Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 02

Draudimas rūkyti balkonuose tampa realybe: vien Vilniuje tai jau įsigaliojo beveik 300 daugiabučių

Nuo Naujųjų metų įsigalioję papildomi draudimai ir ribojimai rūkyti daugiabučiuose jau tampa naująja realybe rūkaliams. Vien Vilniuje priimtas sprendimas uždrausti rūkyti 270-yje daugiabučių, pirmuose namuose tai įsigalios nuo vasario 5-osios. Tačiau tiems, kurie ketina skųsti draudžiamoje vietoje rūkančius kaimynus, reikėtų pirma su jais susipažinti – prašoma nurodyti jų duomenis.
Rūkymas balkone
Rūkymas balkone / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimas, kuris nustatė papildomus draudimus ir ribojimus rūkymui daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose, įsigaliojo nuo šių metų sausio 1 d.

Jau gauna pranešimus

Praėjo mėnuo ir bent jau vilniečiai pradėjo gauti iš savo daugiabučių administruojančių įmonių tokio turinio žinutes:

„Informuojame, kad atsižvelgiant į gyventojo pageidavimą ir vadovaujantis savivaldybės įsakymu, draudžiama rūkyti Jūsų namo balkonuose, terasose, lodžijose.“

Taip buvo informuoti vieno Viršuliškių gatvės daugiabučio gyventojai, o žinutę atsiuntė bendrovė „Mano būstas“.

Informuojame, kad atsižvelgiant į gyventojo pageidavimą ir vadovaujantis savivaldybės įsakymu, draudžiama rūkyti Jūsų namo balkonuose, terasose, lodžijose.

Pastarosios atstovas Paulius Ugianskis 15min sakė, kad kol kas tokių pranešimų masiškai siuntinėti dar netenka – iš savivaldybės bendrovė gavo tik apie 10 prašymų informuoti gyventojus dėl draudimo rūkyti balkonuose, terasose ar lodžijose.

Tačiau, kaip svarstė bendrovės atstovas, tai tik pradžia – kai procesas įsibėgės, tikėtina, draudimai rūkyti balkonuose gali įsigalioti daugumoje daugiabučių.

Gauta arti 400 prieštaravimų

Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas sako, kad nuo Naujųjų metų savivaldybė yra gavusi apie 380 prieštaravimų dėl draudimo rūkyti ir dar apie 50 įvairių paklausimų šia tema.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adomas Bužinskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adomas Bužinskas

„Administracijos direktorius Povilas Poderskis jau yra priėmęs sprendimus uždrausti rūkyti 270-yje daugiabučių. Sprendimai priimti ne vienu metu ir įsigalios skirtingu laiku skirtinguose daugiabučiuose. Pirmasis toks įsakymas dėl 28 daugiabučių įsigalios jau nuo 2021 m. vasario 5 d. Vėlesni draudimai kituose daugiabučiuose įsigalios vėliau.

Noriu pabrėžti, kad kol draudimas neįsigaliojo, asmenys negali skųsti kitų (kaimynų) dėl draudimo pažeidimo ir rūkantieji negali būti nubausti. Svarbu tai, kad skundus galės teikti tik tame daugiabutyje gyvenamąją vietą deklaravę asmenys. Pirmųjų skundų galime sulaukti nebent po vasario 5 d.“

Administracijos direktorius jau yra priėmęs sprendimus uždrausti rūkyti 270-yje daugiabučių. Pirmasis toks įsakymas dėl 28 daugiabučių įsigalios nuo vasario 5 d.

Namų administratoriai turi informuoti gyventojus apie tai, kad jų name draudžiama rūkyti, patalpindami informaciją skelbimų lentose, programėlėse, jei administratoriai tokias turi, o žmonės jas naudoja.

„Dar svarbu pabrėžti, kad draudimo įsigaliojimo dieną konkrečiame daugiabutyje administratorius dar turės įrengti ir rūkyti draudžiančius ženklus, tačiau, bet kokiu atveju, administracijos direktoriaus įsakymas yra norminis teisės aktas, kuris skelbiamas viešai Teisės aktų registre ir jį privaloma vykdyti nepriklausomai nuo to, ar administratorius išplatino informaciją, įrengė draudžiančius ženklus ar ne“, – aiškino A.Bužinskas.

Ar jūsų daugiabutis yra tarp tų, kurių balkonuose negalima rūkyti, galite pasitikrinti čia.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūkymas balkone
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūkymas balkone

Reikia rūkoriaus pavardės

Nuo sausio 1-osios įsigaliojęs įstatymo pakeitimas numato, kad nuo šiol rūkyti draudžiama ne tik visose švietimo, sveikatos priežiūros įstaigose ir jų teritorijose, darbo vietose, kurios yra uždarose patalpose, viešajame transporte, restoranuose, kavinėse ir baruose, dengtose stotelėse, lauke vykstančiose sporto varžybose, bet ir „daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, nuosavybės teise priklausančiuose atskiriems savininkams, kai bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui“.

Vilniaus savivaldybė skelbia, kad „pagal Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministro patvirtintą aprašą, daugiabučio namo gyventojas gali pareikšti prieštaravimą dėl rūkymo daugiabučio namo balkonuose, terasose ir lodžijose, nuosavybės teise priklausančiuose atskiriems savininkams“.

Draudimo rūkyti nesilaikantiems asmenims gali būti skirtas įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 90 eurų.

Gavus tokį prieštaravimą, savivaldybės administracijos direktorius įsakymu uždraudžia rūkyti daugiabučiame name.

Jei prieštaravimą pareikš gyventojas, kuris gyvens, bet nebus deklaravęs gyvenamosios vietos konkrečiame daugiabučiame name, draudimas rūkyti bus panaikintas po 6 mėnesių, jeigu tas žmogus per pusmetį šiame name nedeklaruos savo gyvenamosios vietos.

Draudimo rūkyti nesilaikantiems asmenims gali būti skirtas įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 90 eurų.

Pranešti apie pažeidėjus gali tik to namo gyventojai, deklaravę čia savo gyvenamąją vietą.

Kartu su skundu turi būti pateikti duomenys, patvirtinantys rūkymo daugiabučio namo balkone, terasoje, lodžijoje faktą ir aplinkybes.

Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatyme nustatyta, kad policijos ar savivaldybės administracijos pareigūno reikalavimu buto ar patalpos savininkas arba kitų daiktinių teisių turėtojas turi šiam pareigūnui nurodyti asmens, kuris rūkė buto ar patalpos balkone, terasoje, lodžijoje, duomenis (vardą, pavardę ir gyvenamosios vietos adresą).

Jeigu savininkas nenurodys žmogaus, kuris rūkė buto ar patalpos balkone, terasoje, lodžijoje, duomenų, jam gali būti skirta bauda nuo 30 iki 120 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius