-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 27

Didenybė sugrįžo: vokiečių dovana Klaipėdai – karalienės Luizės suknelė

„Nežinau, kaip jūs, bet aš jaučiu, kad karalienė Luizė atvyko į rotušę“, – antradienio popietę sutikdamas būrelį istorija besidominčių Vokietijos organizacijos narių sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. Iš vokiečių rankų Klaipėda gavo išskirtinę dovaną – karalienės Luizės autentišką suknelės kopiją. Ant manekeno užmauta suknelė kol kas įkurdinta mero kabinete. Ateityje puošnus apdaras turėtų būti eksponuojamas kažkuriame uostamiesčio muziejuje.
Vokietijos fondas Klaipėdai padovanojo karalienės Luizės suknelės autentišką kopiją.
Vokietijos fondas Klaipėdai padovanojo karalienės Luizės suknelės autentišką kopiją. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

„Šią suknelę karalienė Luizė 1802 metais dėvėjo čia, Klaipėdoje, su karieta vykdama į Tilžę“, – rodydamas puošnią šifono suknelę pasakojo organizacijos „Karalienės Luizės fondas“ kuratorius Hansas Joachimas Engelis. Su tokiu apdaru karalienė sutikdavo delegacijas, dalyvaudavo oficialiuose priėmimuose. Tiesa, tuomet ji pasidabindavo ir brokato audinio apsiaustu, dabintu aukso siūlais, o prie jo prisiūtą kilpą užsinerdavo ant rankos.

Karalienė Luizė Klaipėdoje viešėjo du kartus – 1802 metais, rengdamasi susitikimui su Rusijos caru bei 1807 metais, čia pasimatydama su Napoleonu.

Pasak H.J.Engelio, šis rūbas anuomet buvęs netradiciniu, tarsi mados evoliucija. Tuomet moterys vis dar dėvėdavo pūstas krinolino sukneles, o ši suknelė yra graikiško stiliaus, laisvai krentanti nuo krūtinės. Toks modelis puikiai paslėpė dešimt nėštumų turėjusios moters kūno linijų trūkumus.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Vokietijos fondas Klaipėdai padovanojo karalienės Luizės suknelės autentišką kopiją.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Vokietijos fondas Klaipėdai padovanojo karalienės Luizės suknelės autentišką kopiją.

Anot suknelę atvežusios organizacijos atstovų, šis rūbas buvo sukurtas 1999 metais kuriant filmą „Karalienė Luizė“.

„Ši suknelė buvo atkurta naudojant brangią medžiagą. Jei būtų sugalvota įkurti karalienės Luizės kampelį, ją būtų galima eksponuoti. Jaunimas, kuris domisi istorija, galėtų ją paliesti rankomis“, – sakė kuratorius, Klaipėdos merui V.Grubliauskui atvežęs linkėjimų iš Berlyno nuo šeimos, kurios giminaičiams anuomet priklausė namas, kuriame dabar įkurdinta rotušė. Šį namą buvo įsigijęs pirklys, jis buvo išnuomotas atvykus karalienei Luizei. Giminaičiai tikino nė nežinoję, jog pastatas yra išlikęs ir Klaipėdoje niekada nesilankė.

Uostamiesčio valdžia turi minčių šiame pastate įkurdinti Luizės salę, tačiau idėja galėtų virsti kūnu tik pastatui atitekus į savivaldybės rankas. Šiuo metu rotušė priklauso Turto bankui.

Šita dovana bus vienas pačių ryškiausių akcentų, kalbant apie karalienės Luizės, kaip legendinės asmenybės įamžinimą ir pagerbimą, – sakė Klaipėdos meras.

„Į Klaipėdą atkeliauja dar viena nuostabi, graži dovana, kuri atverčia dar vieną svarbų Klaipėdos istorijos puslapį, susijusį su karaliene Luize. Džiaugiuosi ir ta aplinkybe, kad pastaraisiais metais jaučiamas karalienės Luizės renesansas. Tai savotiškas skolos gražinimas vienai iš užmirštos Klaipėdos istorijos atkarpų. Šita dovana bus vienas pačių ryškiausių akcentų, kalbant apie karalienės Luizės, kaip legendinės asmenybės įamžinimą ir pagerbimą“, – sakė Klaipėdos meras, su šypsena tardamas „Jūsų didenybe, sveiki sugrįžę į Klaipėdos miestą“.

Meras tikino, jog karalienės draugija jo kabinete esanti per didelė garbė, tad įspūdingai dovanai bus ieškoma vietos muziejuje.

Prieš maždaug metus tas pats fondas merui įteikė karalienės Luizės ir jos sutuoktinio biustus.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Vokietijos fondas Klaipėdai padovanojo ir šiuos biustus.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Vokietijos fondas Klaipėdai padovanojo ir šiuos biustus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius