Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 20

Dėl pranešimo apie galimą neteisėtą informacijos rinkimą NSGK rengia neeilinį posėdį

Seimo nariui Vytautui Bakui pranešus apie galimą neteisėtą informacijos rinkimą vienoje iš nacionalinį saugumą užtikrinančių institucijų bei įtaką politikos procesams rengiamas neeilinis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdis.
Seimo NSGK posėdis
Seimo NSGK posėdis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šio komiteto pirmininkas pirmininkas „valstietis“ Dainius Gaižauskas pranešė neeilinį uždarą NSGK posėdį šaukiantis antradienį, vasario 25 dieną.

Anot jo, norima išklausyti Generalinės prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovus dėl komiteto nario V.Bako pateiktos informacijos.

Buvęs NSGK vadovas V.Bakas trečiadienį kreipėsi į Seimo valdybą, prašydamas inicijuoti parlamentinį tyrimą dėl „galimo neteisėto kišimosi į rinkimų procesus, neteisėto informacijos rinkimo ir panaudojimo“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas

V.Bakas teigia, kad dar 2019 metų pradžioje jam einant komiteto vadovo pareigas buvo pranešta, jog „vienoje iš nacionalinį saugumą užtikrinančių vykdomųjų institucijų nesant įstatymais numatyto pagrindo renkama informacija apie asmenis, naudojantis institucijai suteiktomis galimybėmis bei daromas galimai neteisėtas poveikis šalies vidaus politiniams procesams“.

Politikas tvirtino, kad gavęs šią informaciją, kreipėsi į Generalinę prokuratūrą bei Specialiųjų tyrimų tarnybą dėl galimai padarytos nusikalstamos veiklos ir tik šių metų sausio 29 dieną gavo iš minėtų institucijų atsakymą, jog ikiteisminis tyrimas nepradėtas.

Parlamentaras laikosi pozicijos, kad jo turima informacija „verta Seimo valdybos dėmesio, nes tai aukščiausia Seimo institucija, kuri gali tinkamai vertinti tą informaciją ir priimti sprendimą, kuris apsaugotų visuomenės ir sąžiningai tarnaujančių žmonių interesus“. Jis mano, kad jo turima informacija turėtų būti ištirta parlamente.

V.Bakas kol kas neatskleidė daugiau informacijos – nei kokioje institucijoje galėjo būti padaryti pažeidimai, nei apie ką galbūt rinkti duomenys ir pan. Toks slaptumas grindžiamas Pranešėjų apsaugos įstatymu.

Ar inicijuoti parlamentinį tyrimą, Seimo valdyba planuoja spręsti kitą savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius