Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 18

Draudikai neigia nesutinkantys drausti Gariūnų turgaus turto

Antradienio vakarą Gariūnų turgavietę nusiaubusio gaisro priežastis tiriantys prokurorai kol kas nelinkę atskleisti detales, tvirtindami, kad tiriamos visos įmanomos versijos – nuo savaiminio užsidegimo iki trumpo sujungimo ar tyčinio padegimo. Tačiau nuostolius teks padengti patiems nukentėjusiems prekybininkams, kadangi nei jų turtas, nei sudegę pastatai nebuvo apdrausti.
Turgavietė trečiadienį ryte
Draudikai tikina galėję apdrausti Gariūnų prekeivių turtą. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Gaisras nusiaubė UAB „Jurgena“ priklausantį 110 metrų ilgio ir 30 metrų pločio metalinių konstrukcijų prekybos paviljoną. Nuostoliai vis dar skaičiuojami, tačiau neabejojama, kad jie bus išties dideli – nukentėjo per 100 prekybininkų.

Turto nedraudė

Nuostolių nekompensuos ir draudimo bendrovės, kadangi turtas nebuvo apdraustas. Anot vieno iš Gariūnų turgavietės vadovų, Aukštųjų Panerių įmonių asociacijos vadovo Eugenijaus Bulavo, draudimo bendrovės nenori drausti nei smulkiųjų prekeivių turto, nei tokių laikinų statinių.

„Niekas nenori drausti, kaip jūs norite, taip gyvenkite. Valdžia su mokesčiais užsmaugti gali, atimti verslo liudijimus gali, kasos aparatus įvesti gali, dar pabloginti sąlygas gali, bet ką nors gero padaryti... Kažkaip nematau“, – 15min.lt teigė E.Bulavas.

Tačiau draudikai su tokia nuostata nesutinka. Anot Lietuvos draudikų asociacijos direktoriaus Andriaus Romanovskio, atsakomybę dėl kilusio gaisro padarinių Gariūnuose pirmiausia turėtų prisiimti Gariūnų turgavietės vadovai ir savininkai, tačiau jų teiginiai, kad draudimo bendrovės nenorėjo drausti nei smulkiųjų prekeivių turto, nei laikinų statinių, yra visiška netiesa.

„Kiekvienam atvejui galima pritaikyti individualų sprendimą, tačiau pirmiausia reiktų pradėti nuo prevencinių dalykų. Kitaip tariant, Gariūnų vadovai turėtų užtikrinti, kad smulkiųjų verslininkų prekės būtų saugomos tam pritaikytose patalpose – sandėliuose, kuriuose būtų laikomasi priešgaisrinės apsaugos, sandėliavimo ir kt. reikalavimų“, – sakė A.Romanovskis.

Esą įvykdžius šiuos reikalavimus sandėlius būtų galima apdrausti civilinės atsakomybės draudimu, taip užtikrinant juose esančio turto, šiuo atveju – prekių, apsaugą. O prekybininkai, anot A.Romanovskio, turėtų pareikalauti iš Gariūnų vadovų, kad jų turtas būtų tinkamai saugomas „Gaila, kad žmonės apie turto draudimą susimąsto tik įvykus skaudžiai nelaimei ir tuomet ieško kaltų“, – apibendrino Lietuvos draudikų asociacijos direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius