Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 12

Diržus susiveržę tėvai atsisveikina su auklėmis

Taupantys klaipėdiečiai palieka be darbo savo atžalų aukles, o nenorintieji atsisakyti šių paslaugų, diržus veržiasi bandydami susitarti su auklėmis dėl mažesnių įkainių.
Mažųjų klaipėdiečių tėvai auklę dabar gali pasisamdyti už gerokai mažesnę kainą, nei prieš metus ar net pusmetį.  Dabar surasti auklę yra pigiau.
Mažųjų klaipėdiečių tėvai auklę dabar gali pasisamdyti už gerokai mažesnę kainą, nei prieš metus ar net pusmetį. Dabar surasti auklę yra pigiau. / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Temos: 2 Vaikai Kaina

Tarpininkai, padedantys tėvams surasti auklę jų atžalai, taip pat patvirtino, kad pastaruoju metu sulaukia mažiau užsakymų.

Trimetį Jokūbą prižiūrinti Eleonora šiuo metu dirba ne visą darbo dieną, nes tėvai savo atžalą pradėjo leisti į darželį. Moteris dabar tik parveda berniuką iš darželio, dažnai prižiūri jį savaitgaliais arba susirgus. Prieš tėvams išleidžiant mažylį į darželį, vaiką ji prižiūrėdavo nuolat. Nors moteris pripažino, jog valandinis darbas nebeužtikrina nuolatinių pajamų, šio užsiėmimo ji nenori atsisakyti. „Aišku, kad dabar gaunu mažesnes pajamas. Tačiau dabar labai sudėtinga rasti auklės darbą - ir skelbimų sumažėjo, ir agentūrai naujų auklių nebereikia“, – sakė šešerius metus aukle dirbanti E.Baranauskienė. Be to, moteris teigė labai prisirišusi prie vaiko, kurį prižiūri nuo 11 mėnesių, todėl nenori jo palikti.

Anksčiau kainos buvo dirbtinai sukeltos – valanda kainuodavo 6-8 ar net 10 litų. Kartais auklei ją samdantys žmonės dar sumokėdavo ir už degalus, o jei ji neturėdavo automobilio – nupirkdavo mėnesinį transporto bilietą.

Jokūbo mama Eglė teigė auklei mokanti 4,5 lito už valandą. Nors sūnus labai gerai sutarė su aukle, tėvai vis dėl to nusprendė leisti jį į darželį, kad galėtų pabendrauti su bendraamžiais, o auklės jie neatsisakė, nes ši tapo tarsi šeimos narė.

Klaipėdoje veikiančios agentūros „Reikalinga auklė“ direktorė Rūta Lukošienė taip pat pripažino, kad anksčiau būdavo sudėtinga surasti auklių laikinam valandiniam darbui. Tačiau dabar kiekviena prisitaiko prie bet kokių sąlygų. „Žinoma, tai nereiškia, kad priimame bet ką. Atranka kaip ir anksčiau yra labai griežta“, – teigė pašnekovė.

Agentūros direktorė pastebėjo, kad prasidėjus ekonomikos sąstingiui jau pasijuto užsakymų sumažėjimas. Tuo tarpu moterų, norinčių įsidarbinti auklėmis, skaičius žymiai išaugo. „Mamos dabar dažnai pačios augina vaikus iki dviejų metų - galbūt kai kurios nėra užtikrintos, kad grįš į tą patį darbą ar nebankrutuos įmonė. Kita gyvenimo realija – giminėje atsiranda vis daugiau bedarbių, kurie gali prižiūrėti vaikus, o tėveliams nebereikia ieškoti savo atžaloms auklių“, – pasakojo R.Lukošienė.

Anot jos, šiuo metu yra kritusios auklių paslaugų kainos. Auklės darbo valanda uostamiestyje dabar kainuoja apie 4-5 litus. „Anksčiau kainos buvo dirbtinai sukeltos – valanda kainuodavo 6-8 ar net 10 litų. Kartais auklei ją samdantys žmonės dar sumokėdavo ir už degalus, o jei ši neturėdavo automobilio – nupirkdavo mėnesinį transporto bilietą“, – ankstesnę situaciją priminė auklių agentūros direktorė. Dabar į agentūrą besikreipiančios moterys ieško auklės darbo, kad ir už minimumą.

Kai kurie klaipėdiečiai taupumo sumetimais visai atsisako auklių ir vaikus pradeda vesti į darželius.

Pastebima tendencija, kad Klaipėdoje vis daugėja norinčiųjų savo atžalas palikti ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Tokią statistiką pateikė Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyrius. 2007 metais į eilę buvo įrašyti 1978 vaikai, pernai šis skaičius ūgtelėjo iki 2659, o šių metų sausį – jau 3155 mažieji klaipėdiečiai. Anot Švietimo skyriaus specialistės Laimos Jakubėnaitės, eilėse vietos yra rezervuotos net 2012 metams.

Šiuo metu uostamiesčio ikimokyklinio ugdymo įstaigas lanko 7291 vaikas, o laisvų vietų likę 611.
Anot pašnekovės, sunkmetis tikrai galėjo turėti įtakos tėvų sprendimui savo vaikus leisti į darželį, o ne ieškoti auklės. Anot L.Jakubėnaitės, darželių paslaugų kainos palyginti su auklių nėra didelės. Tėvai už lopšelį ar darželį per mėnesį moka apie 165 litus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius