Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 24 /12:45

Dėl vienos vakarienės verslininko A.Radvilos užeigoje STT purto 18 aukšto rango teisėjų

Į teisėsaugos akiratį pateko net 18 garsių teisininkų, tarp kurių daug Apeliacinio teismo teisėjų. Tiriama, ar jie negavo nedidelio kyšio – dosnių vaišių, už kurias nemokėjo.
Egidijus Žironas
Egidijus Žironas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Asmuo, galėjęs duoti neįprastą kyšį teisėjams, – turtingiausias Kaišiadorių verslininkas Algimantas Radvila.

VIDEO: Apeliacinio teismo pirmininkas Egidijus Žironas

Antradienį priešpiet Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkas Egidijus Žironas surengė skubią spaudos konferenciją, kurios metu mėgino pasiaiškinti dėl korupcija pakvipusių vaišių.

Dienraščio "Lietuvos rytas" žiniomis, verslininkas A.Radvila pasikvietė garsius teisėjus į savo pramogų centrą ir surengė banketą. Teisininkai čia buvo vaišinami įvairiais patiekalais, alkoholiniais gėrimais, jiems daugiau kaip tris valandas grojo muzikantai. Apie vakarienę tikriausiai nebūtų sužinota, bet verslininkas nesumokėjo muzikantams, o šie kreipėsi į policiją.

Sumokėjo kancleris, bet čekio neišsaugojo

Pasak Lietuvos apeliacinio teismo pirmininko Egidijaus Žirono, teisėjai buvo ne pakviesti, o patys stabtelėjo A.Radvilos užeigoje grįždami atgal į sostinę po iškilmingo oficialaus renginio Kaune.

Pasak E.Žirono, apie tūkstantį litų (maždaug 290 eurų) už vakarienę iš savo kišenės sumokėjo Lietuvos apeliacinio teismo kancleris Juozas Akstinas. Tiesa, čekio kanceliarijos vadovas neišsaugojo. E.Žironas teigė, kad vakarienėje dalyvavę teisėjai pinigų kancleriui negrąžino. Kodėl? Nes kancleris dalyvauja teisėjų gimtadieniuose.

„Mes siūlėme jam pinigus, bet jis atsisakė paimti, čia mūsų vidinė atsiskaitymų specifika. Teisėjai, Civilinių bylų skyriaus teisėjai, viso teismo teisėjai kas pusmetį švenčia bendrą gimimo dieną iš savo lėšų, kancleris visuomet dalyvauja kaip svečias. Pusmetį – vieni svečiai, kiti šeimininkas, kitą pusmetį – priešingai“, – pasakojo E.Žironas.

Paklaustas, kokią algą gauna kancleris, E.Žironas atsakė, kad jis yra 19 kategorijos valstybės tarnautojas, turintis A klasę.

Dovanų gavo duonos ir kalendoriukų

Paklaustas, ar tiesa, kad po vakarienės teisėjai gavo dovanų, E.Žironas sakė, jog buvo dalijami įmonės „Pas Radvilą“ reklaminiai kalendoriai ir naminė duona.

„Kas norėjo, galėjo pasiimti po pusę kepalėlio duonos, nes jie vietoje kepa duoną. Ji tikrai labai gardi, rekomenduoju. O kalendoriukų aš kiekvienoje vaistinėje sau pasidovanoju“, – žurnalistams sakė Apeliacinio teismo vadovas.

Vestuvių muzikantai teisėjams nepatiko

E.Žirono teigimu, muzikantais greičiausiai pasirūpino savininkas, teisėjai muzikos iš anksto neužsakė.

Mums pradėjus vakarienę, atėjo tie du vyrukai, pamuzikavo, sakykim, ne visiškai kokybiškai.

Pakvietęs teisėjų bankete groti vietos vestuvių muzikantus Saulių Gervicką ir Edviną Girsą, verslininkas ne tik nesumokėjo žadėtų 120 eurų, bet ir atlyginimo išdrįsusiems prašyti muzikantams ėmė grasinti susidorojimu.

E.Žironas sakė, kad muzikantai grojo neilgai ir muzika teisininkams ne itin patiko.

„Mums pradėjus vakarienę, atėjo tie du vyrukai, pamuzikavo, sakykim, ne visiškai kokybiškai, jie trijų valandų tikrai negrojo, buvo gal pusvalandžio pasirodymas“, – sakė teismo vadovas.

Verslininko bylų teismas nenagrinėja

Jis patvirtino, kad buvo keliami tostai, tačiau ne už sėkmingus nuosprendžius, kaip rašoma dienraštyje, o už teismų jubiliejų.

„Po šio straipsnio mes labai atidžiai patikrinome savo teismų informacinę sistemą – jokių bylų, susijusių su ponu Radvila ar jo įmone, mūsų teisme nėra, nei visojoje LITEKO informacinėje sistemoje aptikti nepavyko“, – sakė E.Žironas.

Jis teigė, kad šeimininkas buvo atėjęs aplankyti svečių, buvo prisėdęs prie stalo.

Įsitikinęs, kad teisėjai viską darė gerai

Apeliacinio teismo pirmininkas patvirtino, kad įvykiu domėjosi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdybos pareigūnai.

Situacija tokia savotiška – mūsų kolektyvas įsitikinęs, kad mes darėme viską labai jau civilizuotai ir žmoniškai – po darbo valandų, savo lėšomis, viešai. Ir štai toks rezultatas, – sakė E.Žironas.

Po dienraščio publikacijos jis kreipėsi į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją ir kitas teismų savivaldos institucijas išaiškinimo, kur gali pietauti teisėjai.

„Atėjęs į darbą aš iš karto informavau Aukščiausiojo Teismo pirmininką, Teisėjų tarybos pirmininką, kiek man žinoma, Teisėjų taryba pradeda išorinį tyrimą, sudaroma komisija. Aš pats esu parašęs kreipimąsi į etikos komisiją, nes situacija savotiška – mūsų kolektyvas įsitikinęs, kad mes darėme viską labai jau civilizuotai ir žmoniškai – po darbo valandų, savo lėšomis, viešai. Ir štai toks rezultatas“, – sakė E.Žironas.

Sausio 9 dieną Filharmonijoje Kaune buvo paminėtas Lietuvos apeliacinio teismo ir penkių apygardų teismų atkūrimo jubiliejus. Po šventės 11 Apeliacinio teismo teisėjų užsuko į užeigą Kaišiadorių rajone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius