Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 02

Dešimtys koronavirusu sirgusių žmonių sutiko tapti kraujo donorais

Maždaug keturios dešimtys koronavirusu persirgusių žmonių sutiko būti donorais ir paaukojo kraujo plazmos Santaros klinikų Kraujo centre, siekiant efektyviau gydyti šia infekcine liga sergančius žmonės.
Nacionalinis kraujo centras
Kraujo donorystė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Tai yra tikrai dar nedaug, turint omeny tai, kad pasveikusių jau yra apie šešis šimtus, o kraujo donorus aukoti kviečiame nuo balandžio 10 dienos“, – BNS sakė centro atstovė Lina Kryžauskaitė.

Pasak jos, jei su donorais būtų galima susisiekti ir asmeniškai juos pakviesti duoti kraujo, norinčiųjų tą padaryti būtų daugiau, tačiau jie gydomi skirtingose ligoninėse ir apie juos gauti informacijos yra keblu.

„Apie 30 donorų buvo tie, kurie gydėsi Santaros klinikose ir su kuriais mes susisiekėme. Tik apie 10 žmonių patys mums parašė“, – kalbėjo L.Kryžauskaitė.

„Vienas žmogus iš šiaurės Lietuvos atvažiavo. Žmonėms nėra problema pas mus atvažiuoti, kaip mes čia galvojome. Didžioji dalis tikrai gali atvažiuoti, tačiau daugiausia problemų kyla norint gauti informacijos apie juos“, – sakė ji.

Anot Kraujo centro vadovės, ankstesnių virusų protrūkių patirtis rodo, jog sunkia forma sergančiam pacientui perpylus pasveikusių asmenų plazmos, galima sustiprinti sergančiojo imunitetą. Pasveikusio žmogaus kraujyje pasigamina antikūnai, kurie, perpylus kraujo plazmą, prisitvirtina prie viruso ir taip padeda imuninei sistemai kovoti su infekcija.

Pasak L.Kryžauskaitės, pasveikusiojo kraujas sergančiajam Lietuvoje perpiltas dar nebuvo.

„Tai nėra išgelbėjantis gydymas, tai yra vienas iš gydymo būdų. Gydytojų komanda nusprendžia, kada saugu tą daryti – reikia pasverti rizikas ir naudas. Kol kas nėra tokių pacientų, kuriems reikėtų ir būtų galima tą padaryti“, – sakė gydytoja.

„Tai yra specifiniai pacientai. Plazmos transfuzija atliekame ne todėl, kad jiems trūksta kažkokių baltymų, dėl ko mes įprastai perpilam plazmą, o tam, kad padėtume organizmui kovoti su virusu“, – kalbėjo L.Kryžauskaitė.

Pasak jos, koronavirusu persirgusių pacientų kraujo plazma taip pat galės būti panaudota kuriant vaistus nuo šios ligos.

„Tai irgi galimybė Lietuvai dalyvauti tokiuose procesuose. Nėra taip, kad mes surinksim ir nepanaudosim“, – sakė Kraujo centro vadovė.

L.Kryžauskaitė sako, kad tie žmonės, kurie sirgo šia infekcine liga ir nori paaukoti kraujo, nedelstų, nes ilgainiui jame gali nebelikti reikalingų antikūnų.

„Virusinė infekcija turi savo laiko ribas, reikia kraują rinkti tuomet, kai jame antikūnų daugiausiai. Juk ir gripu vienais metais prasergame, susiformuoja imunitetas, o kitais metais ir vėl sergame“, – sakė medikė.

Ji taip pat pabrėžia, kad kraują galima duoti tik tada, kai kai nuo simptomų pradžios yra praėję bent 30 dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius