Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 11

Dovilė Šakalienė: kartais smurto prieš vaikus neatpažįsta nei tėvai, nei tarnybos

Jau 20 metų įvairios tarptautinės organizacijos ragina Lietuvą apibrėžti smurto prieš vaikus formas ir pagaliau sukurti efektyvią vaiko teisių apsaugos sistemą. Tačiau Seime vienus teisės aktų projektus, kuriais siekiama įtvirtinti, kad smurtas prieš vaikus yra netoleruotinas, keičia kiti, o parlamentarai nostalgiškai prisimena patys kažkada gavę beržinės košės ir visai laimingai Seimo nariais užaugę.
Verkianti mergaitė
Verkianti mergaitė / 123rf.com

Kaip sako Seimo Savižudybių prevencijos komisijos pirmininko pavaduotoja Dovilė Šakalienė, tikslaus skaičiaus, kiek vaikų kasdien patiria smurtą, įvardyti negalima, nes tokių duomenų paprasčiausiai nėra, o ir surinkti juos būtų sudėtinga, nes smurtas ne visada laikomas smurtu.

Tačiau ji sakė neabejojanti, kad tai yra dažna problema, nes smurto kartais neatpažįsta ne tik tėvai, bet ir tarnybos.

Vienas pagrindinių anksčiau Seime vykusių diskusijų argumentų – „mane vaikystėje mušė, o aš užaugau ir tapau Seimo nariu“.

„Pavyzdžiui, alkoholikai tėvai voliojasi po stalu, o sušalęs nuogas kūdikis guli lovytėje ir jiems [tarnyboms – red. past.] neaišku, kad tai yra smurtas prieš vaiką. Tai yra ketvirtoji smurto forma – nepriežiūra arba apleistumas, pagrindinių vaiko poreikių netenkinimas, tad badaujantis sušalęs vaikas yra smurto auka“, – pabrėžia D.Šakalienė.

Taip pat ji akcentavo, kad lietuviams sudėtinga „išlipti“ iš sovietmečio ir suprasti, kad vaikas nėra objektas, kad su juo reikia elgtis kaip su žmogumi.

Mykolas Majauskas, Seimo Savižudybių prevencijos komisijos pirmininkas, sako, kad vienas pagrindinių anksčiau Seime vykusių diskusijų argumentų – „mane vaikystėje mušė, o aš užaugau ir tapau Seimo nariu“.

„Šiandien dar yra nemažai žmonių, kurie vis dar taiko fizines bausmes savo vaikams, bet Seimo, kaip tautos atstovybės, atsakomybė yra ne sėdėti ant tvoros ir žiūrėti, kurioje pusėje yra daugiau ar mažiau palaikančių ir į tą pusę atsisukti, bet vesti. Priimkime labai aiškų sprendimą drausdami smurtauti prieš vaikus“, – ragina M.Majauskas.

Pasak D.Šakalienės, Lietuva jau ne vieną dešimtmetį įvairių tarptautinių organizacijų raginama pagaliau susitvarkyti vaiko teisių apsaugos sistemą.

„20 metų po to, kai Lietuva ratifikavo Jungtinių Tautų konvenciją (kuri iš tikrųjų tapo nacionalių teisės aktų sistemos dalimi ir realiai nėra taikoma, nors turėtų būti), Jungtinių Tautų Vaiko teisių komitetas, Europos Tarybos žmogaus teisių komisaras, Pasaulio sveikatos organizacija visaip ragina, kviečia, rekomenduoja Lietuvai: padėkite kertinį akmenį, apibrėžkite smurto prieš vaikus formas, uždrauskite jas – tada galėsite tvarkyti ir turėti normalią, efektyvią vaiko teisių apsaugos sistemą“, – pasakoja Seimo Savižudybių prevencijos komisijos pirmininko pavaduotoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius