-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 11

Dėl stringančios tabako direktyvos Vytenis Povilas Andriukaitis kaltina tabako lobistus

Dėl stringančios Europos Sąjungos tabako direktyvos Lietuvos sveikatos ministras kaltina tabako kompanijų lobistus, kurie galbūt paveikė Europos Parlamento narius.
Vytenis Povilas Andriukaitis
Vytenis Povilas Andriukaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ministras trečiadienį teigė, kad Europos Parlamentas mėnesiui – iki spalio 9 dienos – atidėjo balsavimą dėl tabako direktyvos, ir tai yra lobistų veiklos nuopelnas.

„Iš tiesų pasireiškė tiesioginiai pasamdytų lobistų susitikimai su konkrečiais Europos Parlamento nariais. (...) Per 17 mėnesių buvo suorganizuoti net 233 susitikimai su tabako pramonės  lobistais, apie 31 proc. parlamento narių buvo konkrečiai vienaip ar kitaip paliesti lobistų“, – trečiadienį spaudos konferencijoje teigė Vytenis Povilas Andriukaitis.

Jis spėjo, kad pagrindiniai susitikimai greičiausiai vyko su tais parlamento nariais, atstovaujančiais pietines valstybes, kuriose tabako auginimas yra gan svarbi žemės ūkio šaka.

Anot ministro, tabako kompanijos stengiasi užvilkinti direktyvos priėmimą.

Ministras sakė negalintis teigti, kad parlamentarai buvo papirkti, tačiau kyla pasitikėjimo problema.

„Tai yra tabako lobistų didelis laimėjimas, nes jokių kitų objektyvių priežasčių nukelti tos pozicijos nėra. Žinoma, būtų galima apeliuoti į rinkiminį klimatą, galima būtų apeliuoti į kitus dalykus, tačiau neabejotinai mes turėtumėm atkreipti dėmesį, kad žingsniai, kurie padaryti, keistai koreliuojasi su tabako industrijos pastangomis užvilkinti direktyvą, arba susilpninti, nukelti jos priėmimą į Graikijos pirmininkavimą“, – sakė ministras.

Ministras sakė negalintis teigti, kad parlamentarai buvo papirkti, tačiau kyla pasitikėjimo problema.

„Aš negaliu manyti, aš turiu remtis argumentais. (...) Bet toks klausimas kyla iš srities „Kas gali paneigti“, jis iš tiesų sukelia rūpestį, sukelia pasitikėjimo klausimą“, – teigė V.P.Andriukaitis, paklaustas, ar mano, kad kai kurie parlamentarai buvo papirkti.

Anot ministro, balsavimo nukėlimas gali sujaukti visą tabako direktyvos priėmimo darbotvarkę, be to dėl nukelto balsavimo gali pasikeisti ministrų tarybos pozicija direktyvos klausimu.

„Mes tikėjomės, kad rugsėjo 9-11 dienomis žinosim bendrą poziciją (EP – BNS) ir galėsim planuotis darbus, bet dabar tai iš tiesų abai smarkiai apsunkino. Be to, kaip žinote, balsavimuose taryboje buvo balsuojančių prieš valstybių, tačiau jos nesudarė blokuojančios mažumos, tad neaišku, kokia toliau bus eiga taryboje“, – aiškino ministras.

V.P.Andriukaitis teigė, kad Lietuvoje tabako kompanijų lobizmas pasireiškia per visuomenės apklausas, bandymą suformuoti nuomonę, kad dėl tabako direktyvos padidės kontrabanda, nors pačioje direktyvoje yra numatyti saugikliai, apsunkinantys kontrabandą.

Balsavimo dėl tabako direktyvos nukėlimui pritarė Europos liaudies partija.

Tabako direktyva numato, kad Europos Sąjungoje nebus galima prekiauti cigaretėmis bei tabaku, kuris turi skonio ir kvapo priedų, taip pat nebus galima prekiauti plonomis cigaretėmis, o pakeliai turės bus paženklinti atgrasiais vaizdais. Kasmet ES nuo rūkymo miršta apie 650 tūkst. žmonių, dar apie 13 mln. kenčia dėl tabako sukeltų lėtinių ligų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius