Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 30

Dešimt metų nuo Paksogeito pradžios: skandalas, kuris ilgam pasodino Rolandą Paksą ant atsarginių suolo

Prieš dešimt metų, 2003-ųjų spalio 30 dieną, tuometis Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Mečys Laurinkus į Seimą atsinešė pažymą, kuri tapo didžiausio nuo Nepriklausomybės atkūrimo skandalo, išvertusio iš prezidento posto Rolandą Paksą, pradžia. „Ir šiandien padaryčiau tą patį“, – 15min.lt sakė M.Laurinkus.
2004 metų balandžio 6-ąją prie Seimo rūmų susirinkę žmonės laukia Seimo sprendimo – ar nušalinti prezidentą Rolandą Paksą iš pareigų.
2004 metų balandžio 6-ąją prie Seimo rūmų susirinkę žmonės laukia Seimo sprendimo – ar nušalinti prezidentą Rolandą Paksą iš pareigų. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kiek daugiau nei penkis mėnesius trukęs skandalas Lietuvą padalijo į dvi konfliktuojančias stovyklas. Jis baigėsi 2004 metų balandžio 6-ąją R.Pakso pašalinimu iš pareigų. Šis politikas tapo pirmuoju Europos vadovu, išverstu iš posto apkaltos būdu.

Tačiau dabar, po dešimtmečio, „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkui pamažu veriasi galimybė vėl būti renkamam į pareigas, kuriose reikia prisiekti – Seimas praėjusią savaitę pritarė tai numatančiai Konstitucijos pataisai. R.Paksas suskubo pareikšti, kad sieks prezidento posto, nesvarbu kada – kitąmet ar 2019-aisiais.

Aš niekuomet gyvenime nesakiau, kad nesu padaręs klaidų. Už tas klaidas reikia mokėti vieniems skaudžiai, kitiems ypač skaudžiai, – sakė R.Paksas.

Kandidatuoti į valstybės vadovo postą R.Paksui gali pavykti ir 2014 metais, nes antrasis balsavimas dėl Konstitucijos pakeitimo turės įvykti kitų metų sausio pabaigoje, o Lietuvos Konstitucijos nuostatą, draudžiančią priesaiką sulaužiusiam asmeniui iki gyvenimo galo kandidatuoti į pareigas, kuriose reikia prisiekti, Europos Žmogaus Teisių Teismas yra pripažinęs pažeidžiančia žmogaus teises.

R.Paksas: už klaidas reikia mokėti

Po apkaltos R.Paksui teko ilgam prisėsti ant atsarginių žaidėjų suolelio. 2004 metų pabaigoje jis grįžo vadovauti liberaldemokratų, vėliau pasivadinusių „Tvarka ir teisingumu“, partijai, o 2009 metais laimėjo rinkimus į Europos Parlamentą ir išvažiavo į Briuselį.

Ne vienerius metus apie sąmokslą nuolat aiškinęs R.Paksas, prisimindamas anuomečius įvykius, dabar kalba jau švelnesniu tonu. „Aš niekuomet gyvenime nesakiau, kad nesu padaręs klaidų. Už tas klaidas reikia mokėti vieniems skaudžiai, kitiems ypač skaudžiai“, – praėjusią savaitę sakė jis „Žinių radijui“, paklaustas, ar apkaltą tebevadina sąmokslu.

M.Laurinkus: dėl visko kaltas pats R.Paksas

BFL/ Tomo Lukšio nuotr./M.Laurinkus mano, kad VSD pasielgė taip, kaip negalima elgtis.
BFL/ Tomo Lukšio nuotr./M.Laurinkus.

M.Laurinkus antradienį 15min.lt aiškino nesitikėjęs, kad tuomečiam Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui pateikta pažyma po kurio laiko sprogs kaip bomba.

„Man nebuvo kito pasirinkimo. Aš žinojau, kad nebevadovausiu VSD, parengiau medžiagą, su kuria turėčiau supažindinti valstybės vadovus. Susitikimai su jais buvo reguliarūs, juose pateikdavau informaciją, kurią privalėjau pateikti pagal įstatymą, o jau jie sprendė, ką su ja daryti. Tokia tvarka galioja visoje Europoje“, – sakė buvęs VSD vadovas.

Manau, kad R.Paksas nei tada, nei dabar nėra subrendęs prezidentinei valdžiai. Ir viskas. Nieko daugiau pasakyti negaliu. Mano nuomone, jis ir buvo silpnas vadovas, ir tebėra. Šnekos jo yra visiškai neadekvačios ir ne to lygio, – teigė M.Laurinkus.

Prisimindamas skandalo laikus M.Laurinkus prisipažino tikėjęsis kitokios reakcijos iš R.Pakso ir jo aplinkos. Jo teigimu, politikai tomis dienomis buvo panirę į tarpusavio kovas: „Jie galvojo, kad su jais tarsi kažkas kariauja. O iš tiesų į viešumą buvo keliami opūs dalykai. Tai buvo mano pilietinė pozicija, privalėjau tai padaryti. Ir šiandien padaryčiau tą patį.“

Pašnekovas pabrėžė, kad skandalo herojai buvo patys atsakingi už savo veiksmus. M.Laurinkus pridūrė, kad R.Paksas su bendrovės „Avia Baltika“ prezidentu Jurijumi Borisovu nusprendė turėti reikalų žinodamas, kad šis žmogus buvo teisėsaugos akiratyje: „Žinojo, ir, ko gero, dengė. Tai buvo puikiausiai žinoma, o jis elgėsi priešingai – tokie dėl to rezultatai. Nėra dėl ko dabar čia kitų kaltinti.“

Buvęs VSD vadovas prisipažino, kad jei būtų Seimo narys, balsuotų prieš Konstitucijos pataisą, kuri atvertų R.Paksui kelius į didžiąją politiką.

„Tačiau, kaip jie nuspręs, taip ir bus. Manau, kad R.Paksas nei tada, nei dabar nėra subrendęs prezidento postui. Ir viskas. Nieko daugiau pasakyti negaliu. Mano nuomone, jis buvo silpnas vadovas ir tebėra. Šnekos jo yra visiškai neadekvačios ir ne to lygio. Vienu žodžiu, nesusipratimas“, – sakė jis.

Pirmi dūriai – R.Pakso dešiniajai rankai R.Ačui

Iš VSD vadovo posto ambasadoriauti į Ispaniją prezidentūros stumtas M.Laurinkus skandalingąją pažymą tuomečiam Seimo pirmininkui A.Paulauskui atnešė likus savaitei iki jo atstatydinimo iš pareigų. Dokumentas vadinosi „Apie R.Pakso aplinkos ryšius su tarptautiniais nusikaltėliais“.

R.Ačas
R.Ačas

Penkių puslapių dokumente rašoma, jog į Lietuvą agresyviai skverbiasi rusų kapitalas. Negana to, VSD turi duomenų apie tarptautines organizuotas nusikalstamas struktūras, kurios ieško kontaktų aukščiausiuose Lietuvos valdžios sluoksniuose.

„Lietuva taip pat yra panaudojama kaip trečioji šalis, vykdant neteisėtas finansines operacijas (kontrabanda, pinigų plovimas) tarptautiniam terorizmui finansuoti“, – teigiama pažymoje.  

Dokumente rašoma, kad R.Pakso patarėjas Remigijus Ačas (dabar – Seimo narys, – aut.) palaiko ryšius su kauniete stomatologe Renata Smailyte, o ši – su prieštaringai vertinamu Rusijos verslininku Anzoriu Aksentjevu-Kikališviliu.

Dokumente rašoma, kad R.Pakso patarėjas Remigijus Ačas  palaiko ryšius su Renata Smailyte, o ši – su prieštaringai vertinamu Rusijos verslininku Anzoriu Aksentjevu-Kikališviliu.

Kad A.Aksentjevui-Kikališviliui priklausančiame bute Vilniuje lankėsi ir R.Ačas, dabar jau buvęs Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Algimantas Songaila, buvęs parlamentaras Egidijus Skarbalius, tuometis Pagėgių meras Kęstas Komskis (dabar – Seimo narys, – aut.).

A.Aksentjevas-Kikališvilis, anot dokumento, turi interesų Lietuvoje vykstančiuose privatizavimo procesuose bei palaiko ryšius su Lietuvos nusikalstamomis grupuotėmis. Pažymoje rašoma ir apie bendrovės „Avia Baltika“ prezidentą J.Borisovą – didžiausią R.Pakso rinkimų kampanijos rėmėją, oficialiai paaukojusį 1,2 mln. Lt.

Apie pažymą sužinojęs R.Paksas sustabdė dešiniąja jo ranka laikyto R.Ačo įgaliojimus, o dėl kilusio skandalo buvo sustabdyta M.Laurinkaus atleidimo procedūra.

J.Borisovas neslėpė, kad rėmė ne iš geros širdies  

Kilus skandalui įvykiai rutuliojosi žaibiškai: Seimas sudarė laikinąją komisiją, kuri gruodžio 1-ąją paskelbė, jog R.Paksas dėl savo ryšių buvo ir tebėra pažeidžiamas, ir tai kelia grėsmes nacionaliniam saugumui.

Ši komisija nustatė, kad J.Borisovas vylėsi per R.Paksą užkopti net į premjero postą, o per kratas J.Borisovo biure ir namuose buvo aptiktas rusų kalba parašytas dokumentas „Laumžirgis“ (Strekoza), kuriame sudėliotas planas, kaip kelti politinę sumaištį Lietuvoje ir destabilizuoti padėtį, sudarant sąlygas R.Pakso vadovautai partijai laimėti Seimo rinkimus.

Valdo Kopūsto/„Scanpix“ nuotr./Jurijus Borisovas
Valdo Kopūsto/„Scanpix“ nuotr./Jurijus Borisovas

Tuomet apie ryšius su R.Paksu klausiamas J.Borisovas neslėpė: „Sutartis su prezidentu buvo. O kaip kitaip? Nejau duodi pinigus – laba diena, viso gero?“.

J.Borisovo spaudžiamas R.Paksas neišlaikė įtampos ir paskyrė jį savo patarėju bei išimties tvarka jam suteikė Lietuvos pilietybę, nors J.Borisovas ką tik jos buvo atsisakęs, kad gautų Rusijos pilietybę. Šiais veiksmais buvęs šalies vadovas užsinėrė sau ant kaklo kilpą. Po šio veiksmo prezidentą paliko net ilgiausiai su juo ištvėrę jo artimiausi bendražygiai.

Vėliau paaiškėjo, kad J.Borisovas kėlė įvairiausius reikalavimus R.Paksui (skirti postą prezidentūroje, suteikti pilietybę, skirti ordiną), antraip žadėjo paviešinti politiką kompromituojančią informaciją. 2005 metais už grasinimus R.Paksui J.Borisovas buvo nubaustas 10 tūkst. Lt bauda.

L.Lolišvili gydė tualetiniu popieriumi

Į kilusį skandalą R.Paksas ir jo bendražygiai reagavo isteriškai. Prezidentas surengė turą po Lietuvą, kurio metu žmonėms pasakojo apie klastingą sąmokslą ir surengtą susidorojimą su juo.

Gruzinų kilmės L.Lolišvili tvirtina, kad apie ateitį sužino iš Dievo, o gydo pakraudama energija tualetinį popierių ir juo apvyniodama ligonius, – rašė užsienio spauda.

Spauda su pasimėgavimu aprašinėjo jo sutuoktinės Laimos Paksienės nusišnekėjimus, daug kam keistas pasirodė R.Pakso sprendimas iš JAV pasikviesti gruzinę aiškiaregę Leną Lolišvili, kurią skandalą aprašinėjusi užsienio spauda buvo pakrikštijusi Rasputinu.

„Gruzinų kilmės L.Lolišvili tvirtina, kad apie ateitį sužino iš Dievo, o gydo pakraudama energija tualetinį popierių ir juo apvyniodama ligonius. Ši moteris 1996 metais R.Paksui išpranašavo, kad jis tikrai taps prezidentu“, – tuomet rašė „Houston Chronicle“.

Kai kurie slapta VSD įrašytuose, o vėliau spaudoje tiražuotuose, R.Pakso pokalbiuose su įvairiais žmonėmis nuskambėję žodžiai tapo tautosaka.

Pavyzdžiui, kalbėdamas su bendrovės „Restako“ vadovu Algirdu Drakšiu, R.Paksas, ramindamas jį prieš apklausą prokuratūroje, ištarė legendine virtusią frazę: „Šikau ir tapšnojau“.

Prezidentas nesirengė lengvai pasiduoti. VSD Alytaus apygardos viršininkas Albertas Sereika, vėliau išmestas iš VSD ir tapęs R.Pakso bendražygiu, atvežė į skandalą patekusiam valstybės vadovui operatyvinę Alytaus alkoholio bendrovės „Alita“ privatizavimo bylą. A.Sereika tikino, kad VSD galėjo suklastoti keliolika pažymų, susijusių su "Alitos" privatizavimo operatyvine byla. R.Pakso aplinka bandė įrodyti, kad su alkoholio bendrovės skandalingu privatizavimu susiję aukšti pareigūnai, ypač – tuomečio socialdemokratų lyderio premjero Algirdo Brazausko aplinkos žmonės, kuriems galbūt galėjo būti mokami dideli kyšiai. Šių kaltinimų įrodyti nepavyko, o A.Brazauskas galutinai nusigręžė nuo R.Pakso.

Lietuvoje tvyrojo sumaištis

Per penkis mėnesius Lietuva pasidalijo į dvi stovyklas, įvyko daugybė mitingų ir akcijų, kuriose R.Paksu nusivylę žmonės ragino jį kuo greičiau atsistatydinti, o rėmėjai bandė įpūsti stiprybės nepasiduoti klastingiems sąmokslininkams.

2004 metų kovo 31 dieną Konstitucinis Teismas paskelbė, kad R.Paksas šiurkščiai pažeidė Konstituciją už paramą J.Borisovui suteikęs pilietybę, leidęs rėmėjui suprasti, kad teisėsauga jo atžvilgiu atlieka tyrimą ir klausosi telefoninių pokalbių.

Teismas taip pat nusprendė, kad per patarėją Visvaldą Račkauską daręs poveikį bendrovės „Žemaitijos keliai“ akcininkų sprendimams, R.Paksas šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė duotą priesaiką.

Balandžio 6 dieną Seimas balsavimu pašalino R.Paksą iš prezidento posto. Jame politikas praleido 13 mėnesių ir 11 dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius