Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 07

Dėl netinkamo pedofilijos bylos tyrimo prokurorė pagrįstai perkelta į žemesnes pareigas, nusprendė teismas

Vadinamąją Kauno pedofilijos bylą tyrusi tuometė Kauno miesto apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotoja Rita Čivinskaitė buvo perkelta į žemesnes pareigas pagrįstai, pirmadienį paskelbė Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT).
Pareigose pažeminta buvusi Kauno miesto apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotoja Rita Čivinskaitė.
Buvusi Kauno miesto apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotoja Rita Čivinskaitė / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

VAAT neviešame posėdyje išnagrinėjo R.Čivinskaitės skundą dėl jos perkėlimo į žemesnes pareigas ir nusprendė jį atmesti kaip nepagrįstą.

Pasak VAAT, ikiteisminis tyrimas buvo atliekamas pernelyg lėtai, o kai kurie klausimai, pavyzdžiui, dėl Andriaus Ūso bendravimo su mergaite, apskritai tuomet netirti.

Be to, paaiškėjo, kad R.Čivinskaitė leido A.Ūsui susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga, nors tokios teisės neturėjo. Ji esą teismo posėdyje negalėjo paaiškinti, kodėl taip pasielgė.

Be to, paaiškėjo, kad R.Čivinskaitė leido A.Ūsui susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga, nors tokios teisės neturėjo. Ji esą teismo posėdyje negalėjo paaiškinti, kodėl taip pasielgė.Pasak teismo, paaiškėjo, kad A.Ūsas, atliekant ikiteisminį tyrimą, atsisakė duoti parodymus, kol jam bus leista susipažinti su byla. Tuomet prokurorė Genovaitė Ročienė, kuriai R.Čivinskaitė pavedė tirti bylą ir kurią tuometis generalinis prokuroras Algimantas Valantinas pernai lapkričio pabaigoje atleido, praėjusių metų sausio 5-ąją atsisakė tenkinti tokį vyro prašymą.

A.Ūsas, pasak VAAT, turėjo teisę G.Ročienės sprendimą apskųsti ikiteisminio tyrimo teisėjui ir šis klausimas būtų išspręstas, remiantis teisės aktais, iki sausio 15-osios.

G.Ročienei išvykus į kursus, A.Ūsas sausio 24-ąją, pasak teismo, skundą parašė R.Čivinskaitei. Grįžusi G.Ročienė sužinojo, kad vyras jau susipažino su byla.

Teiginius, kad R.Čivinskaitė nepagrįstai pavedė G.Ročienei tirti bylą, VAAT atmetė.

Anot teismo, po Kauno miesto apygardos vyriausiojo prokuroro Kęstučio Betingio pavedimo skirti kvalifikuotą prokurorą buvo Kauno miesto apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro Aleksandro Algirdo Čiurlio rezoliucija skirti G.Ročienę. Ši rezoliucija R.Čivinskaitei buvo privaloma.

Šis teismo sprendimas gali būti apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Tuomečio generalinio prokuroro Algimanto Valantino praėjusių metų spalio 30-ąją į žemesnes pareigas perkelta R.Čivinskaitė per teismą siekė išsireikalauti, kad minėta drausminė nuobauda jos atžvilgiu būtų panaikinta.

Generalinės prokuratūros (GP) Personalo skyriaus vyriausioji prokurorė Danutės Blažienė anksčiau yra sakiusi, kad R.Čivinskaitė, būdama Kauno miesto apylinkės vyriausiojo prokuroro pavaduotoja, netinkamai ėjo pareigas: nevykdė vyriausiojo prokuroro nurodymų perduoti bylą tirti kvalifikuotam prokurorui, netinkamai nagrinėjo skundus, leido A.Ūsui susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga.

A.Valantinas spalio 30-ąją skyrė nuobaudas septyniems vadinamąją Kauno pedofilijos bylą tyrusiems prokurorams.

Drąsius Kedys pareiškimą policijai dėl jo dukters tvirkinimo parašė dar užpernai lapkritį, o ikiteisminis tyrimas baigtas šių metų sausio pabaigoje.

Vyras pedofilija kaltino Kauno apygardos teismo teisėją Joną Furmanavičių, buvusio Seimo pirmininko Viktoro Muntiano visuomeninį padėjėją A.Ūsą ir nenustatytą asmenį Aidą. Mergaitės motiną bei tetą vyras kaltino sąvadavimu.

Įtarimai vadinamojoje Kauno pedofilijos byloje pareikšti A.Ūsui – dėl D.Kedžio dukros tvirkinimo. Ją nagrinėja Panevėžio miesto apylinkės teismas.

Praėjusių metų spalio 5 dieną Kaune buvo nužudyti teisėjas J.Furmanavičius ir buvusios D.Kedžio gyvenimo draugės, mergaitės motinos sesuo Violeta Naruševičienė. D.Kedžio kūnas buvo rastas balandžio viduryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius