-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 03 09

Dešimtys žinomų visuomenės veikėjų ragina nemažinti Seimo narių skaičiaus

Dešimtys žinomų visuomenės veikėjų ketvirtadienį viešai paragino šalies vadovus ir parlamentinių partijų pirmininkus nepritarti siūlymui mažinti Seimo narių skaičių. Pasak kreipimosi autorių, sumažinus parlamentarų skaičių nuo 141 iki 101 piliečiai būtų dar prasčiau atstovaujami.
Seime
Seime / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Sumažėjus vietų parlamente, tolesnes Konstitucijos pataisas arba kontroversiškus įstatymus bus galima priimti mažesniu balsų skaičiumi, tad piliečiai bus dar prasčiau atstovaujami“, – rašoma kreipimesi.

Visuomenės veikėjai perspėjo, kad Lietuvos Konstitucijos keitimas pagal politines užgaidas kelia grėsmę Lietuvos valstybingumui, o tai ypač pavojinga dabartinėje geopolitinėje situacijoje.

„Dažnas Konstitucijos kaitaliojimas reiškia pačios valstybės nuvertėjimą ir nuvertinimą. Taip gali būti destabilizuota Lietuvos teisinė ir politinė sistema, kuri užtikrina mūsų pilietinių teisių ir laisvių apsaugą. Bet koks pamatinių konstitucinės sąrangos elementų reformavimas turi būti sistemingas, labai gerai apgalvotas, išdiskutuotas ir deramai argumentuotas išankstinėje diskusijoje“, – sakoma kreipimesi.

Jį pasirašė pirmasis šalies vadovas atkūrus nepriklausomybę Vytautas Landsbergis, istorikai Egidijus Aleksandravičius bei Alfredas Bumblauskas, filosofai Vytautas Ališauskas ir Alvydas Jokubaitis, poetas Kornelijus Platelis, teisininkai Vytautas Nekrošius ir Vytautas Sinkevičius, ekonomistai Teodoras Medaiskis ir Gitanas Nausėda, žinomi publicistai ir žurnalistai.

„Kitų šalių praktika sako aiškiai, kad gali būti seimai ir mažesni. O dėl nuomonių, kiekvienas turi teisę į nuomonę, kiekvienas turi supratimą. Tai yra svarstymo objektas. Tai yra konstitucinis įstatymas, reikia labai daug surinkti balsų norint pakeisti. (...) Esame pateikę įstatymo projektą, kur bus siūloma sumažinti Seimo narių iki 101, o galutiniam rezultatui reikalingas Seimo konsolidavimas“, – vertindamas šį kreipimąsi ketvirtadienį žurnalistams sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Aš tikiu, kad mažesnis Seimas galėtų atlikti dabartinio Seimo dydžio funkcijas. O kokio didumo jis turėtų būti – galbūt 101, gal 121, bet nebūtinai 141“, – pridūrė Seimo vadovas.

Mažinti Seimo narių skaičių siūlo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, argumentuodama sumažėjusiu šalies gyventojų skaičiumi. 1992 metais, kai buvo priimta Konstitucija, Lietuvoje gyveno 3 mln. 700 tūkst. žmonių. Šiuo metu Lietuva turi 2 mln. 850 tūkst. gyventojų.

Kritikai sako, kad šalies gyventojų skaičiaus mažėjimas neturėtų būti lemiamas argumentas, nes parlamentarai atstovauja ir piliečiams užsienyje.

Dėl Konstitucijos pataisų priėmimo Seime balsuojama du kartus, tarp balsavimų padarant ne mažiau kaip trijų mėnesių pertrauką. Pataisoms priimti reikia 94 balsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius