-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 17

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas siekia pasodinti žurnalistą Romą Sadauską–Kvietkevičių

Buvusio Generalinės prokuratūros prokuroro Mindaugo Dūdos atstovaujamas Druskininkų meras Ričardas Malinauskas iš miesto laikraščio redaktoriaus Romo Sadausko-Kvietkevičiaus bandys prisiteisti 10 tūkst. litų ir dar priversti jį atsakyti baudžiamąja tvarka už šmeižtą.
Ričardas Malinauskas
Ričardas Malinauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Teisme civilinį 10 tūkst. litų ieškinį nepriklausomo Druskininkų savaitraščio „Druskininkų naujienos“ redaktoriui R.Sadauskui–Kvietkevičiui pateikęs Druskininkų savivaldybės meras, Socialdemokratų partijos vicepirmininkas ir Savivaldybių asociacijos prezidentas R.Malinauskas kartu siekia nuteisti žurnalistą ir baudžiamąja tvarka – už įžeidimą ir šmeižtą.

Politikas pasipiktino komentaru

Į teismą dėl baudžiamosios bylos už šmeižtą ir įžeidimą iškėlimo dar praėjusią vasarą R.Malinauskas kreipėsi pasipiktinęs R.Sadausko–Kvietkevičiaus komentaru viename interneto naujienų portale.

Antradienį Vilniaus apylinkės teisme vyko taikinamasis šios baudžiamosios bylos posėdis. Druskininkų merui R.Malinauskui byloje atstovauja buvęs Generalinės prokuratūros prokuroras, dabar advokatas Mindaugas Dūda.

Į teismą dėl baudžiamosios bylos už šmeižtą ir įžeidimą iškėlimo dar praėjusią vasarą R.Malinauskas kreipėsi pasipiktinęs R.Sadausko–Kvietkevičiaus komentaru viename interneto naujienų portale.

Tuomet apylinkės teismas tokį R.Malinausko prašymą atmetė, tačiau vėliau apygardos teismas panaikino apylinkės teismo priimtą sprendimą atmesti prašymo nagrinėjimą ir įpareigojo teismą iškelti baudžiamąją bylą žurnalistui R.Sadauskui–Kvietkevičiui.

Romas Sadauskas-Kvietkevičius
Romas Sadauskas-Kvietkevičius

Tekste, kuriame autorius polemizuoja apie žmogaus ir šuns draugystę, vienoje iš paskutinių pastraipų Druskininkų meras R.Malinauskas paminėtas kaip vyriškis, keičiantis žmonas į jaunesnes, tačiau išvaizda panašias į buvusias. Toks palyginimas merui pasirodė įžeidžiantis ir šmeižikiškas.

Privataus asmens palyda

Priminsime, kad Druskininkų meras R.Malinauskas yra vedęs du kartus. Su pirmąja žmona Daiva kurorto meras susilaukė trijų atžalų. Su beveik dvidešimčia metų jaunesne antraja žmona Ineta augina sūnų.

Ieškovas R.Malinauskas į teismą kreipėsi kaip privatus asmuo.

Ieškovas R.Malinauskas į teismą kreipėsi kaip privatus asmuo. Antradienį kurorto meras pats dalyvavo teismo posėdyje.

Tačiau oficialioje Druskininkų mero darbotvarkėje nurodoma, kad antradienį R.Malinauskas dalyvauja Lietuvos savivaldybių asociacijos valdybos posėdyje Vilniuje.

Teismo posėdžių salėje, liudininkų teigimu, posėdžio metu sėdėjo ir Druskininkų savivaldybės administracijos Dokumentų ir informacijos skyriaus vyriausioji specialistė viešiesiems ryšiams Agnė Petrauskaitė bei Druskininkų savivaldybės administracijos Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo pavaduotojas, teisininkas Renaldas Viščinis.  

Laiko pokalbiui nerado

Juoda katė tarp Druskininkų savivaldybės ir jos vadovų bei vietos nepriklausomų žurnalistų perbėgo po to, kai prieš kurį laiką Druskininkų savivaldybės biudžetinė įstaiga „Druskininkų švietimo centras“ dideliu tiražu pradėjo leisti ir nemokamai platinti periodinį leidinį „Mano Druskininkai“.

Mobiliuoju telefonu paskambinus pačiam Druskininkų savivaldybės administracijos Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo pavaduotojui Renaldui Viščiniui ir paprašius patikslinti, kokiu tikslu jis antradienį dalyvavo teismo posėdyje Vilniuje, kuriame meras R.Malinauskas teisiasi su žurnalistu, išgirdęs klausimą Druskininkų savivaldybės administracijos tarnautojas teigė šiuo metu vairuojantis automobilį ir negalįs kalbėti.

„Po kokių poros valandų“, – paklaustas, kada galima perskambinti dėl informacijos patikslinimo, teigė R.Viščinis.  

Perskambinus vėliau, valstybės tarnautojas tikino dar „esąs pusiaukelėje ir kalbėti negalintis“.

Primename, kad juoda katė tarp Druskininkų savivaldybės ir jos vadovų bei vietos žurnalistų perbėgo po to, kai prieš kurį laiką Druskininkų savivaldybės biudžetinė įstaiga „Druskininkų švietimo centras“ dideliu tiražu pradėjo leisti ir nemokamai dalyti valdišką periodinį leidinį „Mano Druskininkai“.

15min.lt nuotr./Leidinyje „Mano Druskininkai“ – gausu atviros ir užslėptos politinės reklamos, agitacijos ir liaupsių vienai iš kandidačių K.Miškinienei
15min.lt nuotr./Leidinyje „Mano Druskininkai“ – gausu atviros ir užslėptos politinės reklamos, agitacijos ir liaupsių vienai iš kandidačių K.Miškinienei

Leidėjai savivaldybę apkaltino pažeidus įstatymą ir žlugdant laisvą spaudą. Neseniai Žurnalistų etikos inspektorė pripažino, kad Druskininkų valdžios leidžiamas laikraštis – už įstatymo ribų ir pareikalavo nutraukti jo leidybą. Druskininkų savivaldybė į tai atkirto, kad „vietinės žiniasklaidos įnorių tenkinti nesirengia“.

Nauja karo metodika

Prieš tai vietos laikraščių redaktorius, tarp jų – ir R.Sadauską–Kvietkevičių, Druskininkų savivaldybės administracija keliolika kartų pati skundė Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijai, Žurnalistų sąjungai, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai. Visos jos Druskininkų savivaldybės skundus atmetė kaip nepagrįstus.

Čia yra nauja mero metodika. Kadangi skundai Žurnalistų etikos inspektorei ir Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijai bei Žurnalistų sąjungai neduoda rezultato, tai dabar spaudimas bus daromas per teismus, – sakė R.Sadauskas–Kvietkevičius.

„Čia yra nauja mero taktika. Kadangi skundai Žurnalistų etikos inspektorei ir Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijai bei Žurnalistų sąjungai neduoda norimo rezultato, tai dabar spaudimas bus daromas per teismus. Privataus kaltinimo tvarka galima skųsti bet ką ir bet kada. Kaltinamieji turės važinėti į teismo posėdžius, įrodinėti, kad nenorėjo pasakyti to, ką kaltintojas įsivaizduoja, nurodyti šaltinius, kuriais rėmėsi. Kitą kartą bet kas, prieš rašydamas kritišką nuomonę, devynis kartus pagalvos, ar verta užsitraukti tokią bėdą. Šis teismo posėdis – tik Druskininkų savivaldybės vadovų paskelbto karo vietiniams nepriklausomiems leidiniams tęsinys“, – antradienį po teismo posėdžio sakė kalbintas žurnalistas R.Sadauskas-Kvietkevičius.

Ieškovo atstovo advokato M.Dūdos teigimu, jiems priimtina būtų taikos sutartis, tačiau jie reikalauja iš atsakovo sumokėti R.Malinauskui 10 tūkst. litų, taip pat R.Sadauskas turėtų viešai pripažinti savo kaltę ir viešai atsiprašyti ieškovo.

Dainiaus Radzevičiaus nuotr./Romas Sadauskas Kvietkevičius
Dainiaus Radzevičiaus nuotr./Romas Sadauskas Kvietkevičius

Žurnalistas sako sutinkantis taikytis, tačiau savo kaltės neįžvelgia ir teigia mero nešmeižęs. Jei iki kito teismo posėdžio, kuris numatytas kitų metų sausio 27-ąją, šalys nepasieks susitarimo, byla bus nagrinėjama iš esmės teismine tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius