Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 05 21

Dėl Sirijos „kovotojų“ Vilniaus oro uoste išsigandusią moterį nuramino pasieniečiai – tai tik jūreiviai

Su 15min redakcija susisiekusi moteris negalėjo atsistebėti vaizdu, pamatytu Vilniaus oro uoste. Ji neabejojo, kad maždaug 20 į Maskvą keliaujančių augalotų vyrų būrys – namo grįžtantys Vladimiro Putino samdiniai, kovojantys Sirijoje. Tačiau susisiekus su pasieniečiais jie padėkojo skaitytojai už rūpestį ir ją nuramino – tai tik po ilgos kelionės grįžtantys jūreiviai.
Rusų jūreiviai sumaišyti su kovotojais
Rusų jūreiviai sumaišyti su kovotojais / 15min skaitytojos nuotr.

„Sekmadienį keliaudama sutikau grupę tvirtų, įdegusių vyrų, jie akivaizdžiai buvo ne turistai, – pasakojo moteris. – Vienas iš jų ant kaklo buvo pasikabinęs tokį pakabuką, kokį paprastai turi kareiviai.“

Treningais pasipuošusių vyrų kompanija įtarimą sukėlė ne tik dėl savo išvaizdos, bet ir tarpusavio juokais apie jau primirštą rusų kalbą.

Beje, itin moterį nustebino ir keliautojų pasitikimas Šeremetjevo oro uoste.

„Jie oro uostą paliko ne kartu su visais. Jie sėdo į autobusą ir buvo kažkur nuvežti, jų tikrai nebuvo prie pasų patikros kartu su visais kitais keleiviais“, – tikino moteris.

Ji taip pat paminėjo keistus pasus ir iki šiol jai nematytas mėlynas plastikines korteles.

Jie oro uostą paliko ne kartu su visais. Jie sėdo į autobusą ir buvo kažkur nuvežti, jų tikrai nebuvo prie pasų patikros kartu su visais kitais keleiviais.

Pasieniečiai nuramino

Dėl šios situacijos pasiteiravus Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT), jos atstovas Rokas Pukinskas padėkojo pilietei už rūpestį ir dėmesingumą, bet ją nuramino – šie vyrai tikrai nebuvo rusų samdiniai, tik namo po ilgos kelionės grįžtantis jūreiviai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Asociatyvi iliustracija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Asociatyvi iliustracija

„Jūreivių per Lietuvą keliauja labai daug. Jie turi dokumentus, kad tai įgula, yra net atskiri jūrininkų dokumentai, – moteriai nuostabą sukėlusias korteles paaiškino R.Pukinskas. – Ir tai nėra keistumas, Lietuva irgi turi jūrininko dokumentus, tos profesijos žmonės yra, galima sakyti, pasaulio piliečiai. Šiuo atveju žinome, jie plaukiojo Pietų Afrikos respublikoje ir į Šengeną įvažiavo per Ispaniją. Ispanai patikrino ir įsitikino, kad bendrijos erdvėje jie yra legaliai.“

Paklaustas, ar Sirijoje kovojantys rusų samdiniai namo galėtų grįžti per Lietuvą, VSAT atstovas paaiškino, kad žmonių pagal profesijas pasieniečiai neskirsto.

„Mūsų sistema tokia – jei žmogus turi tvarkingus dokumentus ir jei jis Lietuvoje ir Šengeno erdvėje yra legaliai, nėra įtrauktas į ieškomų ar nepageidaujamų asmenų sąrašus, jis pravažiuos. Mes neskirstome žmonių pagal profesijas ir iš veido nenustatysime, ką jie dirba, ar tai mokytojas, ar žurnalistas, ar kovotojas“, – aiškino jis.

VSAT nuotr./Asociatyvi iliustracija
VSAT nuotr./Asociatyvi iliustracija

Tiesa, jis paaiškino, kad pasieniečiai yra apmokyti ir turi tam tikrus metodus, skirtus terorizmo arba, pavyzdžiui, prekybos žmonėmis prevencijai.

„Negalima šių dalykų viešinti, bet yra tam tikri rizikos profiliai. Mūsų pareigūnai yra instruktuoti, kaip galima įžvelgti rizikas ir jie suveda taškus, – sakė jis. – grubus pavyzdys būtų, jauna mergina važiuojanti su penkiais vyrais, tai rizika dėl prekybos žmonėmis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius