-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 17

Drama dėl vaikų Molėtų rajone: mama institucijas kaltina teroru, nors neneigia ir savo klaidų

Jau ilgiau nei mėnesį dvi mergaitės Molėtų rajone gyvena baimėje, kad atvažiuos ir jas išveš į kitą rajoną pas ten gyvenantį tėvą. Taip sako jų mama, iš kurios dukterys buvo paimtos dar vasarą – po skundų apie jos girtuokliavimą. Pati moteris neneigia, kad elgėsi tikrai ne pavyzdingai, tačiau stebisi ir institucijų darbu – esą jos ne pagalbos ranką ištiesė, o pasitelkdamos melą atėmė mergytes.

Molėtų rajone gyvenanti moteris (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) tvirtina pastaruosius kelis mėnesius gyvenanti taip, kad jos dukroms būtų kuo geriau. Vasarą, tiesa, buvo gerokai paslydusi – palikusi atžalas savo tėvams, pati kurį laiką gyveno Molėtuose ir dukromis nesirūpino. Tai ir tapo priežastimi, kad jos mama, mergaičių močiutė, pati ėmė ieškoti pagalbos pas vietos socialinę darbuotoją.

Vaikai patyrė šoką

Kadangi abi mergaitės nepilnametės, įsijungė ir Molėtų rajono vaiko teisių apsaugos skyrius. „Jau daugiau kaip mėnesį tęsiasi dviejų vaikų atėmimo iš manęs, jų mamos, drama. Molėtų vaiko teisių specialistai liepia atiduoti vaikus tėvui (esame išsiskyrę ir gyvename skirtinguose miestuose), bet jie verkia, klykia ir nelipa iš mašinos, kai juos atvežu atiduoti.

Molėtų poliklinikos gydytojai, o vėliau ir Santaros klinikų psichologai konstatavo, kad vaikams – situacinis šokas, nors bandymo perduoti vaikus metu Molėtų vaiko teisių apsaugos vadovė kartojo jiems, kad „viskas gerai“.

Man, mamai, ji priekaištavo, kad nevykdau teismo sprendimo ir jų neatiduodu (aš jų nelaikiau, bet per prievartą tempti iki tėvo mašinos nesutikau), o vaikams, nepilnamečiams, ji sakė, kad atvažiuos policija, jei geruoju neis pas tėvą.

Viską nufilmavau, yra šio bandymo perduoti vaikus tėvui liudytojų, bet noriu paklausti, ar šioje valstybėje kam nors rūpi vaikai? Ar kas nors gali man atsakyti, kodėl vaikų teisės ir teismai priima tokius sprendimus, kad paskui net antstoliai prievartiniu būdu turi atimti klykiančius vaikus iš mamos ir senelių, kurie juos augino nuo pat gimimo?

Ar vaikai yra baldai, kuriuos galima per vieną dieną atimti iš jiems įprastos aplinkos net nepaklausus, su kuo jie nori gyventi, ir net nepabandžius padėti šeimai, patekusiai į krizę?“ – taip emocingai laiške rašo ši mama.

Molėtų poliklinikos gydytojai, o vėliau ir Santaros klinikų psichologai konstatavo, kad vaikams – situacinis šokas.

Jos teigimu, Molėtų rajono vaiko teisių apsaugos tarnybos ir Molėtų socialinės paramos centro darbuotojai nusiteikę prie ją, todėl ne pagalbą siūlė, o kenkė. Ypač šiuo metu, kai buvęs moters sutuoktinis kreipėsi į teismą mėgindamas pakeisti vaikų gyvenamąją vietą – po skyrybų vaikai buvo palikti moteriai.

VIDEO: Molėtų rajone iš mamos mėginta paimti dvi mergaites

„Jaučiuosi kaip spardomas šuo, neturintis galimybės apsiginti. Kai patekau į krizinę situaciją, Vaiko teisių apsaugos tarnyba pasirinko ne padėti man ir vaikams iš jos išeiti, bet, pasitelkusi melą ir grasinimus, tiesiog atėmė juos. Aišku, kam dirbti su rizikos šeima, jei galima tiesiog išvežti vaikus į kitą rajoną ir tai jau bus kito rajono vaikų teisių galvos skausmas? Ir niekam neįdomu, kad vaikai yra traumuojami“, – skundėsi moteris.

Įskundė dėl girtavimo

Kaip prisipažįsta molėtiškė, visa istorija prasidėjo rugpjūtį Vaiko teisių apsaugos tarnybai užfiksavus epizodą, kai į jos namus buvo iškviesta policija, nes moteris buvo girta. „Atvykusi socialinė darbuotoja vaikus skubiai perdavė tėvui, nors tuo metu namie buvo blaivūs seneliai, su kuriais mano vaikai gyveno beveik nuo gimimo,“ – apie tą dieną pasakoja pati moteris.

Anot jos, po kelių dienų ta pati socialinė darbuotoja paskambino ir informavo, kad jai atimtos motinystės teisės, todėl vaikai nuo šiol gyvens su tėvu kitame mieste.

„Tėvas, atvykęs po poros dienų, išsivežė visus vaikų daiktus ir dokumentus, mes dėl nieko neprieštaravome. Netrukus jis kreipėsi į teismą dėl vaikų gyvenamosios vietos nustatymo ir alimentų prisiteisimo iš manęs (dvigubai didesnių, nei mokėjo jis pats).

Rašte konstatavo, kad nežino, ar motinai, t.y., man, motinystės teisės atimtos, ar ne, bet Molėtų vaiko teisių apsaugos specialistai jį informavo, kad jei jis nepaims vaikų, jie keliaus į vaikų namus. Ir niekam nebuvo įdomu, kad jie nuo gimimo kartu gyveno ne tik su manimi, bet ir su seneliais, mano tėvais.

Atvykusi socialinė darbuotoja vaikus skubiai perdavė tėvui, nors tuo metu namie buvo blaivūs seneliai, su kuriais mano vaikai gyveno beveik nuo gimimo.

Taigi praėjo beveik mėnuo, kol atsigavau nuo patirto šoko, kad praradau vaikus. Tada pradėjau domėtis, o kur yra dokumentai ir teismo sprendimai dėl mano motinystės teisių apribojimo. Molėtų vaiko teisių apsaugos tarnyba informavo, kad jokių motinystės teisių apribojimų nėra, kaip ir nėra apribojimų man bendrauti su vaikais (iki tol galvojau, kad net negaliu su jais matytis jiems esant pas tėvą, todėl su jais bendravo tik seneliai, mano tėvai, o vėliau teisme tarnybos mane apkaltino, kad nesidomiu savo vaikais).

Pasijutau apgauta ir išdurninta. Gavusi šią informaciją nusisamdžiau advokatę, nuvažiavau pas vaikų tėvą ir parsivežiau vaikus atgal pas save. Tuomet prasidėjo tarnybų puolimas“, – įsitikinusi moteris.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaikas su žaislu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaikas su žaislu

Nesutinka su institucijų nuostatomis

Ji neslepia savo nuodėmių – rugpjūtį Molėtų vaiko teisių apsaugos tarnyboje vyko posėdis, tačiau motina jame nedalyvavo. Visgi su tuo, kas kalbėta tame posėdyje, moteris teigia negalinti sutikti.

Iš gauto rašto ji sako sužinojusi, kad socialinė darbuotoja, kuri prieš tai kelis kartus lankėsi moters namuose, apkaltino ją nesirūpinant vaikais, nustatė, kad namuose – neigiama situacija, kad mama naudoja psichologinį smurtą prieš vaikus. Moteris ginasi, kad tam nėra jokių konkrečių faktinių aplinkybių ir įrodymų, išskyrus vieną atvejį, kai buvo iškviesta policija.

Be to, socialinė darbuotoja posėdyje pareiškė esą moteris yra chroniška alkoholikė, kuri neigia problemą ir atsisako pagalbos. Pati motina tikina nesutikusi užsirašyti į „Minesotos“ programą tik bijodama prarasti darbą, nes tektų mėnesiui išvykti. Tačiau darbuotojos liudijimo užteko ir vaikai buvo atimti.

Ir dar parašė savo vardu, jog aš nuolat girtuokliauju, nors pačios net nebuvo manęs sutikusios nei mieste, nei lankėsi mano namuose.

„Pačios Molėtų vaiko teisių skyriaus atstovės, kilus krizinei situacijai, nebuvo pas mus apsilankiusios nė vieno karto ir net nekalbėjo nei su vaikais, nei su seneliais, nei su manimi. Ir dar parašė savo vardu, jog aš nuolat girtuokliauju, nors pačios net nebuvo manęs sutikusios nei mieste, nei lankėsi mano namuose. Viską nusprendė mums už akių, neišeidamos iš savo kabineto“, – skundėsi dviejų dukrų mama.

Moteris tikina, kad vaikų niekas neklausė, su kuo jos nori gyventi, tiesiog išvežė į kitus namus. Psichologo pagalbos jos irgi nesulaukė, nors teko keisti ne tik namus, bet ir mokyklą bei darželį.

Pasigenda dėmesio

„Paskui buvo dar vienas posėdis, kur vėl visos Vaikų teisių skyriaus darbuotojos mane apkaltino girtuokliavimu. Aš pasakiau, kad sutinku spręsti problemas, kad sutinku mesti darbą ir lankyti „Minesotą“ bei visus kursus, ką jie tik pasakys, kad tik susigrąžinčiau vaikus, bet teisme jos visos vėl mane apkaltino girtavimu ir nebendradarbiavimu su socialine darbuotoja, nors ji pati man nei skambino, nei atvyko aplankyti, o buvo beveik mėnuo praėjęs, kai vaikus parsivežiau atgal pas save.

Aš juk bandau spręsti problemas, keisti gyvenimą, lankau viską, ką man sako vaikų teisės, savo iniciatyva vežioju vaikus pas psichologus, bet vis tiek esu bloga.

Tiesa, po mėnesio vaikus prieš teismo posėdį jau bandė apklausti psichologai, bet nieko išklausti nepavyko, nes mažoji dengėsi burną ranka ir bijojo šnekėti. Teismui vaiko teisių specialistės vis tiek pranešė, kad vaikai labai gerai atsiliepia apie tėvą, o apie mane parašė tą patį, kas vyko prieš mėnesį, nutylėdamos ir tyčia nefiksuodamos, kaip situacija keičiasi į gerąją pusę.

Gal aš kažko nesuprantu ir pati turėčiau ieškoti jų – kviestis pas save socialinę darbuotoją ir vaikų teises, kad manęs neapkaltintų nebendradarbiavimu? Aš juk bandau spręsti problemas, taisyti savo klaidas, keisti gyvenimą, lankau viską, ką man sako vaikų teisės, savo iniciatyva vežioju vaikus pas psichologus, bet vis tiek esu bloga ir vaikų teisių specialistai teismams rašo mane juodinančius, šališkus atsiliepimus, pateisinančius jų sprendimą atimti vaikus, bet nutylinčius tai, kas jiems neparanku“, – skundus liejo moteris.

Moters teigimu, niekas netrukdo Molėtų vaiko teisių apsaugos skyriui ginti jos buvusį vyrą, nepaisoma ir ankstesnių jo nuodėmių, nes skyrybų dokumentuose buvo aiškiai nurodyta, kad pora išsiskyrė dėl vyro girtuokliavimo ir smurto. Moteris pripažįsta, kad dabar vyras alkoholiu nepiktnaudžiauja, tačiau sako norinti, kad ir jos pastangos būtų pastebėtos.

123rf.com nuotr./Liūdna vaikystė
123rf.com nuotr./Liūdna vaikystė

Pagalbos neatskleidžia

„Po šito vaikų tampymo ten ir šen, po nuolatinių apklausų, mano mažylė pamačiusi svetimus žmones iškart pradeda verkti. Vienas vaikas pradėjo šlapintis į lovą, o kitas sapnuoja košmarus“, – sako moteris, klausdama, kas atsakys už jos vaikų psichologinį žalojimą.

Tačiau institucijos situaciją piešia kiek kitaip. Tiesa, Molėtų socialinės paramos centre apie šiai moteriai teikiamą pagalbą nieko sužinoti nepavyko.

Dažnu atveju šeima, turinti priklausomybę alkoholiui, teigia, jog su šia problema gali susidoroti pati, kaltina socialinius darbuotojus nebūtais dalykais.

„Labai atsiprašome, tačiau Molėtų socialinės paramos centro darbuotojai turi laikytis konfidencialumo reikalavimo ir viešinti šeimoje esančių problemų tikrai negalime. Taip pat yra svarbu, jog, jei šeimai teikiamos socialinių įgūdžių paslaugos ir taikoma Atvejo vadyba, visuomet yra siūloma pagalba, tik labai gaila, kad dažnai šeima pagalbos atsisako ir nevykdo įsipareigojimų.

Dažnu atveju šeima, turinti priklausomybę alkoholiui, teigia, jog su šia problema gali susidoroti pati, tačiau nedaro jokių pokyčių, o kaltina socialinius darbuotojus būtais ir nebūtais dalykais“, – tokį komentarą atsiuntė Molėtų socialinės paramos centro direktorė Jurgita Burbaitė.

Nustatytas I grėsmės lygis

Iškalbesni buvo Utenos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai – jų komentarą 15min gavo iš Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus darbuotojo Arūno Malinovskio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaikystė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaikystė

„Minėta situacija Molėtų vaiko teisių apsaugos specialistams yra žinoma. Šiuo metu vaikams yra nustatytas I grėsmės lygis, – tokiu atveju vaikai auga šeimoje, šeimai teikiamos kompleksinės paslaugos, pagalbą teikia atvejo vadybininkas. Molėtų rajono socialinių paslaugų centras su mama nenutrūkstamai dirba jau ne vienerius metus, todėl šio centro darbuotojai galėtų tiksliau paaiškinti, kokios paslaugos šeimai buvo ir yra teikiamos“, – teigiama komentare.

Anot Utenos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus, vaikams gyvenant su motina, ji turėjo sunkumų su priklausomybėmis, todėl nesugebėjo užtikrinti savo vaikų saugumo ir tinkamos priežiūros.

„2018 m. birželio mėn. Molėtų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu vaikams nustatyta laikinoji globa, laikinuoju globėju paskiriant vaikams artimus asmenis – senelius. Laikinoji globa buvo nutraukta 2019 m. balandį pagalbą teikiančioms institucijoms konstatavus, kad motina išsprendė priklausomybės problemą ir, tęsiant socialines paslaugas, gebės tinkamai pasirūpinti dukrų tinkama priežiūra, auklėjimu, ugdymu, užtikrinti saugią aplinką.

Šiuo metu vaikams yra nustatytas I grėsmės lygis, – tokiu atveju vaikai auga šeimoje, šeimai teikiamos kompleksinės paslaugos, pagalbą teikia atvejo vadybininkas.

Grąžinus vaikus į motinos šeimą, nuo 2019 m. vasaros situacija motinos šeimoje vėl pablogėjo, priklausomybių problema atsinaujino“, – rašoma atsakyme 15min.

Tai, anot vaiko teisių apsaugos specialistų, ir buvo priežastis atidžiau sekti situaciją: „2019 m. rugpjūtį organizuotas atvejo vadybos posėdis susiklosčiusiai situacijai spręsti. Motina jame nedalyvavo. Tėvas kreipėsi į teismą dėl vaikų gyvenamosios vietos pakeitimo. Vaikai periodiškai susitikdavo su atskirai gyvenančiu tėvu, reikšdavo norą su juo praleisti daugiau laiko, nuolat bendravo su juo tiesiogiai ir palaikydavo ryšį telefonu.

Šeimą lankanti soc. darbuotoja rado neblaivią vaikų motiną, ir, jai negebant savarankiškai užtikrinti vaikų poreikių ir saugumo, o vaikams išreiškus norą, vaikai išvyko į tėvo namus. Rugsėjo mėn. motina nuvyko į tėvo gyvenamąją vietą ir dukras parsivežė į savo namus.“

Nors pati mama sako nesulaukianti jokio tarnybų palaikymo, 15min Utenos vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai sako, kad „nuo to laiko motina pradėjo keisti savo gyvenimo būdą, bendradarbiauja su pagalbą teikiančiomis įstaigomis, vaikai gyvena jiems įprastoje aplinkoje pas motiną.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaikų žaislai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaikų žaislai

„Šiuo metu viskas gerai“

Susisiekus su mama, ji 15min sakė, kad šiuo metu yra labai laiminga – mergaitės gyvena su ja, viena lanko jai įprastą mokyklą, o antroji tuo metu čiauškėjo fone. „Jos dabar yra ten, kur nuo pat gimimo pripratusios būti“, – užtikrino ji.

Kiekvienai mamai čia būtų smūgis, kai pasakytų, kad jai apribotos motinystės teisės.

Moteris neneigė, kad vasarą išties dėl alkoholio prisidarė problemų, tačiau tikina padariusi išvadas ir žada, kad tai nepasikartos. O ir pagalbos pagaliau sulaukia, tačiau tik po to, kai pasikeitė su ja dirbanti socialinė darbuotoja ir vaiko teisių apsaugos specialistai – iš Molėtų rajono bylą perėmė Utenos apskrities vaiko teisių apsaugos skyrius. Anksčiau esą apie ją buvo pasakyta daug netiesos, kas ir žeidžia, ir kenkia siekiant dukras auginti pačiai.

„Kiekvienai mamai čia būtų smūgis, kai pasakytų, kad jai apribotos motinystės teisės. Man rankos, kojos, protas... atrodė, viskas, pasaulis griūna. Tą vasaros atvejį aš tikrai pripažįstu ir labai gailiuosi, dabar tikrai pasiryžusi taip elgtis, kad tik viskas gerai būtų mergaitėms“, – su jauduliu balse kalbėjo moteris.

Molėtiškė sako, kad dukros iki šiol krūpčioja išgirdusios, kaip suskamba mamos telefonas – esą gal vėl kažkas atvyksta jų paimti. Tačiau ji tvirtina besidžiaugianti, kad jos buvęs vyras vėl pradėjo bendrauti su dukromis, kalbasi telefonu su jomis. Ir anksčiau pasiimdavo mergaites kas antrą savaitgalį, tik dabar, įsisukus į nesutarimų dėl dukrų globos bei gyvenamosios vietos karuselę, kurį laiką bendravo mažiau.

Tuo tarpu mergaičių tėvas teikti bet kokius komentarus dėl situacijos atsisakė. Paprašytas papasakoti, kaip mato situaciją iš savo pusės, jis atsiprašė, bet pasakė pokalbio tęsti nenorįs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius