Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2023 12 03

Prokuratūrai pradėjus tyrimą prieš Alytaus savivaldybę, G.Rakaitis sprendimų nekeičia: „Nieko nepažeisime“

Kauno apygardos prokuratūra, lapkričio 24 dieną išplatino pranešimą apie priimtą nutarimą įspėti Alytaus miesto savivaldybę nedaryti teisės aktų pažeidimų Alytaus miesto bendrojo plano sprendinių rengimo ir įgyvendinimo etape. Prokuratūros dėmesio savivaldybė sulaukė paviešinus planus Alytaus senamiestyje statyti daugiaaukščius.
Alytus
Alytus / 15min ir 123RF nuotr.

Pirmas atvejis Alytaus istorijoje

Tai pirmas atvejis miesto istorijoje, praneša „FM99“, kai savivaldybei pradėtas prokuratūros tyrimas dėl galimo viešojo intereso pažeidimo, lapkričio 30 dieną po Alytaus m. tarybos posėdžio vykusios opozicijos valandos teigė opozicijos lyderis konservatorius Šarūnas Klėgeris.

„Kiek įstatymų galite pažeisti ir kaip reaguosite?“ – opozicijos valandoje Alytaus m. savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Rakaičio, kuris yra ir bendrojo plano organizatorius, klausė Š.Klėgeris.

„Neplanuojam pažeisti nei vieno įstatymo, (…), net ir prokurorai neįvardino nei kiek, nei kokių teisės aktų nepažeisime, nes iš tikro tai tas įspėjimas buvo ne tik bendrojo plano koregavimui, bet ir statybą leidžiantiems dokumentams, jų išdavimui, statinių projektams bendrąja prasme“, – teigė G.Rakaitis.

Alytaus miesto savivaldybės nuotr./Pirmasis naujos kadencijos Alytaus miesto savivaldybės tarybos posėdis
Alytaus miesto savivaldybės nuotr./Pirmasis naujos kadencijos Alytaus miesto savivaldybės tarybos posėdis

„Tai noriu pažymėti, kad mes dirbame ir taip laikomės Lietuvos Respublikos įstatymų ir teisės aktų, ir mums tokių įspėjimų net ir nereikia. Tai norėčiau dar paminėt, kad viešojo intereso pažeidimas tai yra teisės aktų pažeidimų šalinimas. Tai, tarkim, remiantis ir prokuratūros raštu nebuvo pažeisti jokie teisės aktai. Kadangi negavom kažkokių konkrečių nurodymų ar kad pažeidžiame viešąjį interesą, tai tiesiog procedūras tęsime. Taip, savivaldybė siekia didinti aukštingumą.“ – anksčiau komentuodamas prokuratūros sprendimą LRT laidai „Panorama“ aiškino administracijos direktorius.

Prokuratūros rašte įvardyti įstatymai

Tuo metu prokuratūros rašte Alytaus m. savivaldybei išdėstyti keturi teisės aktai, kurie gali būti pažeisti, jei bendrasis planas bus tvirtinamas toks, koks yra dabar.

Nagrinėjamu atveju akivaizdu, kad svarstomo keisti Alytaus miesto bendrojo plano sprendiniai šiuo metu dar nėra realizuoti ir galutiniai sprendimai dėl jų nėra priimti, rašo prokuratūra. Tačiau pažeidimai bus padaryti, kai taryba priims tokius bendrojo plano keitimus. Prokuratūra pažymi ir tai, kad keitimo priežastis yra vieno juridinio asmens prašymai.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Alytus
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Alytus

Teisės aktai, kuriuos galimai pažeis aukščiau nurodytas planuojamas savivaldybės tarybos sprendinys, jeigu juo bus patvirtintas bendrojo plano keitimo koregavimas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Gintaras Rakaitis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Gintaras Rakaitis

1. Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 4 straipsnio 11 punktas. Pažeidžiamas vietos savivaldos principas reagavimo į savivaldybės gyventojų nuomonę.

2. Lietuvos Respublikos teritorijų planavimo įstatymo 37 straipsnio 3 dalis – planavimo organizatoriaus atsakyme pasiūlymus pateikusiam asmeniui nurodo, ar planavimo organizatorius pritarė pasiūlymams, ar motyvuotai juos atmeta.

3. Lietuvos Respublikos teritorijų planavimo įstatymu 8 straipsnis – visuomenės viešasis interesas planuojant teritorijas 1d. 2p. – kraštovaizdžio apsauga ir racionalus naudojimas, darnus kultūrinio kraštovaizdžio formavimas.

4. Lietuvos Respublikos architektūros įstatymo 14, straipsnio 2 dalis – architektūros plėtros kryptys.

Istorija

Pagal radijo „FM99“ reportažą Kauno apygardos prokuratūros pradėtas tyrimas dėl viešojo intereso: „Planai keisti Alytaus bendrąjį planą ir miesto centre leisti statyti penkiaaukščius pastatus kelia pagrįstas abejones“. Taip teigia sprendimą taikyti viešojo intereso gynimo priemones priėmęs prokuroras.

Tyrimas pradėtas po to, kai žiniasklaidoje paskelbta, kad savivaldybė galimai neteisėtai siūlo pakeisti Alytaus miesto bendrąjį planą, didinant leidžiamą statinių aukštingumą senajame Alytaus bulvarinių gatvių kvartale tarp Birutės-Margio ir Pulko gatvių. Publikacijoje buvo kvestionuojamas tokio aukštingumo minėtoje teritorijoje keitimo teisėtumas.

2023 m. rugpjūtį vyko bendrojo plano keitimo pakartotinis viešasis svarstymas, kur visuomenės atstovai, seniūnaičiai, architektai išreiškė pasipiktinimą dėl ketinimų keisti aukštingumą Alytaus senamiestyje ir leisti statyti penkiaaukščius daugiabučius.

Tai nėra grąžinimas į anksčiau buvusią būklę, niekada nebuvo leidžiama statyti penkiaaukščių daugiabučių toje teritorijoje, iki 2020 metų galiojęs reguliavimas leido 17 metrų, bet ne daugiabučius.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Nerijus Cesiulis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Nerijus Cesiulis

Kilus pasipiktinimui, po visuomenės atstovų skambučių FM99 parengė reportažą, kuriame paklausė Alytaus m. mero Nerijaus Cesiulio ir administracijos direktoriaus Gintaro Rakaičio, ar jie ketina atsižvelgti į visuomenės viešojo BP svarstymo metu išsakytą nuomonę. Vadovai aiškiai pasakė, kad atsižvelgti neketina ir toliau vykdys savo ketinimus, t.y. – sieks BP keitimo su galimybe statyti penkių aukštų daugiabučius senųjų vilų kvartale.

Pagal šį reportažą Kauno apygardos prokuratūra savo iniciatyva pradėjo tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo.

Tokiam BP keitimui prieštarauja tiek miesto vyriausiasis architektas, tiek ir bendrojo plano keitimus vykdantis užsakovas, gerbdamas savo, kaip architekto reputaciją, ir nesutikdamas su tokiais miesto valdžios ketinimais.

Kauno regiono architektų taryba, kuriai priklauso ir Alytaus miestas, posėdyje svarstė siūlomus BP keitimus. Į tarybą išsakyti nuomonę atsakingas architektas kreipėsi po to, kai miesto vadovai liepė toliau vykdyti keitimus, neatsižvelgiant nei į visuomenės, nei į specialistų, nei į vykdytojų ekspertinę nuomonę.

Kauno regiono architektų taryba buvo vieninga – išreiškė nuomonę, kad ši teritorija turėtų būti įforminta urbanistiniu draustiniu, kaip ir buvo siūloma jau nuo 2004 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius