-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 10

Dešimtmetį besitęsiančias statybas ant Kauno marių kranto skundžia, kas netingi

Jakštonių kaime ant Kauno marių kranto dygstantis poilsio paskirties pastatas ne vienam kelia įtarimų – ar darbai netoli Meilės įlankos yra vykdomi legaliai? Pastato projektuotojo jau nebestebina nesibaigiantys patikrinimai. Vis dėlto, skundų nuolat sulaukiančios institucijos tvirtina, kad pažeidimų nenustatyta – statybos vykdomos pagal dar prieš dešimtmetį išduotą leidimą, jos akylai stebimos.
Statybos prie Kauno marių
Statybos prie Kauno marių / Skaitytojo nuotr.

„Prie Kauno marių kranto, šalia Meilės įlankos, vyksta statybos. Įdomu, ar legalu“, – tokios vieno skaitytojo užklausos sulaukė 15min redakcija.

Skaitytojo nuotr./Statybos prie Kauno marių
Skaitytojo nuotr./Statybos prie Kauno marių

Gražina Bendikienė, Kaišiadorių rajono savivaldybės Statybos, infrastruktūros ir urbanistikos skyriaus vyr. specialistė, 15min informavo, kad pastato statytojas – UAB „Medpliusa“, projektuotojas – UAB „RA studija“, o statybos leidimas išduotas dar 2012 metais.

„2022 metais statybos leidime buvo pakeistas statytojas į UAB „Medpliusa“. Kodėl nebuvo vykdomi statybos darbai, informacijos neturime. Statybą leidžiantys dokumentai nuo 2010 metų galioja neribotai. Žemės sklypas yra privatus“, – patikino G.Bendikienė.

Statybos leidimas išduotas dar 2012 metais.

Statinio projekto pavadinimas – „Poilsio pastato kaimo turizmui statybos projektas (užstatymo zona Nr. 4) Jakštonių k., Rumšiškių sen., Kaišiadorių r. sav.“, taigi ant Kauno marių kranto statomas poilsio paskirties pastatas, skirtas kaimo turizmui.

Galima poilsio paskirties pastatų statyba

Nijolė Eidukaitienė, Kauno marių regioninio parko direkcijos direktorė, patikslino, kad skaitytoją sudominę statybos darbai yra vykdomi Slėnio gatvėje Jakštonių kaime, Kaišiadorių rajono savivaldybėje, ir vykdomi jie pagal 2012 metų Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijos privačiam asmeniui išduotą statybos leidimą.

Kauno marių regioninio parko direkcija 2012 metais pritarė statybos techniniam projektui, nes pagal tuo metu galiojusį Kauno marių regioninio parko tvarkymo planą minėtas žemės sklypas buvo urbanizuotos rekreacinės aplinkos (NRb) kraštovaizdžio tvarkymo zonoje, kurioje galima poilsio paskirties pastatų statyba, todėl pagal kompetenciją buvo pritarta poilsio paskirties statybos techniniam projektui, nes tai neprieštaravo tuo metu galiojančio tvarkymo plano sprendiniams.

Statybos leidimas išduotas poilsio paskirties pastatui, o poilsio paskirties pastatais laikomi poilsio namai, turizmo centrai, kempingų pastatai, kaimo turizmo pastatai, vasarnamiai, medžioklės nameliai ir kt.

15min primena, kad tame pačiame kaime, vietoje, nuo aprašomos statybvietės nutolusioje apie 0,5 km, yra įsikūrusi ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio šeima.

Leidimas išduotas teisėtai

Situaciją pakomentavo ir Valstybinė teritorijų planavimo bei statybos inspekcija (Statybos inspekcija), 2021 metų lapkričio 30 dieną atlikusi patikrinimą ir nustačiusi, kad minimame žemės sklype statybos darbai vykdomi turint statybą leidžiantį dokumentą, kurį 2012 metų liepos 10 dieną išdavė Kaišiadorių rajono savivaldybės administracija.

Administracijos direktoriaus 2007 metų gruodžio 7 dienos įsakymu Nr. V1-1101 patvirtintas projektuotojo parengtas detalusis planas „Žemės sklypų (4 vnt.) Jakštonių k., Rumšiškių sen., Kaišiadorių r., ribų keitimas nustatant galimus naudojimo būdus ir pobūdžius kaimo turizmui, rekreacinių ir kitų statinių statybai, vadovaujantis Kauno marių regioninio parko tvarkymo planu“.

„Statytojas parengė statybos projektą, pagal kurį savivaldybės administracija išdavė leidimą statyti neypatingosios kategorijos poilsio paskirties pastatą kaimo turizmui, nesudėtingosios kategorijos inžinerinius statinius – atraminę sienutę ir privažiavimo kelią.

Statybos inspekcija: leidimas išduotas teisėtai.

Statybos projekto sprendiniams pritarė visi statybos projektą privalėję tikrinti subjektai. Statybos inspekcija, įvertinusi projekto sprendinius, nustatė, kad neypatingasis poilsio paskirties pastatas suprojektuotas detaliuoju planu nustatytoje leidžiamoje užstatyti minėto žemės sklypo dalyje“, – išvadą pateikė Rasa Kėkštienė, Statybos inspekcijos atstovė ryšiams su visuomene.

Anot jos, buvo atliktas statybos leidimo atitikties teisės aktams patikrinimas. 2012 metų rugpjūčio 3 dieną statybos leidimo dokumento išdavimo teisėtumo, prisijungimo sąlygų ir specialiųjų reikalavimų išdavimo terminų laikymosi patikrinimo akto išvadose konstatuota, kad leidimas išduotas teisėtai.

„Tikrinant faktines aplinkybes vietoje nustatyta, kad statinio statybos darbai vykdomi be nukrypimų nuo esminių statybos projekto, pagal kurį savivaldybės administracija išdavė leidimą, sprendinių“, – patikino Statybos inspekcijos atstovė.

Kauno marių regioninio parko teritorijoje per pastaruosius dvejus metus (2020 ir 2021 metais), pasak jos, nustatyti 2 savavališkos statybos atvejai.

Projektuotojas: „Viskas yra legalu“

Su statytoju „Medpliusa“ 15min susisiekti nepavyko. Informacijos apie vykdomas statybas pateikė „RA studijos“ projektų vadovas Rimas Adomaitis.

Simono Slučkos vizualizacijos/Kauno marių pakrantėje statomo pastato vizualizacijos
Simono Slučkos vizualizacijos/Kauno marių pakrantėje statomo pastato vizualizacijos

Kaip skelbiama bendrovės internetiniame puslapyje, projektavimo laikas – nuo 2008 metų spalio iki 2009 metų kovo, tad statybos vykdomas pagal seną projektą. Statomo poilsio paskirties pastato bendras plotas – 270 kv. m.

„Su šiuo projektu gyvenam daugiau nei 15 metų. Skundžia visi, kas tik gali: žvejų organizacijos, gyventojai. Jautri teritorija – kas netingi, tas ir skundžia. Skųsti nedraudžiama.

Viskas tikrai legalu yra, vyksta pagal projektą, institucijos stebi statybas akylai. Statybą leidžiantys dokumentai gauti, tik senokai. Statybos prasidėjo vėliau, nei buvo planuota. Buvo pradėtos, pamatai įrengti ir įregistruoti prieš 10 metų, vėliau statybos sustojo. Atsirado nauji savininkai, kurie šiuo metu aktyviai vykdo statybas. Pastato kontūrai vizualiai jau yra matomi“, – 15min teigė R.Adomaitis, patikinęs, kad valstybinių institucijų patikrinimų jau yra buvęs ne vienas – periodiškai kas dvi savaites kas nors darbus apskundžia.

Simono Slučkos vizualizacijos/Kauno marių pakrantėje statomų pastatų vizualizacijos
Simono Slučkos vizualizacijos/Kauno marių pakrantėje statomų pastatų vizualizacijos

Projektų vadovas teigė, kad pagal leidimą yra numatyti 5 pastatai, tačiau vykdomos šiuo metu tik vieno statybos. Išoriškai pastato statybas planuojama baigti šiemet, kitąmet beliks įrengti vidų.

Skelbimai dažnai būna pagražinami

2021 metų gegužę aruodas.lt buvo įdėtas (šiuo metu jau nebegalioja) skelbimas dėl Slėnio gatvėje esančio namų valdos paskirties sklypo pardavimo. Tai ne tas pats žemės sklypas, kuriame vykdomos straipsnyje aptariamos statybos, tačiau jis yra toje pačioje zonoje.

Numatyta 51 aro dydžio sklypo kaina – 435 tūkst. eurų. Tiek verta žemė Jakštonių kaime šalia Kauno marių.

Kauno marių regioninio parko direkcija pastebi, kad tokie skelbimai dažnai būna netikslūs ir pagražinti – teko kreiptis į skelbimo autorius, prašant informaciją paredaguoti.

„Skelbime rašo, kad yra leidimas prieplaukai. Šio sklypo savininkai jokių prieplaukų neturi. Skelbimuose primaišo, prirašo visko. Prieš keletą metų esame liepę taisyti skelbimuose pateikiamą informaciją. Sunkiai tekstą taisė“, – patikino N.Eidukaitienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius