Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 16

Dreba Vilniaus miesto valdančioji dauguma: liberalai abejoja dėl konservatorių

Tautinių mažumų mokyklos sukiršino ir taip sunkiai sutarimą randančius Vilniaus tarybos valdančiosios daugumos narius. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija nusprendė posėdį, kuriame svarstytas klausimas dėl ilgųjų gimnazijų statuso suteikimo, boikotuoti, o liberalai suabejojo – ar konservatoriai vis dar yra koalicijos dalis?
Iš kairės: Gintautas Paluckas, Valdas Benkunskas, Linas Kvedaravičius, Remigijus Šimašius
Iš kairės: Gintautas Paluckas, Valdas Benkunskas, Linas Kvedaravičius, Remigijus Šimašius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

TS-LKD boikotavo posėdį

Vilniaus tarybos posėdyje rugpjūčio 16 dieną aistrų netrūko, dalis jų įsiplieskė dar iki posėdžio. TS-LKD išplatino pranešimą, kuriame teigė, kad posėdyje nedalyvaus, nes protestuoja prieš „antrame iš eilės tarybos posėdyje mero Remigijaus Šimašiaus kuriamą farsą ir bendrus koalicijos tikslus diskredituojančius veiksmus“.

„Jau kurį laiką stebina LRLS (Liberalų sąjūdžio) ir mero R.Šimašiaus elgesys, kai svarbius ir miestui brangiai kainuojančius sprendimus bandoma ypatingos skubos tvarka priimti su Tomaševskio frakcijos balsais Vilniaus miesto taryboje. Panašu, kad politinės prekybos objektu tapo sostinės švietimo klausimai, liberalams staiga parodant netikėtą malonę pustuščių mokyklų išlaikymui“, – pranešime cituojamas Vilniaus vicemeras V.Benkunskas.

Vilniaus konservatoriams nesuprantami, kaip teigiama jų pranešime, „kardinalūs pasikeitimai R.Šimašiaus ir Liberalų sąjūdžio frakcijos retorikoje ir veiksmuose“. Esą 2015 m. pradedant dirbti bendroje koalicijoje buvo rastas chaotiškai veikiantis mokyklų tinklas bei nebaigta jo reforma, tad bendrai tarp visų koalicijos partnerių buvo sutarta išspręsti su tuo susijusias problemas ir kartu baigti dar 2004 m. pradėtą mokyklų tinklo optimizaciją.

„TS-LKD frakcija visą buvimo koalicijoje periodą principingai pasisako už ekonominį pagrįstumą ir skaidrumą laiduojančius sprendimus Vilniaus valdyme. Sudarydama koalicijos sutartį, TS-LKD įsipareigojo atlikti konkrečius darbus vilniečiams energetikos ir švietimo srityse. Būtent šiose srityse yra pasiekti ženklūs ir reikšmingi rezultatai. Pareiga rinkėjams yra prioritetinė TS-LKD vertybė“, – taip rašoma frakcijos pranešime spaudai.

Pavadino demaršu

Nežinau, ar jie dar laiko save koalicijos dalimi, – teigė V.Mitalas.

Konservatorių žingsnį nedalyvauti posėdyje kolega koalicijoje, socialdemokratas Gintautas Paluckas įvertino kaip politinį demaršą: „Jų pozicija labai aiški, jie siekia savo poziciją išryškinti todėl, kad yra atsakingi už švietimo sritį Vilniaus mieste.“

Tuo tarpu Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininko pavaduotojas Vytautas Mitalas suabejojo, ar konservatoriai vis dar yra valdančiųjų dalis. „Įdomu, kaip konservatoriai elgsis kaip koalicijos partneriai, nes mes tą norėjome aptarti prie bendro stalo, mes anksčiau sakėme, kad mūsų frakcijoje yra įvairių nuomonių, įvairūs žmonės nori palaikyti tuos projektus. Bet jie tą kategoriškai atmetė ir dabar tokiu būdu boikotuoja posėdį. Nežinau, ar jie dar laiko save koalicijos dalimi ir man dėl to gaila, nes norėtųsi dėl švietimo klausimų su konservatoriais rasti sutarimą. Su švietimą kuruojančiu vicemeru, kuris įkišęs galvą į smėlį neateina į posėdį“, – teigė V.Mitalas.

TS-LKD frakcijai nedalyvaujant Vilniaus taryba priėmė sprendimą, kuriuo atvėrė kelią net keturioms sostinės mokykloms siekti ilgųjų gimnazijų statuso – A.Mickevičiaus gimnazijai bei S.Konarskio, A.Puškino ir Fabijoniškių mokykloms.

Vilniaus meras R.Šimašius jau liepą, kai žlugo tarybos posėdis iš jo išėjus konservatoriams, sakė, kad bus svarstoma tolimesnė buvimo koalicijoje su konservatoriais Vilniaus taryboje perspektyva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius