Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 06 22

D.Grybauskaitė: į kontrabandininkų paskelbtą karą atsakyti reikia griežtai

Kontrabanda užsiimantiems asmenims, paskelbusiems karą valstybei, būtina atsakyti ne mažiau ryžtingomis priemonėmis. Su šiuo, didžiulę žalą valstybei darančiu reiškiniu, Lietuvoje šiuo metu nėra tinkamai kovojama, įsitikinusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė
Prezidentė Dalia Grybauskaitė / Karolio Kavolėlio / BFL nuotr.

„Prezidentė labai akcentuoja operatyvines priemones, kurias reikia taikyti griežtai, skubiai ir ryžtingai. Jeigu kontrabandistai paskelbė karą valstybei, valstybė turi atsakyti ne mažiau griežtomis, greitomis ir ryžtingomis priemonėmis“, – antradienį žurnalistams sakė šalies vadovės atstovas spaudai Linas Balsys.

Pasak jo, tarp šių priemonių pirmiausiai yra pareigūnų rotacija. T.y. pareigūnų darbo vietos keitimas, pavyzdžiui, kiekvieną parą. „Pasieniečiai ir muitininkai, dirbantys tiesiogiai taškuose, turėtų būti kaitaliojami, kad nespėtų būti įtraukti į nelegalios veiklos tinklą“, – sakė L.Balsys.

Kita tokia priemonė, D.Grybauskaitės įsitikinimu, galėtų būti mobiliųjų žaibiškos reakcijos kontrolės grupių veikla ir operatyvus jų taikymas. „Taip pat prezidentė įsitikinusi, kad reikėtų kuo dažniau turėti trumpesnės greitos reakcijos veiklos planus. Kas savaitę turėtų būti aišku, kas padaryta, kas daroma. Žinybos savo veiksmus tarpusavyje koordinuoti turėtų kas savaitę“, – pabrėžė šalies vadovės atstovas spaudai.

Puikus šaltinis biudžeto lėšoms

L.Balsys taip pat pabrėžė šalies vadovės įsitikinimą, kad kontrabandos sutvarkdymas galėtų tapti puikiu šaltiniu biudžeto lėšoms.

„Prezidentė įsitikinusi, kad kova su kontrabanda, greta būtinybės kovoti su tokiu blogiu, gali atnešti ir pastebimą gerą indėlį į valstybės biudžetą. Turint omenyje, kad Vyriausybė priversta karpyti pensijas, didinti mokesčius, tai prezidentė nurodo dar vieną gerą šaltinį, kuriam metus visas pajėgas galima būtų neblogai papildyti ir valstybės biudžetą“, – sakė L.Balsys.

D.Grybauskaitė pažėrė kritikos Vyriausybės parengtam kovos su kontrabanda planui. Kaip pažymėjo L.Balsys, prezidentės įsitikinimu, šis planas yra „popierinis“. Be to, pasak L.Balsio, šis įsitikinimas, D.Grybauskaitei antradienį susitikus su Vyriausybės atstovais ir Muitinės departamento bei Valstybės sienų apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnais, tik dar labiau sustiprėjo.

„Anot prezidentės, pagrindinė problema yra žinybų bendradarbiavimo stoka. Susitikime buvo akcentuota Muitinės departamento ir VSAT bendradarbiavimo stoka, bendrų veiksmų stoka, bendrų programų stoka, keitimosi informacija, keitimosi technika, racionalaus išteklių ir žmonių panaudojimo stoka“, – problemas vardino D.Grybauskaitės atstovas spaudai.

Kaip vieną iš pavyzdžių prezidentė nurodė Šiaulių sienos apsaugos tarnybos rinktinę, kurioje dirba beveik 300 žmonių. „Sunku paaiškinti, kodėl jų tiek reikia vidinei sienų apsaugai. Prezidentė iškėlė idėją, kad būtų galima juos panaudoti racionaliau“, – šalies vadovės mintis perdavė L.Balsys.
 
Žala valstybei šiais metais – 24 mln. litų

Savo ruožtu Muitinės departamento generalinis direktorius Antanas Šipavičius pažymėjo, kad sulaikomos kontrabandos mastai šalyje didėja. „Per 2010 m. pirmąjį ketvirtį užkaryta žala valstybei siekia apie 14 mln. litų. Įvertinant penkių mėnesių, tai būtų apie 24 mln. Šiemet valstybei užkardytos žalos yra praktiškai 30 proc. daugiau nei praėjusiais metais per panašų laikotarpį“, – sakė A.Šipavičius.

Pasak jo, šiemet Lietuvos muitinė sulaikė beveik tokį patį kontrabandinių cigarečių kiekį, kokį sulaikė per visus praėjusius metus. „Teigti, kad kontrabandos mastai nuolat didėja būtų spekuliatyvu, nes turime duomenis apie legalius tabako gaminių realizavimus. Ši situacija stabilizavosi. Taip, ji netenkina nei tabako realizatorių, nei mokesčius renkančių institucijų, bet situacija yra pakankamai stabili. Rezervų, kur daugiau surinkti mokesčių, mes matome“, – sakė Muitinės departamento vadovas.

Jo teigimu, dėl galimos korupcijos šiuo metu 20–čiai pareigūnų atliekami ikiteisminiai tyrimai. Iki 2010 m. baudžiamojon atsakomybėn buvo patraukta 13 pareigūnų.

Susitikime su prezidente buvo įvardinti ir pagrindiniai probleminiai pasienio taškai, tarp kurių – Medininkai, Kybartai, Panemunė, Lavoriškės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius