Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 08

Dėl pareigūnės kinologės augintinių Rastinėnų gyventojai pasijuto nesaugiai: vieną šunelį sužeidė

Rastinėnų kaime gyvenanti Ventė Viteikaitė prieš tris mėnesius iš prieglaudos globoti parsivežė nedidelį šunelį Pupą. Kaip ir kiekvieną rytą, jos mama išvedė augintinį pasivaikščioti. Tačiau pasivaikščiojimas baigėsi liūdnai – šuniuką užpuolė ir stipriai apkandžiojo netoli gyvenančios pareigūnės, kinologės Rasos Dykinaitės šunys, kuriuos pati šeimininkė ir vedžiojo. V.Viteikaitė sako, kad darosi nesaugu išeiti į lauką, o pareigūnė tikina, kad tai vienetinis atvejis ir jos šunys bendruomenei nėra pavojingi.
Šuniukas Pupa
sužeistas šuo / Asmeninio archyvo nuotrauka

Vilniaus rajone įsikūrusi V.Viteikaitė pasakoja, kad jos mama, pamačiusi kaimynę su keturiais dideliais šunimis, sustojo prie kelio ir laukė, kol šie praeis. Tačiau šunys buvo neramūs ir šeimininkės nesuvaldyti puolė mažesnįjį.

„Keturi Rasos šunys puolė ant mano ir mamos šuniuko. Rasa jų nesugebėjo suvaldyti, jie griebė mūsų šuniuką ir pradėjo draskyti – jis vos liko gyvas.

Šuniukui trijose vietose perkąsta nugara, žaizdos giluminės. Kai grįžome iš veterinaro, jis sakė, kad gydymas bus labai ilgas, tačiau apskritai reikia džiaugtis, kad liko gyvas“, – apie incidentą pasakoja V.Viteikaitienė.

Asmeninio archyvo nuotrauka/sužeistas šuo
Asmeninio archyvo nuotrauka/sužeistas šuo

Nors po šio įvykio R.Dykinaitė sumokėjo už veterinaro apžiūrą, į 15min redakciją besikreipusi moteris sako, kad tai problemos neišsprendžia.

„Mes siekiame, kad ji įsipareigotų tvarkingai vedžioti savo šunis. Kad jie nekeltų aplinkiniams grėsmės, nes tai nebuvo pirmas kartas, kai užpuolė. Neseniai užpuolė kitą šuniuką, tik tiek, kad spėjo išgriebti ir jis nenukentėjo.

Asmeninio archyvo nuotrauka/sužeistas šuo
Asmeninio archyvo nuotrauka/sužeistas šuo

Žmonės bijo, o gyventojų čia yra daug, ypač vasarą. Yra ir kačiukai, ir šuniukai, šeimos su vaikais, pagyvenę žmonės, kurie eina į tuos plotus uogauti, grybauti ir vaistažolių rinkti. Čia nėra vienkiemis, kur nėra žmonių. Ir mums nėra saugu, kai tie šunys laksto palaidi, dabar šuniukas nukentėjo, kitą kartą galbūt nukentės žmogus“, – piktinasi Rastinėnų gyventoja.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Ventė Viteikaitė su šuniuku Pupa
Asmeninio archyvo nuotrauka/Ventė Viteikaitė su šuniuku Pupa

Sako, kad tai tik vienetinė išprovokuota situacija

15min susisiekus su policijos pareigūne Rasa Dykinaite, ji pripažino savo kaltę ir apgailestavo dėl situacijos, bet nesutiko, kad tokie atvejai yra pasikartojantys, o juo labiau, kad jos augintiniai kam nors gali kelti grėsmę.

„Šunis aš laikau visą gyvenimą. Ir tai yra pirmas toks atvejis, nes mano šunys yra išmokyti, kai juos puola, žiūrėti į mane. Va tokia išprovokuota situacija, tai yra pamoka“, – sako šunis dresuojanti pareigūnė.

Vidmanto Balkūno nuotr./Policijos kinologė Rasa Dykinaitė
Vidmanto Balkūno nuotr./Policijos kinologė Rasa Dykinaitė

Ji pripažino vedžiojusi keturis augintinius – tris vokiečių aviganius ir ilgaplaukį kolį, kuris ir užpuolė iš prieglaudos paimtą Pupą. Kinologė sako, kad jos vedžiojamas šuo galėjo kaimynės šunį palaikyti vos už tvoros gyvenančia kalyte, todėl prieš ją norėjo pasirodyti.

„Tas jaunas kolis dabar lekia su visom panom pasiaiškinti, ar rujoja, ar nerujoja. Nes visai šalia, už dviejų namų, rujojo mano draugų kalė. Jis tą prisimena ir toje pusėje esantys gyvūnai yra jam galimai rujojanti kalė, net jei ten ir patinas“, – taip augintinio elgesį paaiškino R.Dykinaitė.

„Aš nuvežiau, sakiau, ir penktadienį nuvešim, telefonais susikeitėm. Aiškinau, kaip elgtis, jeigu netikėtai vėl mane sutiktų, paaiškinau, kodėl šunys yra vedžiojami be antsnukių. Nes su antsnukiu, iš tiesų, galima padaryti labai didelę žalą“, – teigė ji.

Patrulė taip pat pažymi, kad pas ją neretai ateina žmonės, sakydami, kad jos šunys kažką padarė, bet tuo metu jie yra namuose ar aptvare. Todėl ji ir jos augintiniai yra kaltinami be reikalo.

Antsnukiai neprivalomi, bet šeimininkas turi užtikrinti saugumą

Gyvūnų laikymo Vilniaus rajono savivaldybės teritorijos gyvenamosiose vietose taisyklės nurodo, kad „pavojingi šunys turi būti vedami su pavadėliu ir su antsnukiu. Šunys ir kiti gyvūnai neturi kelti grėsmės (urgzti, pulti, loti ir pan.), nepakenkti praeiviams, aplinkiniams gyvūnams“.

Pareigūnės vedžioti vokiečių aviganiai ir ilgaplaukis kolis į kovinių ir pavojingų šunų veislių sąrašą nepatenka, todėl ir vedžioti antsnukiai čia nėra būtini.

Kita vertus, taisyklėse taip pat nurodoma, kad „esant pašaliniams asmenims, kitiems gyvūnams, pavadėlis turi būti sutrumpinamas tiek, kad šuo nekeltų grėsmės žmonėms ir kitiems gyvūnams. Šunys žmonių susibūrimo vietose (gatvėse, keliuose, autobusų stovėjimo stotelėse, prie parduotuvių, turguje, lifte ir pan.) turi būti su antsnukiais ir pavadėliais.“

Tai reiškia, kad šuns šeimininkas yra atsakingas už jo elgesį ir šalia esančių žmonių saugumą.

Remdamasi minėtu sąrašu ir šunų elgesiu R.Dykinaitė tvirtina, kad jos šunims antsnukiai nereikalingi, o juos uždėjus nebus naudos nei šunims, nei gyventojams.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Policijos kinologė Rasa Dykinaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Policijos kinologė Rasa Dykinaitė

„Kaip jūs įsivaizduojat, aš uždėsiu [antsnukį], jis man gyvenime neatleis. Ilgaplaukis kolis yra šuo, kuris yra gimęs aristokratu. Aš jo nedresiravau, jis viską mėgdžioja nuo šalia gyvenančių šunų. Nėra antsnukio, pritaikyto ilgaplaukiui, kuris šioje situacijoje ir buvo deguto šaukštas“, – sako ji.

Ji aiškina, kad šuo nuolat bando antsnukį nusiimti, todėl vos pasisukęs gali sužeisti ir ją, ir kitus. Taip pat sako jaučianti apmaudą, kad žmonės patys nesisaugo, o šuns šeimininkas visada lieka kalčiausias.

„Taip, uždėsiu jiems antsnukius, jeigu to reikia. Bėga šuo su antsnukiu, ar nuo to yra saugiau?“ – klausia pareigūnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius