Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 25

Dilema: griauti ar toliau statyti

Pasirodžius pranešimui spaudoje, kad nacionalinio stadiono griaučiai ant Šeškinės kalno bus nugriauti, Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius tik skėsčioja rankomis. Anot jo, joks sprendimas dėl stadiono kol kas nėra priimtas, nebaigta ir studija dėl tokio statinio būtinybės Vilniuje.
Studija tik padės Vyriausybei atsakyti į klausimą, ką daryti su stadionu: nugriauti, statyti toliau ar palikti, kad jis pats nugriūtų.
Studija tik padės Vyriausybei atsakyti į klausimą, ką daryti su stadionu: nugriauti, statyti toliau ar palikti, kad jis pats nugriūtų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dar 1987 metais pradėtas statyti nacionalinis stadionas du dešimtmečius laukė, kol jį vėl prisimins. Tačiau 2007–aisiais entuziastingai atgaivinti statybos darbai ilgai netruko – statybos aikštelėje vėl kapų ramybė. Neužtenka lėšų net konservuoti tai, kas jau pastatyta ir į ką yra investuota apie 120 mln. Lt.

Lemiamą žodį tars Vyriausybė

Anot R.Adomavičiaus, kitą savaitę turėtų būti baigta studija, kuri ir atsakys į klausimą, kokį stadioną statyti ir apskritai, ar statyti. O galutinai apsispręsti turės Vyriausybė, kadangi finansuoti stadioną ketinta iš šalies biudžeto lėšų.

„Studija tik padės Vyriausybei atsakyti į klausimą, ką daryti su stadionu: nugriauti, statyti toliau ar palikti, kad jis pats nugriūtų. Galimas ir toks variantas, būtų savotiškas „paminklas“. Bus išnagrinėti visi variantai ir jeigu bus nuspręsta statyti stadioną, tuomet svarstysime, kaip jį pritaikyti prie per 20 metų gerokai pasikeitusio gyvenimo, juk viskas pažengė į priekį, atsirado kita technika, įrenginiai“, – sakė R.Adomavičius.

Vilniaus apygardos teismas yra nusprendęs, kad sutartis su stadioną stačiusia bendrove „Veikmė“ niekinė, tačiau bendrovei už atliktus darbus vis dar nesumokėti apie 3 mln. Lt.

Neatmetama, kad nusprendus stadiono statybas tęsti, bus skelbiamas tarptautinis konkursas, kuris padės rasti operatorių, finansuotojus ir statybininkus. „Operatorius turės siūlyti, koks stadionas geriausiai atitiktų Vilniaus ir Lietuvos poreikius. Pagrindinis uždavinys – stadionas turi būti gyvas, nes pastatyti „monstrą“, kuriame per metus vyktų vos keli renginiai, negalime sau leisti“, –  sakė vicemeras.

Esą, jeigu bus nuspręsta ieškoti privataus investuotojo, tuomet Vyriausybė investuotą sumą galėtų išmokėti per 15–20 metų ir tai nesukeltų komplikacijų šalies biudžetui.

R.Adomavičiaus manymu, nacionalinis stadionas Vilniui ir Lietuvai labai reikalingas, tik reikėtų apsispręsti, koks jis turėtų būti. „Tai neturėtų būti vien futbolo stadionas, turėtų vykti ir lengvosios atletikos varžybos, koncertai. Įsivaizduoju, kad tai galėtų būti 22–25 tūkst. vietų stadionas, o per koncertus tilptų net apie 40 tūkst. žiūrovų“, – savo viziją pateikė vicemeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius