-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 20

Didžiųjų miestų pedagogai neskuba jungtis prie mokyklų streiko

Prie antradienį, vasario 21-ąją, organizuojamo įspėjamojo streiko švietimo sektoriuje didžiųjų miestų pedagogai jungiasi gana nenoriai. Vilniuje, Lietuvos švietimo profesinės sąjungos (LŠPS) duomenimis, streikuoti nusiteikusios vos kelios mokyklos, Kaune prisijungs apie 10, apie Klaipėdos pedagogų planus iš viso neturima duomenų.
Pedagogai mitingą surengė piktindamiesi mažėjančiu finansavimu
Pedagogai mitingą surengė piktindamiesi mažėjančiu finansavimu / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip 15min.lt sakė LŠPS pirmininkas Audrius Jurgelevičius, tikslaus skaičiaus mokyklų, kurios dalyvaus antradienio įspėjamajame streike, jis neturi. Esą tai paaiškės tik streikus įvykus, kadangi dalis švietimo įstaigų įspėja darbdavį, kad veiklos nevykdys, bet vėliau streiko atsisako. Tačiau planuojama, kad visoje Lietuvoje streikuos apie 300 iš 1300 įstaigų.

Daugelis mokyklų darbą žada nutraukti per pirmas dvi pamokas. Tačiau kiekvienos mokyklos pedagogai gali patys nutarti, kurią valandą skelbti streiką.

Didmiesčių mokytojai nesolidarūs

Daugiausia streikuojančių bus provincijoje, nes iškelti reikalavimai miesto mokyklų mokytojams nėra tokie skausmingi ir, deja, jie pilietinio solidarumo neskuba demonstruoti, – sakė A.Jurgelevičius.

Ar streikuojančių bus Klaipėdoje, A.Jurgelevičius teigė nežinąs. LŠDPS Žemaitijos regiono susivienijimo duomenimis, Klaipėdoje streikuoja 22 mokyklos. Kaune streikuoti žada apie dešimt mokyklų, Vilniuje kol kas duomenys tikslinami, A.Jurgelevičius teigė tiksliai žinąs apie streikus vos keliose sostinės mokyklose.

Priežastis, kodėl streikuoti labiau nusiteikę provincijos pedagogai, A.Jurgelevičius aiškino paprastai – didžiųjų miestų mokytojai ne taip skausmingai junta mokinių skaičiaus mažėjimo pasekmes.

„Daugiausia streikuojančių bus provincijoje, nes kad ir kaip paradoksaliai skambėtų, iškelti reikalavimai miesto mokyklų mokytojams nėra tokie skausmingi ir, deja, jie pilietinio solidarumo neskuba demonstruoti. Bet čia ir mūsų profesinės sąjungos veiklos trūkumas“, – sakė A.Jurgelevičius.

Anot A.Jurgelevičiaus, miestuose mokinių nemažėja, kai kur ir daugėja, o dabartinė mokinio krepšelio metodika labiausiai smaugia mažas mokyklas. „Ir mokytojai, skaičiuojant vidurkį, turi gerokai daugiau pamokų, negu provincijos mokytojai. Todėl jų gyvenimas lyg ir geresnis“, – teigė A.Jurgelevičius.

Dalis tik palaiko

Vilniaus švietimo darbuotojų profesinės sąjungos susivienijimo pirmininkė Rūta Osipavičiūtė tvirtino turinti duomenų, kad Vilniuje streikuoti ketina penkios arba šešios mokyklos. Iš viso susivienijimui priklauso 36 bendrojo lavinimo mokyklos, dar kelios specialiojo ugdymo, sporto, profesinio mokymo mokyklos.

„Dalis mokyklų tik palaiko streiką. Streikas yra skelbiamas patiems pedagogams apsisprendus, nieko negalime ir neketiname versti. Apsisprendžia pats kolektyvas“, – sakė R.Osipavičiūtė.

Sostinėje streikuoti žada S.Stanevičiaus, Lukiškių, V.Sirokomlės vidurinės mokyklos, A.Vienuolio pagrindinė mokykla ir J.Basanavičiaus gimnazija.

Tačiau moksleiviams didelės laisvės streikuojančiose mokyklose mokytojai nežada. „Pirmininkų taryba priėmė sprendimą, kad mokytojai nevykdys savo darbo funkcijų, tačiau kadangi mokytojai yra atsakingi už mokinius, tai jie sėdės klasėje ir, manau, diskutuos apie tai, kas yra streikas. Tiesiog vyks pokalbiai“, – teigė R.Osipavičiūtė.

Apsiklijuos lipdukais

Antakalnio mokyklos profesinės sąjungos vadovė Nijolė Dubovičienė 15min.lt informavo, kad šios mokyklos pedagogai tik išsakė savo palaikymą, kad streikui pritariama, tačiau streikuojama nebus.

„Taip apsisprendė darbuotojai. Oficialiai viskas buvo išaiškinta, pristatyti keli galimi variantai. Kadangi darbuotojai išsakė tik pritarimą, važiuosiu į LŠPS būstinę, pasiimsiu lipdukus ir mes visi su tais lipdukais antradienį būsime pamokose“, – teigė N.Dubovičienė.

Tam, kad dalyje Lietuvos mokyklų vasario 21-ąją įvyktų įspėjamasis streikas, LŠPS savo suvažiavime pritarė vasario 9-ąją. Streikui pritarė daugiau nei 15 tūkst. mokytojų.

Reikalavimus keisti mokyklų finansavimo sistemą, atidėti planuojamą pedagogų atestaciją, koreguoti darbo apmokėjimo tvarką taip, kad būtų užtikrintas darbo krūvis, Vyriausybei bei Švietimo ir mokslo ministerijai profesinės sąjungos įteikė sausio vidury.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius