Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 06 21

Didelių paukščių paauglystė: ką veikia Kuršių mariose nutūpę tūkstančiai gulbių?

Kuršių mariose, visai netoli Juodkrantės, jau kelias dienas būriuojasi per tūkstantį gulbių. Visos jos nerūpestingai snapais neršia dugną, šiek tiek prisibijo žmonių ir kartais pešasi tarpusavyje.
Gulbės Kuršių mariose
Gulbės Kuršių mariose / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ties Alksnyne gulbių nematyti, nors jos visai neseniai buvo čia. Kur jos dingo? Dar už kelių kilometrų, jau beveik prie pat Juodkrantės, tarp medžių pasimato baltų dėmių jūra. Stojam.

Paukščius jau užmatė ir pagyvenusi užsieniečių pora. Jie su fotoaparatais jau grįžta nuo kranto per pušyną.

Mariose – pritrenkiantis vaizdas. Paukščių tokia gausybė, kad sunku ir suskaičiuoti ar užmatyti. Vėliau paaiškėjo, kad dar tiek pat sparnuočių yra už nendryno, dar arčiau Juodkrantės.

Tikras gulbynas, natūrali gulbių ferma. Einame arčiau kranto, gal pavyks nufotografuoti. Visos lyg susitarusios atsitraukia mandagiu atstumu ir smalsiai sukinėjasi vietoje.

Gal pavyks privilioti? Neturime jokių trupinių, bet paukščius gana lengvai apgauna ir į visas puses svaidomas šlapias smėlis. Jos palengva pradeda artėti.

VIDEO: Turistus stebina nepaprastas vaizdas – Kuršių mariose plaukioja tūkstančiai gulbių

Atstumą sumažina gal perpus, tačiau prie kranto vis tiek neplaukia. To pakanka geriems kadrams. Netrukus kyla mintis, kad joms tas smėlio mėtymas visai neįdomus. Jos tiesiog priprato prie mūsų ir pačios nusprendė sukišti snapus ten, kur dugnas ne toks gilus.

Po kelių minučių paukščiai lyg susitarę pasuko į Juodkrantės pusę ir visa masė trūktelėjo kelias dešimtis metrų. Kas jas išgąsdino?

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gulbės Kuršių mariose
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gulbės Kuršių mariose

Tai padarė vienas vienintelis gulbinas, kuris plaukiojo atsiskyręs – ratu susukęs sparnus, demonstratyviai kilnodamas juodas kojas. Gal koks piktas patinas savo merginas gina? Bet juk čia keli šimtai gulbių! Rinkis, kurią tik nori.

Gamtos fotografas Marius Čepulis, pažįstantis daugelio gyvūnų elgseną, iškart pajuokauja: „Kada atiduosit joms nuotraukas?“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gulbės Kuršių mariose
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gulbės Kuršių mariose

Panašu, kad gulbės šitaip pulkais leidžia savo audringas ir dar nerūpestingas paauglystės dienas: „Čia yra neperiantys besišeriantys individai. Gulbės tik penktais gyvenimo metais subręsta, o Kuršmarėse ir visokiuose tvenkiniuose jos iki brandos atostogauja. Tai vyksta kiekvienais metais.“

O kas buvo tas gulbinas, kuris visus puldinėjo ir vaikė? Ir čia fotografas nevengia pokštų: „Iš Šiaulių, matyt. Tai iš tiesų yra tipiškas gulbių elgesys. Galbūt šioje vietoje yra perinčių gulbių, kurios gina savo teritoriją. Gali būti, kad tiesiog saugo asmeninę erdvę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius