Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 28

Dėl U.Kiguolio tinklalapio apie galimybių pasą Registrų centras kreipėsi į policiją

Registrų centras kreipėsi į policiją su prašymu įvertinti tinklalapyje gpasas.it pateikiamą klaidinančią informaciją. Centro teigimu, šiame internetiniame puslapyje aprašyti teiginiai neturi nieko bendro su tikruoju galimybių pasu (GP) ir daro žalą visuomenei.

Anot Registrų centro atstovo spaudai Mindaugo Samkaus, taip pat kyla klausimas, ar gpasas.it kūrėjai nepažeidė autorinių bei gretutinių teisių.

„Tame puslapyje pateikiama visuomenę klaidinanti informacija apie galimybių pasą. Pats puslapis, reikia pabrėžti, neturi nieko bendra nei su oficialiu galimybių paso puslapiu, nei su jo kūrėjais. Manome, kad tame puslapyje pateikiama informacija šiuo ypatingai visuomenei jautriu laikotarpiu, kai bandome visomis jėgomis kovoti su pandemija, ji gali daryti žalą visuomenei, dėl to policijos prašome įvertinti tokios informacijos skleidimo pasekmes“, – 15min kalbėjo Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Registrų centras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Registrų centras

Iš pradžių klaidinančiame tinklalapyje gpasas.it buvo naudojamos ne tik tokios pačios spalvos, šriftas ar iliustracijos, tačiau kartu nurodyti ir rekvizitai bei kontaktai, lyg originaliame puslapyje gpasas.lt. Tiesa, kilus visuomenės sujudimui autoriai šriftą bei vieną piešinį pakeitė, o kitą – su šeima (žiūrėti žemiau) – visai ištrynė.

15min nuotr./Iš gpasas.lt nukopijuota iliustracija klaidinančiame tinklalapyje šiuo metu panaikinta
15min nuotr./Iš gpasas.lt nukopijuota iliustracija klaidinančiame tinklalapyje šiuo metu panaikinta

Klaidinančiame puslapyje teigiama, kad GP negaus tie, kurie vėluoja mokėti mokesčius, turi skolų, yra teisti ar perkantys žalingas prekes. Autoriai taip pat išvardinta 20 esamų ir būsimų vietų, į kurias patenkant reikės galimybių paso. Dalis jų yra neaptartos Vyriausybėje ir išgalvotos.

Užregistravo U.Kiguolis

Klaidinančio domeno kūrėjai savo tapatybės tinklalapyje neatskleidžia. Internetinių domenų paieškos sistema who.is tinklalapyje skelbia, kad klaidinantį elektroninį adresą gegužės 21 dieną įregistravo U.Kiguolis ir organizacija „Esolutions“, Lietuvoje geriau žinoma kaip UAB „Elektroniniai sprendimai“.

Rekvizitai.lt duomenimis, šiai įmonei vadovauja žmona Jurgita Kiguolė.

Domenas gpasas.it užregistruotas gegužės 21 dieną, praėjus parai po oficialaus galimybių paso pristatymo.

15min nuotr./Who.is informacija apie tinklalapį gpasas.it
15min nuotr./Who.is informacija apie tinklalapį gpasas.it

Pats informacinių technologijų specialistas neneigia sukūręs tinklalapį. Policija patvirtina gavusi Registrų centro kreipimąsi ir artimiausiu metu jį įvertins.

Galimybių pasas startavo šią savaitę. Jį turintiems žmonėms leidžiama grįžti į kontaktinį darbą, lengviau lankytis renginiuose, kavinėse, sporto klubuose.

Iniciatyvos šalininkai teigia, kad jis padės sumažinti nuostolius verslui, leidžiant plačiau atverti dalį veiklų. Kritikai teigia, kad tokia tvarka nepagrįstai diskriminuoja dalį žmonių.

VIDEO: Registrų centras kreipėsi į policiją dėl U.Kiguolio tinklalapio apie galimybių pasą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius