Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 03 09 /12:56

Dėl pastebėtų skilimų evakuotame name apsilankęs aplinkos ministras: brokas akivaizdus, gyventojai jau patyrė žalą

Vilniaus Gabijos gatvės daugiabutis nuo pirmadienio vakaro – lyg po padidinamuoju stiklu. Pastebėję įtrūkimus sienose ir grindyse septintame namo aukšte gyventojai iškvietė specialiąsias tarnybas, kurios nusprendė žmones evakuoti. Antradienį paskelbta, kad vis dėlto namas saugus ir į jį galima grįžti. Čia apsilankė ir aplinkos ministras bei Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos (VTPSI) atstovas.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas ir Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) vyriausiasis patarėjas Aidas Valys apsilankė prie daugiabučio Gabijos g. 30, Vilniuje, kur pirmadienį buvo pranešta apie sienų trūkius. Jie susitiko ir su gyventojais.

Ministras baksnoja į rangovus

Ministras pakartojo, kad priminės ekspertų išvados nuramino, tačiau esą to neužtenka, reikia išsamaus vertinimo, kurį inicijuos Vilniaus miesto savivaldybė per daugiabučio administratorių, kad būtų išsami analizė padaryta. Po jos ir bus aišku, ar yra esminių pažeidimų, avarijos tikimybė, ar tai tik kosmetiniai pažeidimai.

„Iš esmės pasakykime – brokas akivaizdus, gyventojai jau patyrė žalą. Visų pirma, emocinę. Antras dalykas – kiekvienas yra turto savininkas, nė vienas iš čia esančių nenorėtų prie savo namo tiek kamerų pamatyti ir kad taip plačiai būtų nušviesta, kad pastatas su broku“, – sakė S.Gentvilas, paminėdamas, kad yra numatyta rangovo atsakomybė dėl paslėptų, nematomų defektų ir tai galioja 20 metų.

Ministro manymu, į namą jau saugu grįžti, nes esą žemės drebėjimo Lietuvoje nebuvo, nors jis pripažino, kad nėra jauku, kai gana naujame name skilinėja sienos.

Kaip valstybė turime sudėlioti visą mechanizmą, kad vartotojas būtų saugus.

„Pagal pirmines išvadas, šiandien gyventojai turi galimybę grįžti. Klausimas, ar pažeidimai yra ilgalaikiai ir bus avarijų toliau. Vilniaus savivaldybė inicijuos statinio ekspertizę, kuri turėtų parodyti, ar čia yra rimtesnių avarijų pavojus, tada bus galima diskutuoti, kokio remonto reikės – paprasto ar konstrukcijų. Tai matysime po išsamios išvados“, – teigė S.Gentvilas.

Ministras žadėjo, kad bus gyventojų pusėje ir reikalaus statytojų atsakomybės.

„Aš kaip vartotojas būčiau nepatenkintas tokiu produktu, kuris po 10 ar 7 metų pradeda skeldėti. Tai nėra eilinis pirkinys, tai valstybė turi stovėti už tokio pirkėjo nugaros ir užtikrinti, kad toks brokas būtų pašalintas.

Mes, gyventojai, nesame ekspertai, pirkdami negalime įvertinti, būna paslėptų brokų. Ir patys ekspertai, kai vaikšto statybų pabaigimo metu, nemato, kad buvo eigoje padaryta. Mes turime būti garantuoti, kad statinys suprojektuotas kokybiškai, statomas kokybiškai ir gali būti eksploatuojamas kokybiškai. Kaip valstybė turime sudėlioti visą mechanizmą, kad vartotojas būtų saugus“, – kalbėjo jis.

Tiesa, S.Gentvilas paminėjo ir tai, kad kartais dėl avarinės būklės kalti ir gyventojai, paminėdamas nukritusį balkoną Lazdynuose. Ministras sakė, kad norima leisti savivaldybėms privaloma tvarka remontuoti avarinės būklės pastatus, jeigu dvejus metus iš eilės administratoriai nustato, kad būtina šalinti avarinę būklę, o gyventojai to daryti nesiryžta.

Pagal pirmines išvadas, šiandien gyventojai turi galimybę grįžti. Klausimas, ar yra pažeidimai yra ilgalaikiai ir ar bus avarijų toliau, – teigė S.Gentvilas.

Minėjo S.Gentvilas ir tai, kad galbūt vystytojai turėtų pardavinėti būstus su pilna apdaila, tuomet būtų užtikrinta atsakomybė dėl viso proceso, nes dabar kartais sunku nustatyti, kas atliko kosmetinę apdailą ir už tai būtų atsakingas.

Ministras įsitikinęs, kad Gabijos gatvėje defektus, kokie jie bus nustatyti, turėtų šalinti vystytojai ir rangovai, jeigu tai bus pripažinta kaip jų darbo brokas. „Kas bendrose erdvėse bent matosi, akivaizdu“, – kalbėjo S.Gentvilas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Gentvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Gentvilas

Prielaida – kalti statytojai

VTPSI vyriausiasis patarėjas Aidas Valys teigė, kad matoma rizika dėl to, jog iškilo šis daugiabutis statybų bumo metu, tad galėję būti, kad viskas daryta mažiausiomis sąnaudomis.

Jis tvirtino, kad nebuvo pranešimų statybų metu dėl kokių nors pažeidimų, tik inspekcija savo iniciatyva tikrino informaciją 2014 metais, kai viešojoje erdvėje pasirodė žinių apie šio daugiabučio būklę. Tuomet patikrintos ekspertų išvados, tačiau jokių pažeidimų jose nebuvo fiksuota. Todėl A.Valys neatmetė, kad būtina griežčiau žiūrėti į ekspertų darbą.

Valdo Benkunsko nuotr./Daugiabutis Gabijos g.
Valdo Benkunsko nuotr./Daugiabutis Gabijos g.

VTPSI atstovas daugiabutyje apsilankė jau pirmadienio vakarą, apžiūrėjo namą, todėl teigė, kad preliminarių prielaidų, jog kalti statytojai, gali būti.

„Kalbėjau ir su patikrinimo metu dalyvavusiais ekspertais, jų nuomone, gali būti kalta ir statybos darbų kokybė. Pažeidimai yra tokie ganėtinai lokalūs, atskirose patalpėlėse, vienoje – 3-4 mm, kitur iš viso vos įžiūrimi įtrūkimai. Mes matome tą pačią riziką dėl tokių pastatų pardavinėjimo nepilnai įrengtų, nes tada kyla klausimų dėl atsakomybės. Gyventojai įrenginėja pertvaras, niekas nežino, kur ir kaip tai daroma“, – sakė A.Valys.

Mano asmenine nuomone, patys rizikingiausi pastatai yra 1993-1996 metais statyti, kai kontrolės dar praktiškai jokios nebuvo, visi statė, kaip kas norėjo. Ir tada, kai buvo didysis statybų bumas, – sakė A.Valys.

Jis teigė, kad panašių pastatų neplaniniai patikrinimai vyksta nuolat. Taip pat Aplinkos ministerijai pateikta teisinių aktų patobulinimų, nes inspekcija turėtų daugiau dėmesio skirti tokiems objektams, o ne kaimynų ginčams soduose dėl tvoros vietos.

A.Valys patvirtino, kad buvo ne vienas pranešimas dėl šio namo – tai gali būti sutapimas, kadangi esą kai kurie įtrūkimai, kaip matosi, yra tikrai seni.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) vyriausiasis patarėjas Aidas Valys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) vyriausiasis patarėjas Aidas Valys

Jis pats tvirtino atsargiai žiūrįs į panašiu laiku statytus namus, esą dabar statybų kokybė kur kas geresnė.

„Mano asmenine nuomone, patys rizikingiausi pastatai yra 1993-1996 metais statyti, kai kontrolės dar praktiškai jokios nebuvo, visi statė, kaip kas norėjo. Ir tada, kai buvo didysis statybų bumas“, – sakė A.Valys.

VIDEO: Dėl pastebėtų skilimų evakuotame name apsilankęs aplinkos ministras žadėjo būti gyventojų pusėje ir reikalauti statytojų atsakomybės

Išgąsdino trūkinėjančios plytelės

Apie įtrūkimus pranešta pirmadienio vakarą, po 19 val. Vienas gyventojas 7 aukšte pastebėjo lifto aikštelėje suskilusias ir trūkinėjančias plyteles, baimintasi, kad tai galėjo nutikti dėl judėjimo tarp plokščių, perdangų.

VIDEO: Evakuoti visi Vilniaus daugiabučio gyventojai: skyla sienos, kada bus leista grįžti – neaišku

74 butų namas buvo jau evakuotas, dauguma iš maždaug 100 gyventojų apsistojo pas artimuosius ar draugus, dalis pasirinko nakvynę Vilniaus savivaldybės parūpintame viešbutyje.

Antradienio rytą paaiškėjo, kad grėsmė vis dėlto nebuvo tokia didelė.

„Pirminės apžiūros rezultate nustatyta, jog įvykusios/vykstančios lokalaus pobūdžio deformacijos yra susijusios su statybos technologijos pažaidomis, nekokybiškai įrengus grindų dangą taip pat pertvarose neįrengus privalomųjų deformacinių siūlių ar kitų priemonių, namo konstrukcijų požymių nesant“, – rašoma ekspertų išvadoje.

Plačiau skaitykite čia: Ekspertai: dėl skilimo evakuotas daugiabutis saugus, gyventojams galima grįžti.

Savo ruožtu namą vysčiusios bendrovės „Tadlita“ vadovas Stasys Šliažas 15min sakė, kad apie pavojų gyventojams paskelbę asmenys elgėsi neatsakingai ir žmonėms padarė didžiulių nuostolių. Tiesa, namą administruojanti įmonė „Mano būstas“ aiškina, kad deformacijos yra susijusios su statybos technologijų pažeidimais.

VIDEO: Gautas pranešimas apie skilusią daugiabučio sieną Vilniuje

Skaitykite plačiau: Įskilusio daugiabučio Gabijos gatvėje vystytojas: parodykite bent vieną pastatą, kur nėra mikroįtrūkimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius