Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 10

Dengtą stadioną Vilnius pastatė dar spalį, tačiau į jį vaikų neleidžia iki šiol

Dar spalio 22 d. Vilniaus savivaldybė išplatino pranešimą, kuriame teigė, kad kupolas virš atnaujinto Pilaitės gimnazijos stadiono jau pripūstas. Esą liko tik paskutinis žingsnis – pastatyti modulinius tualetus ir persirengimo kabinas, tada vaikai galės naudotis aikšte, kiek širdis geis. Tačiau praėjo pustrečio mėnesio, o apie jokį naudojimąsi ir kalbos nėra. Dabar jau minima vasario 1-oji.
Pripučiamas stadionas Pilaitėje
Pripučiamas stadionas Pilaitėje / Sauliaus Žiūros nuotr.

Vadino pavyzdiniu projektu

Šį aikštyną Vilniaus savivaldybė vadino pavyzdiniu moderniu sostinės infrastruktūros projektu: rugsėjo pradžioje pernai aikštyne buvo paklota speciali dirbtinė žolė, o spaliui artėjant į pabaigą – uždengtas pripučiamas 110 metrų ilgio ir 70 metrų pločio bei 19 metrų aukščio kupolas, turintis apsaugoti sportuojančius nuo šalčio.

„Viduje įrengtos modernios apšvietimo sistemos, tad treniruotės galės vykti ir tada, kai lauke bus šalta. Projekto eigoje liks paskutinis žingsnis – modulinių tualetų ir persirengimo kabinų pastatymas. Vaikai ir visi kiti, norintys sportuoti naujame stadione, tai galės daryti dar šiais metais“, – spalį žadėjo Vilniaus savivaldybė.

Pažadėjo, bet neištesėjo. Prisimenant, kaip ilgai truko Fabijoniškių baseino baigiamieji darbai, jau turbūt ir stebėtis nereikėtų.

Kupolo tuoj ir nereikės

Vis dėlto pilaitiškiai nepatenkinti – baltas kupolas šviečia po jų langais, o naudotis juo uždengtu stadionu niekas negali.

„Nuo spalio 22 d. stadionas vis dar nenaudojamas. Karoliniškėse vaikai tokiu stadionu naudojasi beveik nuo jo pastatymo. O kas vyksta Pilaitėje?“ – tokia žinute Pilaitės bendruomenės feisbuke pasidalino viena gyventoja, jai pritarė ir kiti pilaitiškiai.

Karoliniškėse toks pats dengtas privatus stadionas įrengtas šalia „Ryto“ progimnazijos, jis veikia, vaikai jame sportuoja. O štai Pilaitei tenka laukti. Be to, artėja pavasaris, todėl galbūt nė nereikėjo šiais metais pripūsti to kupolo.

Sauliaus Žiūros nuotr./Stadionas su pripučiamu kupolu Pilaitėje
Sauliaus Žiūros nuotr./Stadionas su pripučiamu kupolu Pilaitėje

Laukia ir futbolo mokykla

Futbolo mokyklos „Ataka“ vienas iš kūrėjų Gediminas Tvarijonas 15min sakė, kad situacija juos ir neramina, ir piktina. Juk šis stadionas atsirado po to, kai jis kartu su Marijonu Mikutavičiumi, Algirdu Kaušpėdu ir kitais žymiais žmonėmis išplatino viešą laišką prašydami sukurti sąlygas vaikams žaisti futbolą, renovuojant užmirštas sostinės mokyklų aikštes. Tai buvo dar 2017 m. birželį.

Ir kai atrodė, kad ledai pajudėjo, Pilaitėje reikalai vis tiek stringa. „Dabar tai tikras galvos skausmas. Stadionas turėjo pradėti veikti jau lapkričio pradžioje. Karoliniškėse stadionas veikia nuo pat pastatymo pradžios. Futbolo mokykla „Ataka“ yra vienintelė futbolo mokykla Pilaitėje. Dabar sąlygos treniruotėms yra super sunkios, kol neatidarytas stadionas. Treniruojama apie 150 vaikų iš Pilaitės. Dar daug laukiančių. Yra numatyta suformuoti ir Pilaitės mergaičių komandas, įtraukti tėvus į veiklas“, – sakė G.Tvarijonas.

M.Mikutavičius (kairėje), G.Tvarijonas (antras iš dešinės) ir A.Kaušpėdas (dešinėje) susitiko su sostinės vicemeru L.Kvedaravičiumi.
M.Mikutavičius (kairėje), G.Tvarijonas (antras iš dešinės) ir A.Kaušpėdas (dešinėje) susitiko su sostinės vicemeru L.Kvedaravičiumi.

„Ataka“ vaikus planuoja treniruoti būtent naujajame stadione: „Mūsų tikslas – kad Pilaitės vaikams ir kitiems gyventojams nereikėtų važinėti sportuoti į kitą miesto galą, kad vaikai sportuotų savo rajone. Todėl spalio pradžioje įsteigėme Pilaitės bendruomenės sporto klubą. Yra surinkta ir Pilaitės vyrų futbolo komanda, bet jie negali pradėti sportuoti, nes dar nepriduotas stadionas. Su savivaldybe yra preliminariai aptarta dėl laikų suteikimo stadione vietiniams vaikams, suaugusiems, dėl būtinybės vystyti vietinių bendruomenių sportą, kaip tai yra Skandinavijoje ir Vakarų Europoje, Islandijoje.

Stadioną turėjo atidaryti lapkričio pradžioje, paskui, sakė, gruodžio pradžioje, paskui jau sausį, o dabar visai neaišku kada.“

Mini vasarį

Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas 15min sakė, kad stadionas pastatytas ir uždengtas, tačiau statinys nepriduotas, todėl naudoti vaikams nesaugus.

Pagal dabartinius „Vilniaus vystymo kompanijos“ duomenis, iki vasario 1 d. jau būsime formalumus sutvarkę, – sakė A.Bužinskas.

„Nėra sutvarkyti visi statybų dokumentai. Formaliai žiūrint šiuo metu ten vis dar yra statybų aikštelė ir mes vaikų ten įleisti žaisti negalime, žaisti jie galėtų nebent su šalmais. Objektas nepriduotas, kadangi projekto rengimo metu buvo padaryta klaidų – dabar tos klaidos taisomos, tai padarius pastatas bus tinkamas naudoti. Pagal dabartinius „Vilniaus vystymo kompanijos“ duomenis, iki vasario 1 d. jau būsime formalumus sutvarkę“, – sakė A.Bužinskas.

Jo teigimu, ir dengtas stadionas Karoliniškėse turėjo tokių pačių problemų, tačiau ten esą dokumentus imtasi tvarkyti anksčiau, o ir dirbti pradėta visų formalumų nesutvarkius. Tačiau tą stadioną patikėjimo teise valdo privati bendrovė.

Sauliaus Žiūros nuotr./Pripučiamas stadionas Pilaitėje
Sauliaus Žiūros nuotr./Pripučiamas stadionas Pilaitėje

Projekto klaidos, kaip tvirtina A.Bužinskas, nėra tokios, kad būtų reikėję iš naujo perdaryti kokius nors darbus stadione, tik kai ką pataisyti: „Esminių konstrukcijų pažeidimų nebuvo, bet buvo tam tikrų formalių neatitikimų, kuriuos reikėjo ir fiziškai ištaisyti.“

Persirengimo kabinos dar įrenginėjamos, tačiau tai esą netrukdys sportuoti stadione – jos bus konteinerinėse patalpose.

Pilaitiškiams atsakyti suskubo Vilniaus tarybos narė, valdančiosios Laisvės partijos frakcijos vadovė Dileta Nenėnė, kurios teigimu, „išoriškai stadionas yra parengtas ir jau galėtų būti naudojamas, bet praktiškai, kol dar nėra priduotas statinys, vaikų ten vesti negalima“. „Apie vasario mėnesį teisiniai pridavimo dalykai įvyks, ir tuomet stadionu iškart galės naudotis – pirmiausiai mokykla. Paraleliai bus parengtos konkurso sąlygos stadionui operuoti likusiomis valandomis“, – tokį atsakymą pateikė tarybos narė.

Vilniaus savivaldybė žada, kad iki 2021 metų šalia stadiono turėtų atsirasti baseinas. Taip pat spalį vicemeras Valdas Benkunskas tvirtino apie planus įrengti dar apie 10 FIFA standartus atitinkančių aikštynų, iš pagrindų renovuoti 40 aikštelių prie mokyklų bei nuo pavasario sutvarkyti krepšinio aikšteles viešose sostinės vietose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius