Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 19

„Demokratija“ Širvintose: susipažinti su dokumentais – tik Ž.Pinskuvienės akivaizdoje ir be telefono

Širvintų rajono savivaldybės taryboje dirbantys opozicijos atstovai skundžiasi suvaržymais ir reikalavimais, keliamais norint susipažinti su aktualia informacija, siekiant gauti kai kuriuos duomenis. Prieš šių metų savivaldybės biudžeto priėmimą vienai opozicijai atstovaujančiai tarybos narei be raštiško prašymo neleista susipažinti su ją dominusiais dokumentais. Kita politikė tai galėjo padaryti merės Živilės Pinskuvienės kabinete, prieš tai paprašyta sekretorei palikti mobilųjį telefoną.
Živilė Pinskuvienė
Živilė Pinskuvienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Širvintų rajono savivaldybės tarybos opozicijoje dirbančios pagal Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašą išrinktos Alytė Skeberienė ir Inga Matukaitė, norėdamos susipažinti su savivaldybės biudžeto projektu susijusiais tam tikrais dokumentais, susidūrė su sunkumais.

Ž.Pinskuvienė nurodo, kad elgtasi pagal Širvintų rajono savivaldybės tarybos reglamentą. Taip pat ji pabrėžė, kad „jei dėl kiekvieno klausimo bet kuriuo metu tarybos nariai ims vaikštinėti kada panorėję, tai laiko dirbti tiesioginį darbą neliks nei savivaldybės vadovėms, nei specialistams“.

Į klausimus atsakymo nesulaukė

A.Skeberienė pasakojo, kad Širvintų rajono savivaldybės tarybos valdančioji dauguma yra patvirtinusi reglamentą, pagal kurį, norėdami susipažinti su dokumentais, susijusiais su taryboje svarstomais klausimais, tarybos nariai turi parašyti raštišką prašymą.

„Pačius dokumentus, sprendimų projektus mes gauname maždaug prieš penkias, tris darbo dienas prieš posėdį. Ir tada, jeigu mums ten, tarkime, kas nors neaišku, turėtumėme kreiptis dėl susipažinimo su dokumentais. Tarybos reglamente yra priimtas toks nutarimas, kad atsakymą mes turime gauti per 20 darbo dienų. Tai jau yra toks nerealus dalykas, nes susipažinti su dokumentais mes galime tik tais klausimais, kurie yra svarstomi tarybos posėdyje“, – aiškino ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Širvintų rajono savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Širvintų rajono savivaldybė

Pasak A.Skeberienės, apie savivaldybės biudžeto priėmimą taryboje ji žinojo iš anksto, nes vyko pirminis biudžeto svarstymas.

„Dar tų 20 dienų kaip ir buvo, tai tikėjausi sulaukti galimybės susipažinti su išlaidas pagrindžiančiais dokumentais. Kreipiausi raštu, kaip ir reglamentas mus įgalioja, ir užvakar gavau atsakymą, kad po dienos galiu ateiti susipažinti su dokumentais“, – trečiadienį 15min pasakojo Širvintų savivaldybės tarybos narė.

A.Skeberienė nuėjo susipažinti su ja dominusiais dokumentais. Tą padaryti norėjo ir jos kolegė I.Matukaitė.

„Jai tokios galimybės nebuvo suteikta, nors ji atėjo irgi daugmaž tuo pačiu metu. Bet ji nebuvo įleista, kadangi neparašė to rašytinio prašymo“, – nurodė „valstiečiams“ atstovaujanti Širvintų rajono politikė.

Jai tokios galimybės nebuvo suteikta, nors ji atėjo irgi daugmaž tuo pačiu metu. Bet ji nebuvo įleista, kadangi neparašė to rašytinio prašymo.

Nors A.Skeberienei suteikta galimybė susipažinti su prašytais dokumentais, ją nustebino, kokiu būdu tai buvo galima padaryti. Ji buvo pakviesta į Ž.Pinskuvienės kabinetą.

„Visą tą laiką sėdėjo priešais, sėdėjo prie kito staliuko. Bet į užduotus klausimus atsakymo aš negavau. Tokia situacija, kad, tarkime, jeigu aš kreipiausi, ar galėčiau gauti dokumentus, kur apskaičiuotos išlaidos, numatytos pagrindžiančios išlaidos, kaip jos apskaičiuojamos, man buvo tik atsakyta: „Pagal poreikius.“ O kas tuos poreikius pateikia, kaip juos apskaičiuoja, tai į šituos klausimus merė atsakymo nežinojo ar nedavė. Tokia situacija“, – teigė A.Skeberienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė

Taip pat ją nustebino tai, kad prieš įeinant į Ž.Pinskuvienės kabinetą susipažinti su dokumentais, merės sekretorė parodė krepšelį, į kurį reikėjo įdėti mobilųjį telefoną. Nurodyta, kad tokia – vidinė tvarka.

„Visų pirma telefonas dabartiniais laikais yra darbo priemonė. Taip, aš į jį galiu įsirašyti kažkokią man reikalingą informaciją arba pasižiūrėti klausimus, kuriuos aš norėjau užduoti, arba ką aš norėjau pasižiūrėti. Tai man kaip ir atimta darbo priemonė. Kita vertus, iš tikrųjų suvaržytos mano teisės. Tai yra mano asmeninis daiktas. Nežinau, kuo remiantis aš turiu palikti telefoną“, – stebėjosi A.Skeberienė.

Tai man kaip ir atimta darbo priemonė. Kita vertus, iš tikrųjų suvaržytos mano teisės. Tai yra mano asmeninis daiktas. Nežinau, kuo remiantis aš turiu palikti telefoną.

Rajone – savos taisyklės

I.Matukaitės teigimu, gavusi leidimą konkrečiu laiku ir konkrečioje vietoje susipažinti su tam tikra medžiaga frakcijos kolegė Širvintų savivaldybės taryboje A.Skeberienė pakvietė ją eiti kartu.

Ji pasakojo atvykusi dešimt minučių vėliau, bet sužinojo, kad susipažinti su dokumentais negalės. Tam esą turi rašyti prašymą, o kada sulauks atsakymo – nežinia.

„Tada aš paprašiau, kad pakviestų merę. Turiu tokį garso įrašą, kur merė man paaiškina, kad man bus atsakyta komiteto metu į visus klausimus, aš dabar negaliu susipažinti (su medžiaga – red. past.), nes reikia pateikti raštu prašymą. Nesvarbu, kad užsiėmusi kolegė sėdi, ta medžiaga visa paruošta. Tokia istorija, visiškai juokinga“, – stebėjosi I.Matukaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Širvintų rajono savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Širvintų rajono savivaldybė

Situaciją ji vadino absurdiška. „Visiškai negalima įgyvendinti tarybos nario funkcijų taip susipažinti su medžiaga, kad tinkamai priimtum sprendimus, nes tau tiesiog neteikia informacijos“, – pabrėžė I.Matukaitė.

Ketvirtadienį Širvintų rajono savivaldybės taryba turėtų balsuoti dėl šių metų biudžeto projekto. Tačiau I.Matukaitė pakartojo negavusi visos informacijos rūpimais klausimais.

Ji tikino, kad neatsakyti į opozicijai rūpimus klausimus arba atsakyti labai nekonkrečiai Širvintų rajono savivaldybėje yra tapę norma.

„Pavyzdžiui, aš norėjau paklausti, kiek projektams jau yra išleista pinigų ir kiek planuojama išleisti. Tai man buvo atsakymas – ši informacija yra vieša, paskelbta internete. Kai paklausiau, kad konkrečiai nurodytų, kur, – Viešųjų pirkimų tarnybos internetinėje svetainėje. Tai nežinau, jeigu jūs gautumėte tokį atsakymą, ar galėtumėte susirasti informaciją, kiek konkrečiai yra išleista pinigų iki šiol. Beveik į visus savo paklausimus gauname panašią informaciją“, – pažymėjo I.Matukaitė.

Jos nuomone, tokiu būdu Ž.Pinskuvienė galbūt bando pademonstruoti savo galią ar kažkokius įnorius.

„Ji galbūt tuomet jaučiasi labai svarbi, nes čia išeina taip, kad vos nemaldauji, jog pateiktų informaciją, kad galėtumėme svarstyti klausimą. Čia jos reikalas. Man tai labai keista iš tikrųjų. Tiesiog niekada neteko susidurti su tokia situacija, tai labai sunku įvertinti. Mūsų rajone yra kitokios taisyklės nei visur kitur“, – įsitikinusi I.Matukaitė.

Tiesiog niekada neteko susidurti su tokia situacija, tai labai sunku įvertinti. Mūsų rajone yra kitokios taisyklės nei visur kitur.

Paklausimo kopija – merei

A.Skeberienė piktinosi, kad Širvintų rajono savivaldybėje ir kitaip apribojamos opozicijos politikų teisės gauti informaciją.

„Aš, kaip tarybos narė, norėdama atlikti savo pareigas, turiu disponuoti vienokia arba kitokia informacija. O dabar pas mus savivaldybėje yra netgi priimtos tokios tikrai griežtos taisyklės, kad siųsdama paklausimą bet kokiai biudžetinei organizacijai, aš turiu tokio paklausimo kopiją siųsti merei. Biudžetinė organizacija atsakydama man atsakymo kopiją turi siųsti merei“, – sakė ji.

Širvintos
Širvintos

A.Skeberienė prisiminė, kad viename Širvintų rajono tarybos komiteto posėdyje Ž.Pinskuvienė į jai užduotą klausimą esą atsakė: „Aš atsakysiu tiek, kiek norėsiu.“

„Mes, Širvintos, matyt, turime, kaip sakau, precedento neturinčią valdžią ir gal kažkada iš jos net bus rašomi vadovėliai. Nes tokių faktų tikrai turime labai daug“, – minėjo Širvintų savivaldybės tarybos narė.

Širvintų rajono savivaldybės nuotr./Ž.Pinskuvienės inauguracija 2015 metais
Širvintų rajono savivaldybės nuotr./Ž.Pinskuvienės inauguracija 2015 metais

Tai, kas vyksta Širvintų rajono savivaldybėje, A.Skeberienė įvertino cituodama Ž.Pinskuvienės žodžius.

„Geriausiai visa tai apibūdina jos pačios pasakymas. Demokratija dabar Širvintose yra tokia, kad, kaip sako Ž.Pinskuvienė, „be mano žinios net lapai čia nekrenta“, – teigė opozicijos atstovė.

Demokratija dabar Širvintose yra tokia, kad, kaip sako Ž.Pinskuvienė, „be mano žinios net lapai čia nekrenta“.

Pakvietus į kabinetą parodė pagarbą

Trečiadienį su Ž.Pinskuviene pabandėme susisiekti telefonu, bet jis buvo išjungtas. Kaip informavo jos patarėja Aušrinė Miliukaitė-Janovskienė, merės darbotvarkėje – vienas po kito susitikimai.

„Todėl jos prašymu, siunčiu jums atsakymus į klausimus. Prašytume komentarą pateikti skaitytojams visa apimtimi“, – elektroniniu paštu parašė A.Miliukaitė-Janovskienė.

Atsakyme teigiama, kad Širvintų rajono savivaldybės 2020 metų biudžeto projekto svarstymas vyko nuo sausio 24 dienos.

Aiškinama, kad jis buvo pristatytas ir savivaldybės administracijos vadovams, skyrių vedėjams, atskirų sričių specialistams, savivaldybės įmonių, biudžetinių įstaigų atstovams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė

„Sausio 29 dieną specialiai tarybos nariams buvo organizuotas išsamus biudžeto projekto pristatymas ir aptarimas, kuriame buvo galima pateikti savo siūlymus, užduoti klausimus ir diskutuoti“, – Ž.Pinskuvienės atsakymą perdavė jos patarėja.

Ji atkreipė dėmesį, kad pagal Širvintų rajono savivaldybės tarybos reglamentą, patvirtintą pačių tarybos narių, savivaldybės tarybos narys turi teisę iš savivaldybės administracijos ar kitų savivaldybės įstaigų, savivaldybės valdomų įmonių gauti visą jo veiklai reikalingą su taryboje nagrinėjamais ar rengiamais nagrinėti klausimais susijusią informaciją.

Reglamente numatyta, kad savivaldybės tarybos narys dėl pageidaujamos informacijos pateikimo savivaldybės administracijai ar kitoms savivaldybės įstaigoms, savivaldybės valdomoms įmonėms pateikia prašymą raštu.

„Savivaldybės tarybos narys pateikia prašymą: nurodydamas, su kokiais savivaldybės taryboje nagrinėjamais ar rengiamais nagrinėti klausimais yra susijusi prašoma informacija, ir kokiu elektroniniu paštu pageidauja gauti atsakymą; konkrečiai išdėstydamas prašomos informacijos turinį.

Informacija savivaldybės tarybos nariui pateikiama elektroninėmis ryšio priemonėmis per 20 darbo dienų; jeigu prašoma informacija yra konfidenciali arba prašomų dokumentų apimtis yra labai didelė (pastaba: tai yra didelės apimties biudžeto projektas), susipažinti su prašomais dokumentais savivaldybės tarybos nariams bus sudaryta galimybė atvykus į savivaldybės administraciją arba kitą savivaldybės įstaigą, savivaldybės valdomą įmonę iš anksto suderintu laiku“, – atsakyme cituojamas reglamentas.

A.Miliukaitė-Janovskienė taip pat rašė, kad Ž.Pinskuvienė norėtų atkreipti dėmesį, jog 15min kalbintos tarybos narės prašymas buvo gautas vasario 5 dieną, ir nors pagal reglamentą susipažinti su prašoma informacija pakviesti ją galėjo iki kovo 4 dienos, tačiau galimybės sudarytos anksčiau – t.y. antradienį.

„Jai susipažinti buvo pateiktas rajono biudžeto projektas visa apimtimi. Žinoma, pasak merės, susipažinti su dokumentais tarybos narę buvo galima pakviesti ir kitose patalpose (ir koridoriuje, ir fojė), tačiau gerbiant visus tarybos narius, jau ne pirmą kartą ir opozicijos nariai yra kviečiami atvykti į merės kabinetą. Kitos tarybos narės prašymo pagal reglamentą nebuvo gauta“, – elektroniniame laiške nurodė A.Miliukaitė-Janovskienė.

Žinoma, pasak merės, susipažinti su dokumentais tarybos narę buvo galima pakviesti ir kitose patalpose (ir koridoriuje, ir fojė), tačiau gerbiant visus tarybos narius, jau ne pirmą kartą ir opozicijos nariai yra kviečiami atvykti į merės kabinetą.

Ji perdavė, kad Ž.Pinskuvienė pastebi, jog „jei dėl kiekvieno klausimo bet kuriuo metu tarybos nariai ims vaikštinėti kada panorėję, tai laiko dirbti tiesioginį darbą neliks nei savivaldybės vadovėms, nei specialistams. O reglamentas ir yra patvirtintas tam, kad tarybos nariai jo laikytųsi“.

Kai kuriems Širvintų rajono savivaldybės tarybos opozicijos atstovams skundžiantis dėl apribojimų gauti informaciją, Ž.Pinskuvienė sakė, kad jokių panašių skundų nėra gauta.

„O kad mus opozicija nuolat skundžia įvairiausioms institucijoms – tai jau faktas“, – teigė Ž.Pinskuvienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius