Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 16

Demaskuota: Karaliaus Mindaugo centrą melžė ne tik Laimutė Anužienė, bet ir jos pavaduotoja

Aibė sutapimų arba bukas piktnaudžiavimas. Tai turbūt vieninteliai du variantai, kuriais būtų galima paaiškinti, kaip Kauno Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro (KMPMC) patalpų pašonėje išdygo butas, kuriuo sėkmingai naudojasi ne mažiau sėkmingai serganti centro vadovė Laimutė Anužienė. O šiam stebuklui įvykti padėjo L.Anužienės pavaduotojos verslas.
Šio pastato istorija išduoda, kaip Karaliaus Mindaugo centro direktorės pavaduotoja Jolanta Valiulienė pasipinigavo iš savo darbovietės
Šio pastato istorija išduoda, kaip Karaliaus Mindaugo centro direktorės pavaduotoja Jolanta Valiulienė pasipinigavo iš savo darbovietės / Aliaus Koroliovo, KMPMC nuotr.

Oficialūs duomenys atskleidžia, kaip valstybei priklausančiame pastate staiga atsirado gyvenamosios patalpos ir kaip, švietimo ir mokslo ministru dirbant liberalui Gintarui Steponavičiui, šias patalpas užvaldė Anužių giminė. O kad būtų dar gražiau – prie Anužių turto atsiradimo tiesiogiai prisidėjo ir dabartinė laikinoji KMPMC vadovė, Laimutę Anužienę nuo visų negandų krūtine užstojanti Jolanta Valiulienė. J.Valiulienė tikrai turi, ką ginti. Ne tik savo tiesioginę vadovę, bet ir savo piniginius interesus.

Matrioškos principas

Kaunas, Griunvaldo g. 20. Čia veikia KMPMC padalinys. Čia esančiame bute, kaip pati galų gale prisipažino, sėkmingai gyvena L.Anužienė.

O jos artimųjų ir kitų KMPMC darbuotojų interesai šiame pastate išlenda kaip rusiškoje lėlėje. Įsivaizduokite, kad pastatas Griunvaldo gatvėje yra Matrioška. Atidarykite – ir pasipils vis mažesnės jos versijos.

Taigi turime didelį ir gana įspūdingai atrodantį pastatą Kauno centre. Registrų centro duomenimis, šioje „matrioškoje“ yra dar penkios „lėlės“ – įvairaus dydžio gyvenamosios ir negyvenamosios patalpos. Tik keista, kad nemaža dalis šių patalpų atsirado it iš dangaus. Valstybei priklausančiame pastate iš niekur nieko suformuotos privačios patalpos, galiausiai nusėdusios L.Anužienės artimųjų rankose.

Ir visa tai sutampa su didele pinigų injekcija. Ne iš Anužių, o iš mūsų visų kišenės – iš valstybės. Iš viso – daugiau nei puspenkto milijono eurų ES paramos ir valstybės lėšų.

Šis mechanizmas, kurį išnarplioti padėjo 15min surinkti duomenys, atrodo maždaug taip:

Geriausias laikas pradėti savo verslą

2009 m. liepa. Du Karaliaus Mindaugo centro darbuotojai neria į nuosavo verslo vandenis. L.Anužienės pavaduotoja J.Valiulienė ir profesinės mokyklos ūkio dalies vadovas Algimantas Mockeliūnas perima bendrovės „Valedija“ kontrolę. Netrukus ši įmonė labai glaudžiai susisaistys su Karaliaus Mindaugo centru ir Anužių gimine.

Tuo pačiu metu, kai J.Valiulienė su A.Mockeliūnu perėmė „Valediją“, vyko dar vienas procesas. Karaliaus Mindaugo centras laukė sprendimo dėl didelio ES paramos lėšų maišo. L.Anužienės vadovaujama įstaiga prašė beveik 4,634 mln. eurų ES paramos „kirpimo, grožio ir susijusių paslaugų sektorinio praktinio mokymo centrui“ įrengti.

„Praktinio mokymo pastatai yra prastos fizinės būklės. Materialinė mokymo bazė nesudaro sąlygų visoms tikslinėms grupėms siekti geriausių rezultatų: moksleiviams ir studentams – įgyti reikalingų profesinių įgūdžių, profesijos mokytojams – taikyti pažangius mokymo metodus, kelti savo profesinę kompetenciją. Be ES lėšų įgyvendinti projektą nėra galimybės, nes biudžetinis finansavimas neužtikrina pakankamų lėšų srauto didelio masto investicijoms“, – teigiama viešai prieinamame Karaliaus Mindaugo centro paraiškos apraše.

Panašu, kad paraiška buvo daugiau nei įtikinama. Nors dažna praktika, kai pareiškėjai ES paramos gauna mažiau, nei prašo, šįsyk nutiko atvirkščiai. Profesinei mokyklai skirta beveik 4,654 mln. eurų – 20 tūkst. eurų daugiau, nei prašyta.

Viešai prieinamais duomenimis, KMPMC paraiškos administracinės atitikties vertinimas baigtas 2009 m. rugsėjo 10 d., tinkamumo vertinimas – rugsėjo 16 d. Pora mėnesių po to, kai KMPMC darbuotojai tapo bendrovės „Valedija“ savininkais.

Kuo čia dėta „Valedija“? Netrukus sužinosite.

Privatūs butai valstybės name

15min turimais duomenimis, „Valedijos“ vardas išmargino nemažą dalį pastato, esančio Griunvaldo g. 20, Kaune, istorijos. To paties pastato, kurio įrengimui KMPMC užsitikrino milijoninę ES paramą.

Pastatas Griunvaldo g. 20, Registrų centro duomenimis, nuo 2003 metų priklauso valstybei. Tais pačiais metais jį pagal patikėjimo teisę valdo Švietimo ir mokslo ministerija. Pastatas buvo varganos būklės, o iš numirusių jį prikėlė ES pinigai. Kai po Kauną važinėjo „Google Street View“ automobiliai, jie užfiksavo prie pastato įrengtus bendrovės „Struktūra“ pastolius. Darbininkai akivaizdžiai tvarkė ir pastato palėpę, t.y. tą vietą, kur dabar gyvena L.Anužienė.

Prieš penkerius metus „Google Street View“ fiksuotą vaizdą su dabartiniu palyginti galite čia:

Neseniai platintame viešame pareiškime Karaliaus Mindaugo centro vadovė tikina, kad viskas čia teisėta ir jokių savo vadovaujamos įstaigos patalpų ji nėra užėmusi.

„Vadovaujantis VĮ Registrų centro duomenimis, Griunvaldo g. 20, Kaune esančios gyvenamosios patalpos Nr. 3 – 51,2 kv. m. butas su bendrojo naudojimo patalpomis, priklauso Nerijui Anužiui. L.Anužienės teigimu, N.Anužis šias patalpas įsigijo 2002 metais. L.Anužienės žiniomis, šių patalpų atnaujinimas 2015–2016 metais vykdytas iš asmeninių lėšų, su darbų vykdytojais ir paslaugų teikėjais sudarant sutartis. Šiame bute Nerijaus Anužio leidimu turi teisę ir gali gyventi L.Anužienė. Atsižvelgiant į tai, jog Nerijaus Anužio butas yra šalia Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro patalpų, dėl patogumo ir laiko sąnaudų darbo dienomis L.Anužienė naudojasi nurodytu butu“, – teigiama pranešime.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Laimutė Anužienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Laimutė Anužienė

Tačiau tiesa kiek kitokia. Minėtos patalpos Griunvaldo g. 20-3 N.Anužiui priklauso tik nuo praėjusių metų spalio. Šis butas įregistruotas 2010 m. liepą sudarytos sutarties pagrindu. Tarp dokumentų, kuriais remiantis ši patalpa atsirado nekilnojamojo turto registre, minimas 2014 m. pabaigoje surašytas statybos užbaigimo aktas ir pernai išduota pažyma apie „naujai suformuotų nekilnojamojo turto kadastro objektų galimybę naudoti pagal paskirtį“.

Registrų centro duomenyse jokių pėdsakų apie patalpos egzistavimą L.Anužienės nurodytais 2002 metais nėra. Be to, tai ne vienintelis N.Anužio butas Griunvaldo g. 20. Yra ir dar vienas, kuris L.Anužienės sūnų sieja ir su ne kartą minėta bendrove „Valedija“.

15min turimais duomenimis, ši patalpa nekilnojamojo turto registre atsirado 2009 m. rugsėjo 3 d., savaitė iki pirmo teigiamo atsakymo dėl ES paramos skyrimo KMPMC projektui, susijusiam būtent su šiuo pastatu. Tą dieną patalpų šeimininke tapo „Valedija“. Kaip privati įmonė sugebėjo nusipirkti patalpas valstybės valdomame pastate – kol kas atviras klausimas.

Kodėl patalpos parduotos 2009 m. rugsėjį – tikslių atsakymų gauti nepavyko. Bet turbūt neabejotina, kad keleriais metais vėliau, pabaigus pastato rekonstrukciją iš valstybės ir ES pinigų, jų vertė pasidarė daug didesnė nei 2009 m. rugsėjį.

Abiem butams – ir šiam, ir jau minėtam Griunvaldo g. 20-3 – tą pačią dieną (2014 m. gruodžio 5 d.) surašytas vienas ir tas pats statybos užbaigimo aktas. Tą pačią 2016 metų rugpjūčio 31 d. abiem butams surašoma viena ir ta pati pažyma apie „naujai suformuotų nekilnojamojo turto kadastro objektų galimybę naudoti pagal paskirtį“. Tik vieną butą N.Anužis savo nuosavybėn perėmė gerokai vėliau. 15min turimais duomenimis, antrą butą iš „Valedijos“ jis įsigijo vos prieš mėnesį – 2017 m. liepos 13 d.

Eksministras: apie naujų patalpų atsiradimą nežinojau

Registrų centro duomenimis, „Valedijos“ ir Anužių šeimos turtas valstybės valdomame pastate atsirado 2009 m. Tada, kaip ir dabar, pastatą patikėjimo teise valdė Švietimo ir mokslo ministerija. Pagal įstatymą, patikėjimo teise valstybės turtą valdantys subjektai „turi teisę priimti sprendimus, susijusius su valstybės turto valdymu, naudojimu ir disponavimu juo, išskyrus sprendimus, susijusius su turto perleidimu kitų asmenų nuosavybėn ar su daiktinių teisių suvaržymu“. Bet naujos privačios patalpos Griunvaldo g. 20 kažkaip atsirado.

2008–2012 m. ministro pareigas ėjęs liberalas Gintaras Steponavičius 15min teigė, esą niekas jo neinformavo apie tokių patalpų atsiradimą ar juo labiau privatizavimą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gintaras Steponavičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gintaras Steponavičius

„Jeigu valstybė valdė – tai perduoti kitai valstybinei įstaigai turbūt yra įmanoma. Dėl privačių – tikrai tokių detalių negaliu komentuoti, nes nežinau. (...) Privatūs butai? Sunkiai galiu įsivaizduoti. Tai reikia žiūrėti, ar tie butai, tos patalpos jau buvo kažkieno nuomojamos, turimos. (...) Bet apie tai nieko nesu girdėjęs, kad būtų kokie nors ginčai ar diskusijos ministerijoje, man dirbant ministru“, – teigė G.Steponavičius.

Mokykla šeria pavaduotojos verslą

Beje, nekilnojamasis turtas – ne vienintelė jungiamoji grandis tarp KMPMC ir vadovaujančias pareigas čia einančios Jolantos Valiulienės.

Oficialiuose dokumentuose dviejų aukštų KMPMC darbuotojų valdoma „Valedija“ save pristato kaip įmonę, veikiančią pastatų priežiūros ir automobilių nuomos srityse. Pastaroji veiklos kryptis nutiesė pinigų tiltą tarp Karaliaus Mindaugo centro ir jo darbuotojų versliuko.

Oficialiose KMPMC mažos vertės pirkimų ataskaitose „Valedijos“ vardas mirgėjo mažiausiai tris mėnesius paeiliui. Šių metų sausio-kovo mėnesiais „Valedija“ iš profesinės mokyklos gavo daugiau nei 6 tūkst. eurų – po 2250 eurų kas mėnesį. Tiksli pirkimo paskirtis ataskaitose nenurodyta, apsiribojant terminu „transporto paslaugos“.

Mokėjimai daryti tuo metu, kai Karaliaus Mindaugo centras dar valdė lizingo būdu įsigytą prabangų visureigį „Volvo XC-90“, kuriuo važinėjosi L.Anužienė. Tačiau iš lakoniškų dokumentų neįmanoma nustatyti, ar minėti mokėjimai „Valedijai“ buvo susiję būtent su šiuo automobiliu. Pati J.Valiulienė tai neigia (pilną interviu su L.Anužienės pavaduotoja rasite kiek žemiau).

Kaip vadovaujančias pareigas švietimo įstaigoje einantis asmuo, J.Valiulienė privalo viešai deklaruoti savo interesus. Taip pat – ir įmones, kuriose turi akcijų. Tačiau Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai pateiktoje deklaracijoje J.Valiulienė apie „Valediją“ niekaip neužsimena. Paprastai tariant, KMPMC direktorės pavaduotoja nuslėpė turinti šį verslą, mintantį iš įstaigos kišenės ir ilgą laiką disponavusį neaiškiu būdu atsiradusiomis patalpomis Griunvaldo g. 20.

O kad būtų dar gražiau, „Valedijos“ buhaltere įdarbinta Jolita Aidukevičienė – KMPC direktorės pavaduotojo infrastruktūrai Vinco Aidukevičiaus marti. Ji, beje, taip pat dirba ir Karaliaus Mindaugo centre.

Nepatogūs klausimai ir „negaliu kalbėti“

15min susisiekė su abiem pagrindiniais šios istorijos herojais – laikinąja KMPMC vadove J.Valiuliene ir jos verslo partneriu, KMPMC taip pat dirbančiu A.Mockeliūnu. Abu pokalbiai pakrypo netikėta linkme, vos paminėjus „Valedijos“ pavadinimą.

Pradėkime nuo A.Mockeliūno, su kuriuo pasikalbėti pavyko labai trumpai:

– Laba diena.

– Laba diena.

– Pono Mockeliūno ieškau.

– O kas čia ieško?

– Šarūnas Černiauskas, žurnalistas iš naujienų portalo 15min.

– Taip, klausau.

– Norėjau paprašyti jūsų komentaro, kaip UAB „Valedija“ vadovo. Sakykit, kokias jūs paslaugas teikiat Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centrui?

– Šiuo metu negaliu kalbėt, žinokit. Atsiprašau, bet šiuo metu...

– Kaip tai negalit kalbėt? Tik ką galėjot.

– Atsiprašau, Negaliu kalbėt šiuo metu.

– Tikrai negalit?

– ... [tyla]

Po paskutinio klausimo A.Mockeliūnas tiesiog padėjo ragelį.

Su J.Valiulienė pokalbis truko kiek ilgiau. Laikinoji KMPMC vadovė netgi prisipažino žinanti, kad „Valedija“ iš Karaliaus Mindaugo centro išpirko patalpas ES lėšomis rekonstruotame pastate Griunvaldo g. 20. Tas pačias patalpas, kurios netruko tapti Anužių šeimos butais.

KMPMC nuotr./Jolanta Valiulienė
KMPMC nuotr./Jolanta Valiulienė

Moteris patikino, esą garsusis „Volvo“ įsigytas ne iš „Valedijos“, kol klausimai apie jos ir A.Mockeliūno verslą laikinąją KMPMC vadovę išvedė iš kantrybės. O visas interviu atrodė taip (kalba netaisyta):

– Laba diena.

– Laba diena.

– Ponios Valiulienės ieškau.

– Aš klausau.

– Malonu. Čia Šarūnas Černiauskas trukdo, žurnalistas iš naujienų portalo 15min.

– Taip.

– Norėjau trumpai pasitikslinti. Čia, kur buvo platinama informacija dėl tų gyvenamųjų-negyvenamųjų patalpų Griunvaldo g. 20. Gal galit truputėlį patikslinti, kaip tenai buvo? Jūs turbūt pakankamai gerai išmanot tą situaciją. Ten pranešime kažką tai skaičiau apie 2002 metus, kad tenai N.Anužiui nuo to laiko priklauso ir t.t.

– Nu tai žiniasklaidai buvo tiesiog atsakymai duoti. Tai aš nemanau, kad čia kažką tai dar galima daugiau pridėti. Patikslinta buvo žiniasklaidai. Labai aiškiai išaiškinta.

– Aha. O kaip tenai... Kaip suprantu, pastatas – jis priklauso valstybei. Tai kaip valstybiniam pastate privatūs butai atsirado?

– Tiesiog šitos situacijos, man atrodo, nereikia labai daug aiškinti. Todėl, kad tai yra viskas paviešinta jau žiniasklaidai. Ir aš tikrai negaliu šito komentuoti jums.

– O kodėl nepaviešinta, kad šitos patalpos priklausė jūsų valdomai UAB „Valedija“?

– [5-6 sekundžių pauzė] Tai bet tai ten yra, buvo parašyta, kad buvo pri... pri... pripa... paviešinta truputėlį. Kad ten yra kiti [neaiškus žodis].

– O kaip „Valedija“ tas patalpas įsigijo? Per Karaliaus Mindaugo centrą?

– Nusipirko, jo. Nusipirko, taip.

– Bet tai yra valstybinis pastatas. Kaip jūs galėjot nusipirkt valstybiniam pastate patalpas ir iš jų pasidaryt du butus?

– Nu... tai buvo turbūt taip padaryta. Aš, matot, esu ne... nesu direktorė. Tai negaliu pasakyti. Aš esu tik akcininkė.

– Na taip – ponas Mockeliūnas yra direktorius...

– Taip.

– ...kuris ūkio daly dirba.

– Taip, taip, taip...

– Kaip suprantu, jeigu neklystu, tą patį visureigį – garsųjį „Volvo“ – iš „Valedijos“ nuomavosi turbūt Karaliaus Mindaugo centras?

– Oi, tikrai ne.

– Ne?

– Oi, tikrai ne. Ne, ne.

– Na, tiesiog matau, kad...

– Taip tai iš tikrųjų tiesiog, jo, aš įsivaizduoju, kad čia, man atrodo, tuos klausimus jūs galėtumėt užduot raštu. Taip?

– Na, aš matau, kad kas mėnesį po du tūkstančius eurų „Valedijai“ mokama buvo šiais metais.

– Nu... ačiū, bet aš tiesiog norėčiau, kad jūs užduotumėt tuos klausimus raštu. Gerai, meilu? Ačiū labai, geros dienos.

Šiuo metu ikiteisminius tyrimus dėl KMPMC veiklos atlieka dvi teisėsaugos institucijos – Specialiųjų tyrimų tarnyba bei Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba. STT ir FNTT Karaliaus Mindaugo centro ėmėsi po 15min tyrimų apie įstaigos veiklą bei Švietimo ir mokslo ministerijos audito, kuris KMPMC atskleidė aibę galimo piktnaudžiavimo požymių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius