Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 17

Diskriminacijos radaras. Prekė prekybos centre kaip reikiant papiktino: „Tokie pokštai nepateisinami“

Prekybos centre „Senukai“ parduodama prekė įžiebė diskusijas, ar ji nediskriminuoja moterų. Ne vienam(-ai) pirkėjui(-ai) už akių užkliuvo dekoratyvinis automobilio ženklas su neva šmaikščia seksualinio priekabiavimo potekste. „Štai toks „humoras“ apie bobas, kad jos, kaip sakant, nesilaužytų“, – socialiniuose tinkluose į šią reklamą atkreipė dėmesį viena pasipiktinusi moteris.
„Senukuose“ pardavinėta prekė.
„Senukuose“ pardavinėta prekė. / Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos nuotr.

„Jei jau tikrai nukentėjo, kodėl jos tiek laiko tylėjo ir iš karto nieko nesakė?“ Paprasta. Nes plačiajai visuomenei seksualinė prievarta (priekabiavimas) prilygsta pokštui, vertam pardavinėti parduotuvėse. Įdomu, kiek žmonių turėjo patvirtinti šią mintį, nuo idėjos ir įgyvendinimo, iki atsiradimo parduotuvės lentynoje, tačiau nė vienam į galvą nešovė mintis, kad tokie „bajeriai“ – nepateisinami?“ – kėlė klausimą kita internautė.

Įstatymo nepažeidė

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba kreipėsi į prekybos centro atstovus, teigdama, kad į juos kreipėsi asmenys, prašydami įvertinti, ar prekybos centruose „Senukai“ parduodama prekė nepažeidžia Lietuvos Respublikos moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo pažeidimo požymiai.

„Pareiškėjus informavome, jog minėto įstatymo nuostatos nereglamentuoja pačių prekių ir ant jų skelbiamos informacijos turinio. Tačiau norėtume atkreipti Jūsų dėmesį, jog, mūsų nuomone, ant minėtos prekės įžvelgtini seksualinės prievartos prieš moteris skatinimo požymiai“, – „Kesko Senukams“ rašė tarnyba.

Anot tarnybos, mokslininkai pažymi, jog seksualinė prievarta yra stipriai susijusi su alkoholio vartojimu, ypač tarp paauglių. Taigi tarnyba pasiūlė „Senukų“ atstovams įvertinti ant prekybos centruose parduodamos prekės skelbiamos informacijos (jos prasmės) turinį. Tarnybos Komunikacijos skyriaus vedėja Mintautė Jurkutė 15min teigė, kad tyrimas šiuo atveju pradėtas nebuvo, nes tai – ne tarnybos kompetencija: „Bet buvo malonu, kad kai mes į juos kreipėmės, jie atsižvelgė į pastabas“.

Prekę pašalino

Ji taip pat pasidalijo „Senukų“ reakcija į tarnybos kreipimąsi. Tarnybai atsiųstame laiške dėkojama už išsakytas pastabas bei rekomendacijas.

„Visiškai sutinkame, kad nurodyta prekė neatitinka šiuolaikinėje demokratinėje visuomenėje priimtinų normų ir savo turiniu bei forma siunčia dviprasmišką žinutę pirkėjams bei plačiajai visuomenei. Taip pat apgailestaujame, kad pats šios prekės egzistavimas sužadino neigiamas emocijas prekę pastebėjusiems žmonėms, mūsų klientams“, – teigiama prekybos centro laiške tarnybai.

Minėtos prekės tiekėjas esą jau prieš dvejus metus yra gavęs įpareigojimą vertinti savo tiekiamų prekių turinį, vengiant dviprasmiškų bei įžeidžiančio turinio žinučių.

„Deja dėl žmogiškosios klaidos šįsyk vidinis kontrolės mechanizmas akivaizdžiai nesuveikė“, – teigiama laiške.

Deja, dėl žmogiškosios klaidos šįsyk vidinis kontrolės mechanizmas akivaizdžiai nesuveikė, – teigiama laiške.

Tarnyba buvo patikinta, kad nedelsiant buvo imtasi priemonių, jog prekė būtų pašalinta iš prekybos centro vietų.

„Jau ėmėmės priemonių užtikrinti, kad į mūsų prekybos vietas siunčiamos panašios prekės būtų atidžiai vertinamos dar tiekėjų sandėliuose, taip visiškai eliminuojant galimybę joms pasiekti parduotuves.

Tiek asmeniškai, tiek ir kompanijos „Kesko Senukai Lithuania“ vardu norime atsiprašyti visų žmonių, kuriuos įžeidė minėtos prekės turinys. Savo veikloje keliame aukštus tolerancijos bei lygių galimybių užtikrinimo standartus, įtraukiame jų laikymąsi užtikrinančias nuostatas į visus darbuotojų pareiginius nuostatus bei kitus kompanijos veiklą reglamentuojančius dokumentus, šaliname nuostatas galimai likusias bendrovės dokumentuose iš ankstesnių laikų, bet jau nebeatitinkančias pasikeitusių kultūrinių normų“, – teigiama laiške tarnybai.

„Kesko Senukai Lithuania“ yra pasiruošę glaudžiai bendradarbiauti su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, siekiant tobulinti savo verslo praktiką naujausias tendencijas atitinkančiomis nuostatomis.

„Būsime dėkingi, jei pasidalinsite su mumis gerąja tarptautine ir vietine praktika, padedančia išvengti galimų lygių galimybių politikos pažeidimų, kurią pristatysime įmonės prevencijos tarnybai, parengsime ir išplatinsime komunikacinę žinutę visiems kompanijos darbuotojams, tam, kad galimos grėsmės būtų identifikuotos kuo greičiau, o panašios situacijos – apskritai nebepasikartotų“, – žadama laiške.

Portale 15min, bendradarbiaujant su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, startavo nauja iniciatyva, skatinanti pastebėti ir nenumoti ranka į diskriminacijos atvejus, „Diskriminacijos radaras“. Pasijutote diskriminuojami dėl lyties, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės ar religijos? Kreipkitės – mes jums padėsime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius