirbti – per šalta.

Pasak J.Lekecko, sausra bitininkystei irgi negerai, nes be drėgmės augalai nektaro neišskiria. Bet tris ar keturias dienas be perstojo lyjant, nektaras išplaunamas. Tam, kad būtų medaus, lyti vasarą turi saikingai, o vėliau būti šilta.

Bitininkas sako, kad per 26 bitininkavimo metus dar nėra girdėjęs, kad vasarą iš bado išmirtų bitės. Bet šiemet tokių atvejų jau pasitaikė keliuose šalies regionuose.

„Buvo tokių atvejų, kad bitininkams išmirė bitės. Jos suvalgė viską, ką turėjo, visas atsargas. Augalų nėra, šalta, negali išskristi iš avilio, ir žuvo. Ir Dzūkijoje, ir kitur“, – teigė J.Lekeckas.

Marijampolietis nuogąstauja, kad šiemet gali nebūti ir taip vertinamo liepų medaus, nors liepos ir žydi.

„Reikia, kad naktį būtų daugiau negu 14 laipsnių šilumos. Šiandien 8 laipsniai naktį buvo. Jau kai kurios liepos žydi, bet naktis buvo šalta, vadinasi, šiandien nebus nektaro. Jei kita naktis šalta – vėl nebus“, – aiškino TV3 „Žinioms“ bitininkas.

Dėl mažos medaus pasiūlos ir produkto kaina šiemet aukšta: už pusę litro prašoma 4–5 eurų. Medaus pardavėjai turguje, anot TV3 „Žinių“, kainų kritimo nežada: priešingai, teigia, kad medus gali tapti netgi brangesnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius