-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 15

Dėl V.Bako kaltinimo „pagimdžius pigius prokurorus“ R.J.Dagys kreipėsi į etikos sargus ir prokuratūrą

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Rimantas Jonas Dagys kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją ir Generalinę prokuratūrą dėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nario Vytauto Bako antradienį Seimo posėdžio metu išsakytų teiginių.
Rimantas Jonas Dagys
Rimantas Jonas Dagys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Svarstant Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymo projektą, V.Bakas kalbėjo:

Tyrimo metu paaiškėjo, kad vienas bestuburis, pigus, korumpuotas prokuroras tiesiog nusprendė nepradėti tyrimo dėl e. sveikatoje vykstančių vagysčių. Tokius prokurorus pagimdė šitie du politikai.

„Šito šiandien klausyti iš dviejų demagogų, atleiskite, apie tai, kaip blogai yra skirti prokurorams, darosi koktu. Kolegos, aš jum noriu priminti tokį paprastą dalyką. Visi girdėjote e. sveikatos tyrimą, kur buvo iššvaistyti dešimtys milijonų eurų. Kenčia klientai, tai yra, žmonės, kenčia sveikatos apsaugos darbuotojai. Žinot, kas tą sistemą sukūrė? Sistemą sukūrė, prisidėjo ponas A.Sysas, kuris tiesiog ištisą amžinybę sėdi Seime ir kalba apie sisteminį požiūrį, ir ponas R.J.Dagys. Aš noriu pasakyti – e. sistemos problemos nebūtų, jeigu mes neturėtume pigių prokurorų. Tyrimo metu paaiškėjo, kad vienas bestuburis, pigus, korumpuotas prokuroras tiesiog nusprendė nepradėti tyrimo dėl e. sveikatoje vykstančių vagysčių. Tokius prokurorus pagimdė šitie du politikai [...], tokie patys kaip jie. Aš jums noriu priminti: šitie du politikai sukūrė tokią sistemą, kurioje pareigūnai dar prieš keletą metų prašė savo vaikams mokyklose nemokamo maitinimo. Šiandien to nėra. Ir kitais metais nebus pigių prokurorų. Bus tokie prokurorai, kurie gins viešąjį interesą ir tokie, kurie gins valstybės interesą, o ne kurs valstybėje krizes. Tai, ponas R.J.Dagy, nedaug liko mušti tiesiog tokius vėjus ir demagogijas šitoje salėje. Taip pat ir ponui A.Sysui, kuris gamino pigius policininkus, pigius prokurorus ir todėl turime pigią e. sveikatos sistemą, ir neturime kas apsaugotų tų pačių medikų ir mokytojų interesų“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Kaip teigiama pranešime žiniasklaidai, R.J.Dagys Seimo etikos ir procedūrų komisijos prašo įvertinti, „kokiais įrodymais remiantis jis yra kaltinamas prisidėjęs prie „E sveikatos“ tyrimo metu atskleisto galimo nusikaltimo ir konkrečių asmenų galimai korupcinio elgesio. Taip pat klausiama, ar R.J.Dagį kaltinantis ir viešai jam grasinantis V.Bakas nepažeidė etikos, Konstitucijos, Seimo nario priesaikos, Seimo statuto, Valstybės politikų elgesio kodekso ir kitų teisės aktų?“

Taip pat teiraujamasi, ar V.Bako pareiškimas, jog „nedaug liko“ „neviršija jo, kaip Seimo nario ir komiteto pirmininko įgaliojimų“.

„Išsakyti teiginiai žemina mano, kolegos A.Syso, visos prokuratūros ir atskirų prokurorų orumą, ir yra nesuderinami su ypatingu Seimo nario statusu bei duota priesaika. Todėl prašau Komisijos atsakyti į klausimus, įvertinti V.Bako elgesį ir išaiškinti, ar tuo nebuvo pažeista Konstitucija ir kiti teisės aktai“, – sprendimą kreiptis į etikos sargus aiškina R.J.Dagys.

Į generalinį prokurorą, kaip rašoma pranešime, kreipėsi ir socialdemokratas A.Sysas.

2005 metais, kai buvo pradėtas įgyvendinti e. sveikatos projektas, R.J.Dagys užėmė Seimo Antikorupcijos komisijos nario, vėliau – pirmininko pareigas.

Ketvirtadienį Seimas pradėjo svarstyti Antikorupcijos komisijos tyrimo išvadas apie e. sveikatos sistemos diegimą. Jose teigiama, kad visi trys 2000-aisiais sumanytos sistemos projekto etapai buvo įgyvendinti netinkamai – sistema iki šiol neveikia, kaip planuota, neteikia kokybiškų paslaugų. Nepaisant to, jai išleista apie 40 mln. eurų, todėl valstybė patyrė žalos.

Anot komisijos, už e.sveikatos sistemos diegimą atsakingi buvę Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) darbuotojai „pareigas vykdė netinkamai ir aplaidžiai“, o daugelis jų išėję iš ministerijos dirbo būtent su e. sistemos kūrimu ir diegimu susijusiose įmonėse.

Dėl viešojo intereso gynimo ir galimai padarytos žalos įgyvendinant projektą tyrimą pradėjo ir Generalinė prokuratūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius