Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 11

Dėl Panevėžyje patvirtinto kiaulių maro uždraustas kiaulių išvežimas iš Lietuvos

Dėl Panevėžio apskrityje esančioje kiaulių karantinavimo fermoje patvirtinto kiaulių maro laikinai uždraustas šių gyvulių išvežimas iš Lietuvos teritorijos.
Kiaulės
Kiaulės / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Liga buvo užfiksuota danų firmai „Saerimner“ priklausančios uždarosios akcinės bendrovės „Pasodėlė“ fermoje, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje buvo atlikti kiaulių kraujo ir organų mėginių tyrimai, kurio rezultatai buvo teigiami.

Apie patvirtintą atvejį informuota Europos Komisija ir kaimyninės šalys.  Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus, vyriausiojo valstybinio veterinarijos inspektoriaus Kazimiero Lukausko, laboratoriškai patvirtinus klasikinį kiaulių marą, laikinai uždraustas kiaulių išvežimas iš Lietuvos teritorijos.

Į minėtą kiaulių fermą atvežamos ir auginamos pačios geriausios veislinės kiaulės. Gyvuliai šioje fermoje karantinuojami, kad vėliau būtų platinami bendrovei „Saerimner“ priklausančiose kiaulių fermose. Pagal veterinarijos dokumentų patikrą nustatyta, jog nuo vasario mėnesio iš šios fermos neišvežta nei viena kiaulė.

Sergančios kiaulės buvo sunaikintos ir utilizuotos, o fermos dezinfekuota. Anot K.Lukausko šios priemonės buvo efektyvios ir situacija yra kontroliuojama.  Kiaulių maro ligos židinio vietoje imtasi būtinų veterinarinės kontrolės priemonių, fermoje nustatytas 21 dienos karantinas.

Siekiant apsaugoti aplinkines gyvulių fermas nuo galimo ligos plitimo laikinai uždraustas bet koks kiaulių išvežimas iš šios teritorijos. Aplink „Pasodėlės“ fermą nustatytos 3 ir 10 kilometrų spindulių veterinarinės kontrolės zonos.

Taip pat sustiprinta aplinkinių kiaulių fermų kontrolė: atliekami gyvulių klinikiniai ir laboratoriniai kraujo tyrimai.  „Apie nustatytą atvejį informavome Lietuvos kiaulių augintojų asociaciją. Kartu su Europos Sąjungos kolegomis aiškinamės ligos užkrato patekimą. Kadangi atlikus aplinkinių kiaulių fermų gyvulių ir šernų kraujo tyrimus liga nenustatyta, neatmetame galimybės, jog tai žmogiškasis faktorius. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje, siekiant išsiaiškinti ligos užkrato patekimo būdą, atliekamas klasikinio kiaulių maro viruso tipavimas ir palyginimas su pasaulyje žinomais virusų tipais“, – teigia K. Lukauskas.
Lietuvoje klasikinio kiaulių maro liga paskutinį kartą registruota prieš 17 metų – 1992 metais.

Pasak K.Lukausko, nepakankamos kiaulių ūkio savininkų kontrolės priemonės gali sudaryti milžiniškų ekonominių nuostolių kiaulių ūkiams. Gyvulių gaišimas nuo šios ligos yra 80-100 procentų.

Klasikinis kiaulių maras žmonėms nepavojingas. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba tikina, kad Lietuvoje parduodama kiauliena yra saugi vartoti.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius