-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 30 /16:21

Draudimas rezervavo 3 mln. Lt Tytuvėnų vienuolynui atstatyti

Draudimo bendrovė „Gjensidige Baltic“ rezervavo 3 mln. Lt gaisro Tytuvėnų vienuolyne žalai atlyginti.
Po gaisro
Po gaisro / Rolando Žalgevičiaus nuotr.
Temos: 1 Draudimas

„Bendrovės ekspertams atlikus pradinį žalos vertinimą, rezervavome 3 mln. litų vienuolyno pastatui padarytai žalai kompensuoti. Pasibaigus visoms būtinoms procedūroms, galėsime išmokėti pagal draudimo sutartį priklausančią išmoką, kuri leis kuo greičiau pradėti vienuolyno atstatymo darbus“, – teigė Kęstutis  Motiejūnas, draudimo bendrovės „Gjensidige Baltic“ Lietuvos filialo generalinis direktorius.

Preliminariu paveldosaugininkų vertinimu, kilus gaisrui, vienuolyne išdegė apie 1 tūkst. kvadratinių metrų vienuolyno stogo ir apie 100 kvadratinių metrų perdangos. Praėjusiais metais baigta Tytuvėnų vienuolyno stogo restauracija kainavo daugiau nei du milijonus litų.

Tytuvėnų vienuolyno pastatas apdraustas bendrovėje „Gjensidige Baltic“ praėjusių metų gruodžio 3 d. Draudimo suma sudaro 10,5 mln. Lt. 7000 kub. metrų tūrio dviejų aukštų vienuolyno pastatas apdraustas nuo ugnies, gamtinių jėgų, vandens, vagystės ir trečiųjų asmenų veiklos. Draudimo įmonė yra įsipareigojusi atlyginti vienuolyno pastatui padarytus nuostolius, t.y. finansuoti paties vienuolyno pastato atstatymo darbus be puošybos elementų ir kitų pastate buvusių vertybių, kurios nebuvo apdraustos.

Draudimo bendrovė „PZU Lietuva“, nelaukdama galutinių ekspertų išvadų dėl gaisro padarytų nuostolių, šiandien avansu pervedė pirmąsias lėšas Tytuvėnų bažnyčiai. Tytuvėnų bažnyčia yra apdrausta 3,85 mln. litų draudimo suma.

Tytuvėnų bažnyčiai šiandien pervesta avansinė 45 tūkst. litų draudimo išmoka. Ji bus skirta įvykio vietai sutvarkyti ir pagalbinėms priemonėms.

„Pasitarę su klebonu konstatavome, kad šiandien svarbiausias darbas yra bažnyčios šildymas – po gaisro liko daug vandens ir tvyranti drėgmė gali toliau ardyti konstrukcijas ir bažnyčios pastatą. Taigi, nelaukdami galutinių ekspertų išvadų, šiandien atlikome pavedimą, kad bažnyčia įsigytų dyzelino dviems bažnyčią džiovinantiems aparatams. Šios sumos pakaks, kad būtų išdžiovinta užlieta patalpa ir atlikti pradiniai konservavimo darbai. Taip siekiama apsaugoti, kad per sudegusį stogą neprasiskverbtų krituliai, – sakė „PZU Lietuva“ Žalų departamento direktorius Modestas Žilionis.

Jo teigimu, šiuo metu tvyrantys sausi šalčiai palankūs nukentėjusiai bažnyčiai ir vienuolynui – jie apsaugo nuo drėgmės plitimo ir papildomų drėgmės keliamų nuostolių.

Modesto Žilionio teigimu, „PZU Lietuva“ ekspertai Tytuvėnuose pradėjo dirbti jau gaisro dieną. Draudimo ekspertas teigia, kad įvykus nelaimėms tokiuose stambiuose objektuose svarbu ne tik nustatyti gaisro žalą, bet ir imtis tinkamos apsaugos, kad nuostoliai toliau nedidėtų – nuo užpilto vandens neirtų pastatai ar neįgriūtų nestabilios   konstrukcijos. Siekiant išvengti galimų nelaimingų atsitikimų, būtina kuo skubiau sutvarkyti įvykio vietą, pašalinti nestabilias konstrukcijų dalis, išvalyti gaisravietę, pasirūpiti, kad į ją nebūtų leidžiami pašaliniai asmenys.

Tytuvėnų bažnyčioje nuo gaisro nukentėjo stogo danga ir dalis stogo konstrukcijų, gesinant gaisrą, vanduo užliejo bažnyčios patalpas.

Tikslesni finansiniai nuostoliai bažnyčiai bus nustatyti per kelias artimiausias savaites.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius