Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 03 /09:41

Dėl šnipinėjimo Rusijoje nuteistas A.Tamošaitis prašo bausmę atlikti Lietuvoje

Dėl šnipinėjimo Rusijoje nuteistas Lietuvos pilietis Aristidas Tamošaitis prašo jam paskirtą 12 metų laisvės atėmimo bausmę atlikti Lietuvoje. Ekspertai teigia, kad šis žingsnis gali liudyti apie bręstantį keitimąsi šnipais.
Už grotų
Už grotų. Asociatyvinė nuotr. / Aliaus Koroliovo nuotr.

Nuteistojo prašymą gavusi Teisingumo ministerija kreipėsi į Maskvą, kad jis „būtų perduotas Lietuvai tolimesniam bausmės atlikimui“,– BNS penktadienį pranešė ministerijos atstovas Audris Kutrevičius.

Pernai Rusijoje sulaikytam 1964 metais gimusiam A.Tamošaičiui nuosprendis paskelbtas šiemet kovą. Maskva teigia, kad lietuvis prisipažino dirbęs Lietuvos karinėje žvalgyboje.

Anot Rusijos pareigūnų, lietuvis buvo sulaikytas su įrodymais, jog gavo slaptos informacijos iš Rusijos piliečio.

Šiemet balandį Rusijoje dėl šnipinėjimo trylikai metų kalėjimo buvo nuteistas dar vienas Lietuvos pilietis – Jevgenijus Mataitis. Jis turi ir Lietuvos, ir Rusijos pilietybę.

Lietuvoje šiuo metu yra suimti ir teismo laukia du šnipinėjimu įtariami Rusijos piliečiai, vieną iš jų Lietuvos pareigūnai įvardija kaip etatinį Rusijos federalinės saugumo tarnybos FSB darbuotoją. Galimų mainų abiejų šalių politikai ir teisėsauga kol kas nekomentavo.

Atsargos pulkininkas, vienas iš Lietuvos krašto apsaugos sistemos kūrėjų Ignas Stankovičius sako, kad A.Tamošaičio prašymas atlikti laisvės atėmimo bausmę Lietuvoje rodo, jog šalys gali apsikeisti šnipais.

„Jeigu imtume analogą dėl Ukrainos pilotės Nadijos Savčenko iškeitimo į du Rusijos karius, tai parodo, kad galbūt ir čia galimas apsikeitimas“, – BNS penktadienį sakė I.Stankovičius.

Šnipais valstybės paprastai keičiasi, kai abi mato naudą.

Jo teigimu, šnipais valstybės paprastai keičiasi, kai abi mato naudą. Be to, tai daroma valstybėms siekiant išlaikyti savo žvalgybos pareigūnų motyvaciją.

„Jeigu tave pagavo, bet tu savo pareigas atlikai sąžiningai ir gerai, to žmogaus gelbėjimas iš kalėjimo yra labai svarbus momentas“, – kalbėjo ekspertas.

Praeitą savaitę Rusija ir Ukraina apsikeitė abejose šalyse kalintais kariais. Maskva paleido ukrainiečių karo lakūnę N.Savčenko, iškeisdama ją į du Rusijos piliečius, kurie, Kijevo teigimu, kariavo kartu su separatistais Rytų Ukrainoje.

2015 metų rugsėjį savo pareigūnais su Rusija taip pat apsikeitė Estija. Rusijoje kalintas už šnipinėjimą nuteistas estų saugumo pareigūnas Estonas Kohveras buvo iškeistas į Estijoje kalintą Rusijos šnipą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius