-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 21

Dėl tarnybinės nuobaudos prokurorui J.Rėksniui E.Pašilis kreipėsi į teismą

Prokurorų profesinė sąjunga nesutinka, kad prokurorui Juliui Rėksniui dėl etikos pažeidimų būtų paskirta tarnybinė nuobauda. Su prašymu panaikinti šį nesutikimą generalinis prokuroras Evaldas Pašilis kreipėsi į teismą, trečiadienį 15min informavo Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė.
Julius Rėksnys
Julius Rėksnys / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Į Prokurorų profesinę sąjungą bei Valstybinę darbo inspekciją Generalinė prokuratūra kreipėsi su paklausimu, ar gali dėl etikos pažeidimų pareigose pažeminti Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiąjį prokurorą J.Rėksnį.

Anksčiau jis viešai interviu „Lietuvos rytui“ bei Seimo laikinajai tyrimo komisijai reiškė kritiką kai kuriems prokuratūros tyrimams bei vadovybei, kalbėjo apie politikų įtaką prokuratūros darbui.

J.Rėksnio elgesį vertino Prokurorų etikos komisija, konstatavusi, kad prokuroras pažeidė etikos kodeksą, siūlė jam skirti papeikimą. Tačiau generalinis prokuroras Evaldas Pašilis išreiškė norą skirti griežtesnę nuobaudą – perkėlimą į žemesnes pareigas, rašė BNS.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evaldas Pašilis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evaldas Pašilis

Kadangi J.Rėksnys yra Prokurorų profesinės sąjungos valdymo organo narys, o tiksliau – lyderis, siekiant jį pažeminti pareigose reikalingas profesinės sąjungos bei Valstybinės darbo inspekcijos teritorinio skyriaus vadovo sutikimai.

Valstybinė darbo inspekcija atsakymo dar nepateikė, 15min pranešė Generalinės prokuratūros atstovė, o Prokurorų profesinė sąjunga, anot jos, rugpjūčio 13-ąją informavo nesutinkanti, kad J.Rėksniui būtų paskirta tarnybinė nuobauda.

„Nesutikimas grindžiamas tuo, kad duodant sutikimą skirti drausminę nuobaudą, būtų paneigtas darbuotojų (sąvoką naudojant plačiąja prasme) jungimosi į profesines sąjungas tikslas, kad darbuotojai jungiasi į profesines sąjungas apginti savo profesines, ekonomines ir socialines teises“, – išdėstė R.Stundienė.

Ji pažymėjo, kad J.Rėksnio pažeidimą konstatavo Prokurorų etikos komisija, kuri nenustatė jokių duomenų, susijusių su prokuroro veikla ar naryste profsąjungoje.

„Prokurorų profesinė sąjunga taip pat tokių įrodymų nepateikė, – pridūrė R.Stundienė. – Pažymėtina, kad J.Rėksniui buvo suteikta galimybė pasiaiškinti dėl minėtų pažeidimų, tačiau prokuroras savo paaiškinime taip pat nenurodė ir nepateikė įrodymų, kad veikė kaip profesinės sąjungos valdymo organo narys arba vykdė darbuotojų atstovavimo veiklą.“

Reaguodamas į Prokurorų profesinės sąjungos išreikštą nesutikimą paskirti J.Rėksniui tarnybinę nuobaudą, generalinis prokuroras E.Pašilis, kaip nurodė prokuratūros atstovė, kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą su prašymu nesutikimą panaikinti.

Generalinė prokuratūra anksčiau prieštaravo prokurorų etikos sargų siūlymui J.Rėksniui skirti papeikimą – esą tokia nuobauda būtų per švelni. Prokuratūra tikino, kad prokuroro „pareikštai nuomonei akivaizdžiai trūksta faktinio pagrindo“, „ji pareikšta nesąžiningai, peržengiant žodžio laisvės ribas“.

J.Rėksnys generalinio prokuroro sprendimo kreiptis į teismą nekomentavo.

„Šitų dalykų nekomentuoju kol kas“, – 15min sakė jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Julius Rėksnys
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Julius Rėksnys

Prokuroras leido suprasti, kad neįžvelgia interesų konflikto dėl to, kad vadovauja profsąjungai, kuri ir sprendžia dėl nuobaudos jam.

„Ne aš sprendžiu. Kolegialus yra tarybos sprendimas. Taryba priima sprendimą, kame čia interesų konfliktas“, – kalbėjo jis.

Profsąjungos tarybai, kaip skelbiama viešai, priklauso Renata Oželienė, Darius Krogertas, Eglė Kirpienė, Rasa Apšegienė, Agnė Stankevičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius