Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 29

Dėl Panevėžio centrinėje aikštėje kertamų medžių rengiamas protestas

Panevėžio savivaldybės opozicija bei miestiečiai ketvirtadienį rengia piketą dėl miesto centre, Laisvės aikštėje kertamų medžių. Savivaldybė žada darbus, reikalingus pradedamai aikštės rekonstrukcijai, tęsti, tačiau kalbėsis su miestiečiais.
Niokojamas Šeškinės ozo draustinis
Asociatyvi nuotrauka / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Kaip BNS trečiadienį sakė viena piketo iniciatorių Lietuvos žaliųjų partijos atstovė taryboje Gema Umbrasienė, dešimtmečiais čia augę medžiai pradėti kirsti antradienį, nepaisant čia perinčių paukščių. Laisvės aikštėje iškritusių mažų paukščiukų nuotraukos jau antradienį paplito ir feisbuke.

„Kilus bendruomenės pasipiktinimui, kreipiausi į miesto merą, administracijos direktorių, reikalaudama sustabdyti kirtimus tol, kol miesto bendruomenei nebus pateikta išsami informacija apie tai, kodėl kiekvienas pasmerktas medis nebegali čia augti ir ar tai būtina daryti tokiu jautriu metu“, – teigė ji.

Nuotr. iš asm. archyvo/Gema Umbrasienė
Nuotr. iš asm. archyvo/Gema Umbrasienė

Savivaldybė skelbia, jog iškirtus daugiausia senas, ligotas liepas, keliančias grėsmę praeiviams, bus atsodinta keliskart daugiau ir įvairesnių želdinių. Tačiau G.Umbrasienė tvirtina, kad bus atsodinti daugiausia krūmynai, nebūdingi Lietuvos geografinei platumai ir augantys Pietų Amerikoje ir Pietų Europoje.

„Miestiečiai rytoj organizuoja piketą, žaliąjį protestą miesto tarybos posėdžio metu. Jei iš tikrųjų esant tokiam pasipiktinimui bus tęsiami kirtimai, tai šita valdžia nesustos prieš nieką“, – tikino ji.

G.Umbrasienė taip pat piktinasi, kad šių darbų nestabdo ir aplinkosaugininkas vicemeras, Liberalų sąjūdžio atstovas Valdemaras Jakštas, šiuo metu einantis ir Aplinkos apsaugos departamento Panevėžio valdybos viršininko pareigas.

V.Jakštas BNS tvirtino, kad apie būtinybę kirsti medžius bendruomenė informuota praėjusią vasarą ir kirtimai, nepaisant pasipiktinimo, bus tęsiami trečiadienį ir ketvirtadienį.

Anot jo, jau beveik prieš metus „buvo atsakyta į visų pesimistų klausimus“, į Panevėžį atvykę Aleksandro Stulginskio universiteto mokslininkai su žmonėmis „apėjo kiekvieną medį“ ir paaiškino, kodėl juos būtina kirsti.

„Tad dar aiškiau padaryti, turbūt, nebuvo galima. Taip, psichologiškai medžiai kertami netinkamiausiu metu, kai jie yra žaliuojantys, pats jų grožis, tai atrodo, švelniai tariant, nekaip. Bet teisės aktai nereglamentuoja, kada kirsti medžius mieste, tepasakyta, kad genėti reikia iki vegetacijos“, – aiškino vicemeras.

Jis sako, kad savivaldybė neabejoja nuotraukų autentiškumu, bet aplinkos apsaugos specialistai kol kas nerado miestiečių nuotraukose užfiksuotų paukščiukų ir kartu su rangovais dar tikrina aikštę.

„Bet, kitas dalykas, akte buvo pasakyta, kad rangovas turi iš medžio iškelti inkilą. Jis iškeltas nebuvo. Dar aiškinamasi, ar iš inkilo iškrito tas paukštis, ar ne. Bet medžiai bus kertami, išduotas leidimas 25 medžiams, daugiausia – liepoms, kurios kelia pavojų. Gerai, kad žmonės ateis, jiems dar kartą aiškinsime“, – tvirtino V.Jakštas.

Savivaldybė skelbia, kad vertingiausi Laisvės aikštės medžiai – ąžuolai bus išsaugomi, vardiniai ąžuoliukai bus perkelti į kitą vietą. Žadama, kad aikštėje atsiras triskart daugiau medžių, tarp jų – puošmedžiai, turkiniai lazdynai, kanadinės cūgos, magnolijos, pupmedžiai, vyšnios, uoginės obelys, hamameliai, šermukšniai, ginkmedžiai ir kiti želdynai, gėlynai.

Iš viso Laisvės aikštei tvarkyti numatyta 6 mln. eurų, 2,3 mln. eurų – iš Europos Sąjungos lėšų. Projektas apims ir aplinkinių gatvių, P.Plechavičiaus skvero tvarkymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius