Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2014 01 08

Dėl nesutarimų Anykščių mokyklų valgyklos liko be elektroninės apskaitos

Anykščių rajono mokyklų valgyklose moksleiviai iki šiol už pietus negali atsiskaityti elektroniniu mokinio pažymėjimu. Juos maitinanti įmonė, pastačiusi įrenginius, negali prisijungti prie bendros elektroninės apskaitos sistemos, nes esą negalinti gauti moksleivių asmens duomenų.
Tėvų labiausiai netenkina, kaip mokyklose maitinamos jų atžalos.
Maistas mokyklos valgykloje

Jei mokyklų valgyklose veiktų elektroninė maitinimo sistema, darbuotojams nereikėtų patiems skaičiuoti, kiek tą dieną mokinių valgė, kiek iš jų – nemokamai.

Anykščių mokyklose veikia elektroninio dienyno sistema, mokiniai turi elektroninius pažymėjimus, tačiau, pasak pedagogų, juos maitinanti „Kretingos maisto“ įmonė prie tos sistemos neprisijungia.

„Turėtų būti vieninga sistema, kad mokino tėvelis ar mama, atsidarę elektroninį dienyną, galėtų matyti visą informaciją: ne tik lankomumą, bet ir kada vaikas atėjo, kada išėjo, kada ir ką valgė“, – aiškina Anykščių A. Vienuolio progimnazijos direktorė Irena Andrukaitienė.

„Kretingos maisto“ įmonė, pastačiusi valgyklose kol kas neveikiančius apskaitos įrenginius, sako norėtų prisijungti prie elektroninio dienyno sistemos, tačiau skundžiasi negaunanti mokinių asmens duomenų, nors dėl jų kreipėsi į mokyklas, rajono savivaldybę, elektroninio dienyno valdytoją.

„Matome, kad yra biudžeto lėšos švaistomos neracionaliai, pagal Viešųjų pirkimų įstatymą. Kreipsimės į Konkurencijos tarnybą. „Tavo mokykla“ mums tiesiogiai propaguoja savo akcininką, kad mes su juo sudarytumėm sutartį ir kad vykdytume atsiskaitymą per juos, nes vykdant atsiskaitymą per juos, reikia mokėti atitinkamą procentėlį nuo lėšų“, – teigia viešosios įstaigos „Kretingos maistas“ teisininkas Vytautas Daržinskis.

Elektroninio dienyno valdytojai sako negalintys suteikti moksleivių duomenų, be to, prašantys mokėti per 40 tūkstančių litų ne už duomenis, o už integravimo į elektroninį dienyną paslaugas.

„Kadangi tai yra dviejų sudėtingų sistemų susiejimas, taikomi aukšti reikalavimai saugumui, t. y. techninis tų darbų įvertinimas. Toks buvo susitarimas, pirmasis toks pokalbis ir tokia investicija. TAMO dienynas yra veikiantis visoje Lietuvoje. Mūsų misija – būti atvira platforma ir integruoti tuos tiekėjus, kurie tik kreiptųsi. Aš manau, kad tai – susitarimo reikalas. Ir jokių kategoriškų atsakymų negalėtų būti“, – tikina įmonės „Tavo mokykla“ vadovė Viktorija Burlinskaitė.

Anykščių švietimo skyriaus atstovai tikina, kad „Kretingos maistas“ nesilaiko sutarties sąlygų. Viena jų –  iki pernai spalio neįrengti kasos aparatai, nuskaitantys čekius, skaitytuvai, nuskaitantys mokinio elektroninio pažymėjimo  informaciją, taip pat nesiintegruota į mokyklose jau veikiančią elektroninio dienyno sistemą.

„Kretingos maistas“ niekur neminėjo, kad įmonė „Tapsis“, kuri šiuo metu įdiegė savąją apskaitos sistemą mokyklose, nebuvo pateikti kaip subrangovai, todėl nei mokyklos, nei kas nors kitas neturi jokio juridinio pagrindo šiai institucijai teikti duomenis, ypač  asmeninius“, – tvirtina Anykščių rajono Švietimo skyriaus vedėja Vida Dičiūnaitė.

Norint pakeisti sutarties sąlygas, reikia kreiptis į Viešųjų pirkimų tarnybą. Švietimo skyrius sako savo reikalavimų laikysis ir toliau, o „Kretingos maistas“, nepavykus pakeisti sutarties, žada bylinėtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius